Pretraga

Zašto ‘multitasking’ i nije tako dobra ideja

A- A+

Svi to radimo – šaljemo poruke i mailove dok hodamo ili sjedimo na sastancima, pričamo na mobitel dok obavljamo druge radnje, a obavljanje samo jedne stvari odjednom čini nam se kao gubljenje vremena, jer smatramo da za to vrijeme možemo učiniti još nešto. Istina je da si ne činite nikakvu uslugu ‘multitaskingom’ kroz dan.

Vremena su užurbana, a dan se čini sve kraći, stoga nije čudno da većina nas radi više stvari odjednom. ‘Multitaskingom’, vjeruje se, obavljamo nekoliko stvari u isto vrijeme, te na taj način štedimo dragocijeno vrijeme. Ipak, trebali biste prestati s takvom praksom, te razmisliti o načinu na koji radite, socijalizirate se i općenito živite svoj život, piše Huffington Post.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: 10 joga poza za poticanje mentalne aktivnosti i smanjivanje stresa

Ne donosi nikakve prednosti

‘Multitasking’ zapravo ne donosi nikakve prednosti, već je loš način hvatanja u koštac s zadacima koje imamo. Iako smatrate da radite više stvari u isto vrijeme, zapravo se samo prebacujete s jednog zadatka na drugi. Prebacivanje s jednog na drugi zadatak i natrag troši produktivnost, a zbog toga što stalno mijenjate fokus s jedne na drugu stvar, nikako se ne možete sasvim koncentrirati da to nešto napravite kako se spada. Suprotno uvriježenom mišljenju, ‘multitaskingom’ ne štedite vrijeme. Zapravo će vam vjerojatno trebati duže da završite dva projekta kada skačete s jednog na drugi. Najbolje je raditi nešto dok to ne izvršite do kraja. Nemojte svako malo slati mailove, nego odjednom napišite sve mailove koje taj dan trebate napisati, a zatim krenite na druge zadatke, jedan po jedan.

Izdvojeni članak

Najstresniji poslovi na svijetu

Gubite produktivnost

Istraživanja su pokazala kako mijenjanje zadataka može prouzročiti do 40 posto gubitka produktivnosti, što dovodi do više grešaka u koracima. Mozak je preopterećen zadacima zbog čega se moraju događati greške, jer on jednostavno tako funkcionira. Osim što očito nije baš produktivno, ‘multitasking’ je i radnja koja uzrokuje više stresa nego što bi ga pretrpili da zadatke ne rješavamo na taj popularan način. Istraživači su mjerili otkucaje srca za vrijeme ‘multitaskinga’ i otkrili da je ono kucalo mnogo brže za vrijeme obavljanja više zadataka odjednom.

‘Multitasking’ također zagušuje kreativnost, jer previše fokusiranja na različite stvari šteti kod problema za čije je rješavanje potrebno kreativno razmišljanje

Izdvojeni članak

Stres se ne može izbjeći, ali da ga se ublažiti

Uništava odnose

Osim u poslu, postoji mnogo važnije područje u kojem prakticiranje ‘multitaskinga’ može stvoriti velike probleme zbog kojih biste mogli patiti. Koliko ste puta vidjeli par kako sjedi na piću a svatko od njih drži mobitel u ruci i pretražuje internet ili odgovara na poruke? Takvo ponašanje jako oštećuje ljudske odnose, što dovodi do sve manje bliskosti među ljudima.