Pretraga

Najinspirativnije priče djevojaka iz STEM-a: Magdalena sanja o studiju medicinske biokemije

A- A+

Magdalena se pri upisu srednje škole suočila s dilemom: što upisati ako imaš talent i za umjetnost i za znanost? Kao dijete ju je fascinirao prirodni svijet, a posebno ljudski organizam, stoga je odluka pala na Zdravstveno učilište u Zagrebu. Danas je učenica na smjeru zdravstveno-laboratorijski tehničar, a najviše uživa kada satima bulji u mikroskop. Magdalena nam je svoje pismo poslala u sklopu natječaja za najinspirativnije priče učenica i studentica u STEM-u. Osvojila je drugo mjesto, a prenosimo ga u cijelosti.

žene u stem-u

Magdalena je osvojila drugo mjesto na natječaju za najinspirativniju priču djevojke iz STEM-a | Foto: srednja.hr

Rekla nam je da od malena bila zaljubljena u eksperimente, a sada najviše uživa kada satima bulji u mikroskop. U znanosti je jer joj to daje smisao životu. Svim djevojkama koje zanima znanost poručila je – vjerujte u sebe, jer svijet čeka da ga otkrijemo.

Poštovani,

Ja sam Magdalena Vrbančić Fabić, imam 17 godina i pohađam Zdravstveno učilište u Zagrebu. Živim s roditeljima u Zagrebu, imam dvije starije sestre i dvije nećakinje. Moje najdraže STEM područje je prvo slovo skraćenice, tj. „science“. To je moja velika strast otkad sam bila mala curica. Moji doma su ludili nad mojim „eksperimentima“ i poduhvatima, ali nisu se ni mogli ljutiti na mene jer sam na kraju krajeva bila samo znatiželjno dijete koje je vrijeme provodilo čitajući anatomske atlase, gledajući znanstvene emisije i dokumentarce s tatom i sestre kako uče kemiju, biologiju, fiziku…

Moj glavni uzor je bio moj tata. On je sanitarni inženjer i oduvijek mi je rado odgovarao na sva moja pitanja nadopunjavajući svoje odgovore sa što više povezanih tema, što bi se nekad pretvorilo i u cijelo predavanje. Pitanja su uglavnom bila znanstvene prirode zato što me, kao i dan danas, fascinirao takav svijet, a najviše ljudski organizam. Zanimljivo je to što sam većinu života zapravo naginjala na umjetničku stranu jer, kao što sam od tate naslijedila strast prema STEM-u, od mame sam dobila talent za pisanje i mislila sam da ću završiti negdje iza kulisa kazališta kao scenaristica.

Izdvojeni članak
osoba tipka na laptop

Najinspirativnije priče djevojaka iz STEM-a: Studentica želi istraživati bolest koja je uzela život njenom djedu

Onda je došao upis u srednju. „Što ću sada odabrati? Što me više privlači? Hoću li biti sretna s tim?“. Ta pitanja su me mučila i vukla se kroz cijelu osnovnu školu jer sam znala da ću na kraju trebati odabrati samo jedno. Kao što ste već mogli pretpostaviti, izabrala sam znanost. Moj prvi izbor je bio farmaceutski tehničar, zato što mi je kemija u to vrijeme najbolje išla od tri osnovne znanosti (biologija, kemija, fizika), no nisam upala i odlučila sam se za drugi smjer. Danas sam 3. razred smjera zdravstveno-laboratorijski tehničar i jako sam sretna što nisam upisala svoj prvi izbor, zato što sam shvatila koliko ću uživati u svom budućem poslu. Po uzoru na svoj najdraži predmet – medicinsku biokemiju, želim studirati medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu.

Epruvete su moje oružje, reagensi su moja municija, kuta moj oklop, uzorci moji suparnici, a laboratorij moje bojište. Nikada nisam mislila da ću s tolikim zadovoljstvom i entuzijazmom buljiti u mikroskop satima i uvijek se iznova diviti onome što vidim ispod njega. Nikad nisam mislila da ću se osjećati tako moćno i pametno analizirajući tako banalnu (nekima i odvratnu) stvar poput urina, iz kojeg možeš saznati jezivo puno o zdravlju osobe. Nikad nisam mislila da ću jednog dana biti bitna. Nikad nisam mislila da ću jednog dana držati tuđi život u rukama. Nikad nisam mislila da bi moja osobna greška mogla nekog ubiti. Ali evo me, radim i želim nastaviti raditi sve to do kraja svog života zato što sam uzela manji rizik i otišla tamo gdje nisam bila sigurna hoću li biti sretna i zadovoljna.

Izdvojeni članak

Najinspirativnije priče djevojaka iz STEM-a: Mihaela je tehničku školu upisala usprkos strahu

Ja sam Magdalena Vrbančić Fabić, ja sam žena u znanosti koja je tamo došla i želi ostati zato što je to ono što mi daje smisao u životu i razlog da se ustanem ujutro. Imam ogromnu podršku obitelji u svim svojim novim poduhvatima i to mi je najbitnije. Svim ženama koje se dvoume i nisu sigurne u sebe i svoje znanje – „take a leap“, vjerujte u sebe i uživajte u onome što radite jer na nama ostaje ovaj prekrasan i misteriozan svijet, čeka da ga otkrijemo, da mu pomognemo da opet prodiše. Svi mi imamo potencijala, a ako imate volju i talent samo nebo je granica.

Srdačan pozdrav!

Magdalena Vrbančić Fabić


U sklopu projekta Žene u STEM-u, održali smo nagradni natječaj za za najinspirativniju priču djevojke iz STEM-a. Lana je pobjednica natječaja  čime je osvojila Huawei nova 10 Pro mobitel, a njenu priču pročitajte ovdje. Na drugom mjestu je učenica Magdalena koja je osvojila  Huawei Watch GT 3 SE pametni sat. Na trećem mjestu je učenica Mihaela koja je osvojila Huawei FreeBuds 5i bežične slušalice, a njena priča dostupna je ovdje. Više o natječaju pročitajte ovdje.

Projekt Žene u STEM-u organizira portal srednja.hr. Partneri projekta u Syntio, KONČAR, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Huawei i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Više o projektu možete pročitati ovdje. U sklopu projekta organizirali smo video konferenciju koju možete pogledati na našem YouTube kanalu.