Pretraga

Najbolji informatičari u državi idu na natjecanje u SAD i trebaju vašu pomoć

A- A+

Na državnom natjecanju iz Informatike održanom sredinom ožujka, zagrebačka XV. gimnazija pokorila je svoju konkurenciju, osvojivši dvije trećine medalja u svim kategorijama u kojima su se mogli natjecati. Izvanredne rezultate, među kojima uglavnom prva tri mjesta, osvajali su učenici MIOC-a i na informatičkom natjecanju All-Star ACSL prijašnjih godina. Na finale tog natjecanja plasirali su se i ove godine. Međutim, kako bi uopće mogli doputovati do tamo, trebaju vašu financijsku pomoć.

Foto: XV. gimnazija Zagreb; natjecatelji s državnog natjecanja u Primoštenu

Čak 31 učenik XV. gimnazije Zagreb sudjelovao je na ovogodišnjem državnom natjecanju iz Informatike. Zagrebački Miočani osvojili su tri prva, pet drugih mjesta i četiri treća mjesta, te tako iz Primoštena u Zagreb ponijeli dvije trećine svih medalja u kategorijama u kojima su mogli nastupiti. 

Izdvojeni članak

Zagrebački MIOC ‘potukao’ konkurenciju na državnom iz Informatike

Među najuspješnije tri škole u na međunarodnom natjecanju

No, nisu Miočani među najboljim učenicima informatičarima samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Naime, prethodnih nekoliko godina natjecali su se na All-Star ACSL, informatičkom natjecanju koje se održava u SAD-u, na kojemu se natječu učenici iz preko 200 srednjih škola iz SAD-a, Kanade, Europe, Afrike i Azije. 

Uzevši u obzir sveukupne rezultate, upravo je zagrebačka XV. gimnazija među najuspješnije tri škole na tom natjecanju.

Od prvog natjecanja 1995., učenici XV. gimnazije 16 su puta sudjelovali na finalnim natjecanjima, gdje su osvojili veći broj prvih, drugih i trećih mjesta, kako u pojedinačnom, tako i u timskom dijelu natjecanja. Kvalificirali su se i na ovogodišnji finalni turnir, koji se ove godine održava na zapadnoj obali SAD-a, a njihovi izvrsni rezultati u kvalifikacijama dokaz su talenta, ali i velikog broja sati upornog rada. 

No, da bi do SAD-a uopće dospjeli, potrebna im je vaša financijska pomoć. Troškovi natjecanja All Star ACSL 2017, koje će se održati 27. svibnja ove godine, iznose za deset učenika i dvoje profesora 120.000 kuna (u što su uključene avio karte, smještaj, vize, kotizacija i sl.). 

Sama škola nije u mogućnosti podmiriti visoke troškove, a poručuju kako su razmatrali i mogućnost da od natjecanja odustanu, ali zbog izvrsnih učenika, ipak su krenuli u organizaciju odlaska. 

Svoju donaciju možete uplatiti na račun škole: 

XV. gimnazija, Jordanovac 8, Zagreb 
OIB: 24358183010
IBAN: HR0923900011100020837

Za uvećanje: desni klik -> otvori sliku u novoj kartici

Za uvećanje: desni klik -> otvori sliku u novoj kartici

Izdvojeni članak

Odabrana reprezentacija koje će nas predstavljati na informatičkim olimpijadama

Ministarstvo obrazovanja obećalo u ponedjeljak uplatiti polovicu iznosa 

U petak u kasnim popodnevnim satima, a nakon objave ove vijesti u dijelu medija, Ministarstvo obrazovanja obećalo je na račun škole uplatiti polovicu potrebnog iznosa. 

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja dana zaprimilo je zahtjev XV. gimnazije iz Zagreba za sufinanciranje sudjelovanja učenika na međunarodnome informatičkom natjecanju American Computer Science League u 2017. godini.

Ministarstvo podržava i redovito financijski prati međunarodna natjecanja učenika sredstvima koja su osigurana u državnom proračunu te će i ove godine sudjelovati u sufinanciranju natjecanja učenika XV. gimnazije na međunarodnome informatičkom natjecanju ACSL. 

U tom smislu, sredstva u iznosu od 60.000 kuna odobrena su Odlukom ministra znanosti i obrazovanja te će biti uplaćena na žiroračun škole u ponedjeljak, 15. svibnja 2017. godine.

Valja naglasiti kako je Ministarstvo zahtjev XV. gimnazije zaprimilo prije svega pet dana, što znači da i nije bilo moguće ranije odlučiti o zahtjevu, o kojemu su već pisali pojedini mediji navodeći da su u XV. gimnaziji razmišljali i o odustajanju od natjecanja jer nisu u mogućnosti podmiriti troškove sudjelovanja.

Učenicima želimo puno uspjeha na ovom međunarodnom natjecanju, poručuju iz MZO-a.