Pretraga

Odabrana reprezentacija koje će nas predstavljati na informatičkim olimpijadama

A- A+

Svake se godine u Hrvatskoj održava Informatička olimpijada. Na temelju nje, najbolji imaju priliku sudjelovati u Izbornim pripremama za međunarodne olimpijade. Učenici koji nakon tih priprema najbolje riješe ispite, ulaze u hrvatsku reprezentaciju koja će nas predstavljati na ovogodišnjim međunarodnim olimpijadama u Sloveniji i Iranu. U 2017. su tako titulu najboljih stekli Adrian Beker, Josip Kelava, Vilim Lendvaj i Josip Klepec.

Hrvatska informatička olimpijada, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, najprestižnije je i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje za učenike srednjih škola Republike Hrvatske, koje se odvija po uzoru i u skladu s pravilima svjetske i regionalnih informatičkih olimpijada.

Izdvojeni članak

Zagrebački MIOC ‘potukao’ konkurenciju na državnom iz Informatike

Na ovogodišnjoj Olimpijadi najviše Miočana 

Ovogodišnje takvo natjecanje održano je 24. ožujka u Zagrebu, a na njemu je sudjelovalo ukupno 25 učenika diljem Hrvatske. Zanimljivo je za izdvojiti kako je najveći broj natjecatelja na Olimpijadi, njih čak 17, došao iz zagrebačke XV. gimnazije. 

Najboljim natjecateljima dodijeljene su diplome, te zlatna srebrna i brončana medalja, a njih su zaslužili Adrian Beker, Josip Klepec i Vilim Lendvaj, svi redom učenici popularnog MIOC-a. 

Od ukupnog broja natjecatelja, jedanaestero je učenika temeljem rezultata Olimpijade, steklo pravo sudjelovanja na izbornim pripremama, na kojima se kroz dva izborna ispita određuju ukupno najbolji učenici i članovi hrvatske informatičke reprezentacije srednjoškolaca koji će zastupati Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u 2017. godini.

Izdvojeni članak

Provjerite koji su učenici najbolji matematičari u državi i koje ih škole stvaraju

Četvorica najboljih 

Izborne su pripreme završene jučer, pa je i odlučeno kako će na međunarodnim olimpijadama hrvatske boje predstavljati Adrian Beker (XV. gimnazija Zagreb), Josip Kelava (Prva gimnazija Varaždin), Vilim Lendvaj (XV. Zagreb) i Josip Klepec (XV. Zagreb). 

Upravo su oni su kroz dva izborna ispita i uz pribrojane rezultate Hrvatske informatičke olimpijade osvojili najviše bodova i tako izborili pravo nastupa na 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi koja će se od 10. do 15. srpnja održati u Ljubljani, te na 29. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi koja će se od 28. srpnja do 4. kolovoza održavati u Teheranu u Iranu. 

Put do mjesta u reprezentaciji ovim znalcima nije bio nimalo lak. Program Izbornih priprema 2017. kroz četiri je dana obuhvatio stručna predavanja, rješavanje zadataka sa značajnih međunarodnih natjecanja, prijenos iskustava uspješnih sudionika s prethodnih olimpijada i dva izborna ispita (natjecanja).
Prvi je ispit održan u utorak, a drugi u četvrtak u trajanju od po 4 sata. Na svakom su ispitu natjecatelji rješavali po dva originalna zadatka dopuštenim programskim jezicima Python, Pascal, C i C++, a natjecanje se odvijalo na računalima s isključivo Linux operacijskim sustavom. 

Zadatke s kojima su se susreli, možete vidjeti u nastavku, a ukoliko ih kojim slučajem odlučite rješavati, test podatke možete pronaći na ovoj poveznici.

Zadaci izbornih priprema za hrvatsku informatičku reprezentaciju 2017_prvi by srednja.hr on Scribd

Zadaci izbornih priprema za hrvatsku informatičku reprezentaciju 2017_drugi by srednja.hr on Scribd