Pretraga

Naj profesor: Burić je uspio učiniti višu matematiku zabavnom

A- A+

Mnogima omražena matematika može ponekad biti jako zanimljiva, ako ju predaje osoba koja je zna približiti učenicima i studentima. Takva osoba je i profesor Tomislav Burić s FER – a, koji je zbog svojih tehnika predavanja, karizmatičnosti i pristupačnosti jedna od najpopularnijih osoba tog fakulteta. Studenti ga vole jer uz njega matematika postaje zabavna i može se lakše naučiti, a uz to je uvijek dostupan i prijateljski nastrojen.

Burić na jednom od svojih brojnih putovanja; izbor: osobni arhiv

Tomislav Burić još nema ni 30 godina, a već dvije godine predaje na jednom od najjačih tehničkih fakulteta u državi, Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Osim što je najmlađi profesor na FER – u, daleko je najomiljeniji. Provjerili smo zašto je baš on naj profesor FER –a i koja je tajna njegova rada. Saznali smo da voli predavati matematiku kroz život, a ne kao suhoparnu znanost, da izlazi sa studentima van te da eventualni nemir na predavanjima rješava – trubom.

Izdvojeni članak

‘Buriću, oženi me’ – studenti izabrali najboljeg profesora na FER-u

Šale s internetskim memeima i forama s foruma odlično prolaze

U četverogodišnjem razdoblju u kojem je Tomislav bio asistent, održavao je u svoje slobodno vrijeme i sasvim besplatno – masovne instrukcije za studente. Tada bi na vježbe dobrovoljno znalo doći i do 500 studenata, koji su znali da će kod njega matematiku naučiti na najbolji mogući način.
Danas je profesor na nizu matematičkih kolegija. Trenutno predaje Vjerojatnost i statistiku, obvezni predmet na drugoj godini.

– Ispredajem svo gradivo zadano nastavnim programom, ali imam svoj ritam i redoslijed i drugačiji omjer zadataka i teorijskih razmatranja. Prilagodio sam svoj stil onako kako smatram da je studentima najkorisniji i najrazumljiviji, kako me mogu najlakše pratiti i u konačnici otići sa sata sa osjećajem da su nešto novo i korisno naučili, ispričao nam je ovaj motivirajući profesor.

Osim stila predavanja, kako bi zainteresirao studente i naizgled suhoparnu matematiku učinio zabavnom i zanimljivom, Burić zna ubaciti i koju šalu.
– Nije dobro pretjerati i glumiti komedijaša, ali kad imam inspiracije ubacim pokoju šalu, internetski meme ili aktualnu foru sa studentskog foruma, kazao je. Uz to, zadaci koje zadaje obično imaju neku smiješnu priču, pa je tako i studentima lakše riješiti domaću zadaću.

Izdvojeni članak

Naj profesor: Jozu iz Mioca svi vole, a zna i zaplesati ‘Harlem Shake’

Matematika ne moraju biti suhoparne definicije

Da je stvarno tako dobar profesor, dokazuju i prisjećanja njegovih bivših studenata.
– Kod Burića sam slušao Matematiku 1. Bio je najzanimljiviji profesor na faksu jer je znao kroz objašnjavanje ubaciti neku šalu i jednostavno je bio bliži studentima nego profesorima, kazao nam je Darjan i dodao kako je Burić bio jedan od rijetkih koji je znao studente poimence i za svakog imao vremena.

Iako ovaj student nije prošao Matematiku, svjestan je da je to zato što nije dovoljno radio. Svejedno, profesora cijeni unatoč svom padu, što samo dokazuje istinitost priče o profesoru Tomislavu Buriću.

Razlog njegove popularnost dijelom je i u tome što je većinu predavanja dobre volje, vedar i nasmijan.
– Uživam u svome poslu i pretpostavljam da studenti osjete kad netko predaje iz gušta, a ne samo iz obveze, odao nam je sugovornik i dodao kako ne želi matematiku predavati kao suhoparni komplicirani skup definicija i teorema.

Izdvojeni članak

Naj profa: Predaje vjeronauk i pjeva u heavy metal bendu

Ako ima nereda, koristi svoju trubu

Sva studentska predavanja koja održava su neobvezna, odnosno ne evidentira prisutnost studenata na satu. Dobra strana toga je što onda zaista dolaze studenti koje zanima predmet i koji su voljni pratiti i raditi na satu, a ne samo sjediti u zadnjoj klupi zbog potpisa.
Zbog toga rijetko mora smirivati studente, no ukoliko se i dogodi nemir, ovaj profesor ima rješenje za to.

– Poznat sam po trubi koju nosim na predavanja, pa ako se previše opuste i počnu pričati ja samo zatrubim i svi se umire, rekao je.
Situacija u kojima je izbacivao studente s predavanja gotovo da i nije bilo. Kad se ipak to događalo, glavni razlog bio je prevelik broj ljudi na predavanju jer njegova predavanja znaju doći slušati i studenti drugih grupa.

Neobvezna predavanja na koja su svi dolazili bio je dio svakodnevice studenta Danijela.
– Njegova predavanja nikad ne kreću s onim stavom ‘ja sam bolji od vas’ ili ‘ja sam iznad vas’. Zbog toga je on veći stručnjak od mnogih drugih profesora, jer jednostavno sve približi nama na način koji nam je najjednostavniji i to kroz svakodnevni život, prisjeća se Danijel koji je bez problema prošao sve predmete koje je slušao kod ovog profesora.

Izdvojeni članak

Naj profesor: Kazo se zna obući u bumbara i zadržati disciplinu na satu

Pozivaju ga na partije i dobiva čokolade

Kako je profesor Burić najmlađi na FER – u, svoje studente zna sresti i vani na izlasku u klubovima. Tad mu se većina zahvaljuje i potvrđuje da su uživali na njegovim predavanjima.

– Kažu mi da su zbog mene položili neke ispite, pa me zato nerijetko žele počastiti pićem, ponosno je priznao.
No zadovoljstvo nije samo jednostrano. Kako i oni favoriziraju njega, tako i Burića često puta ugodno iznenade njegovi studenti.
– U zadnjih pet godina upoznao sam nevjerojatne mozgove i karaktere od kojih se puno može naučiti. Fascinira me kad neki student vidi i poveže nešto drugačije nego što ja ispredajem. Nevjerojatno je na koliko se načina neki zadaci mogu riješiti, stoga i ja od svake generacije nešto novo naučim, dodao je profesor.

Za kraj smo provjerili što je zapravo najbolje kad si Tomislav Burić, mladi i omiljeni profesor na FER – u.
– Uvijek si pozvan na svaki parti i nikad ti ne fali čokolade, kazao nam je kroz smijeh i dodao kako je najbolje što radi svaki dan ono što ga čini sretnim, stoga mu nikad nije problem doći na posao.
Uza sve to osobni i profesionalni uspjeh je nemjerljiv kad mladu osobu uspije zainteresirati i potaknuti da sama nauči nešto novo.