Pretraga

Tražili smo inspirativne priče budućih znanstvenica: Pročitajte najbolje koje nagrađujemo

A- A+

Povodom Dana žena u znanosti, pozvali smo sve učenice i studentice koje žele postati znanstvenice da nam pošalju svoje priče. Željeli smo čuti vaša iskustva kojima biste druge mlade žene inspirirali da slijede svoje snove u znanosti. Poslali ste nam velik broj kvalitetnih prijava, stoga smo umjesto tri proglasili četiri pobjednice.

žene u znanosti dobitnice

Proglasili smo dobitnice nagradnog natječaja za djevojke u znanosti | Foto: srednja.hr

Žene nisu uvijek imale pristup znanosti kakvog imaju danas. Nekoć su se znanstvenice borile s predrasudama, stereotipima i barijerama koje su stajale na njihovom putu do karijere u znanosti. Danas je situacija bolja, iako mjesta za napredak još uvijek imamo. Kako bismo toga ostali svjesni, 11. veljače svake godine obilježavamo Dan žena u znanosti.

Mi smo taj dan odlučili obilježiti na svoj način. Razgovarali smo s dvije mlade znanstvenice s osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Marinom i Janom, koje su nam ispričale o svom znanstvenom putu. Video našeg razgovora možete pogledati ispod.

Uz to, u suradnji s FERIT-om pokrenuli smo i nagradni natječaj. Željeli smo čuti glas mladih žena, učenica i studentica koje sanjaju o karijeri u znanosti. Natječaj je bio otvoren sve do 28. veljače, a pristigao nam je velik broj kvalitetnih i inspirativnih priča.

Umjesto tri, dijelimo četiri nagrade

Među njima nije bilo lako odabrati samo tri najbolje. Poslale ste nam priče u kojima smo čuli o vašoj ustrajnosti, neumornoj znatiželji i velikim snovima. Čuli smo i o neuspjesima, preispitivanjima i strahovima. Neke od vas susrele su se s predrasudama, ali sve ste svojim radom odlučne pokazati kako su svi stereotipi o ženama u znanosti neutemeljeni.

Prijave su nam pristigle iz cijele Hrvatske, od učenica osnovnih škola, preko srednjih škola pa sve do fakulteta. U moru kvalitetnih prijava, nismo mogli odabrati samo tri najbolje. Zato smo proglasili četiri najbolje priče, a nagradit ćemo ih vrijednim nagradama.

  1. nagrada: poklon u vrijednosti od 300 € i godišnja pretplata na portal srednja.hr
  2. nagrada: poklon u vrijednosti od 200 € i godišnja pretplata na portal srednja.hr
  3. nagrada: poklon u vrijednosti od 100 € i godišnja pretplata na portal srednja.hr
  4. nagrada: poklon u vrijednosti od 50 € i godišnja pretplata na portal srednja.hr

Hvala baš svim djevojkama koje su se prijavile, a u nastavku doznajte dobitnice natječaja za djevojke u znanosti.

1. mjesto: Nina Vitlov

Što kad oduvijek želiš biti znanstvenica, ali se na faksu susretneš s kolegijem kojeg ne možeš položiti unatoč ogromnom trudu kojeg ulažeš? Upravo to se dogodilo Nini. Zbog jednog je kolegija umalo izgubila pravo na studiranje i morala je započeti od nule na posve novom fakultetu.

Kao da poljuljano samopouzdanje nije bio dovoljan udarac, na novom fakultetu dočekao ju je isti taj kolegij. Ovog puta, položila ga je s izvrsnom ocjenom. Ni tu njena priča ne staje, jer se s profesoricom čiji kolegij nije mogla položiti opet susrela na novom faksu. Drugi put, jedina je na svom smjeru profesoričin kolegij položila s odličnim.

Nina je danas studentica na diplomskom studiju Forenzične kemije i molekularne biologije. Sudjelovala je u nizu znanstvenih projekata, a tri istraživanja u koja je uključena proučavaju tumore kod ljudi i miševa. Upravo je to područje u kojem se želi izgraditi kao znanstvenica, jer rak je, nažalost, uzeo život njenom djedu.

20.9.2001. godine rak je oduzeo moju voljenu osobu, rak je pobijedio. 19.5.2023. godine ja sam odlučila pobijediti njega,” napisala nam je Nina. Njenu cijelu priču pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak
Znanstvenica

Nina se zbog kolegija ispisala s faksa, a danas istražuje rak koji je uzeo život njenom djedu

2. mjesto: Antonija Vukadin

Antonija je maturantica zagrebačkog MIOC-a. Dok je bila mala, roditeljima je zadavala glavobolje zbog eksperimenata koje je provodila u kući. Udžbenike iz Biologije, Fizike i Kemije čitala je čim ih je dobila.

Dok se njeni vršnjaci premišljaju oko svoje budućnosti, Antonija je posve sigurna u svoju odluku. Želi studirati medicinu, a jednog dana postati znanstvenica koja će osmisliti nešto što će drugima promijeniti život.

Iako je od drugih znala čuti kako su “muškarci bolji liječnici, jer su žene previše emotivne”, stereotipi je ne zaustavljaju. Kad profesori upute pitanje i dodaju “to će prije znati dečki”, najdraže joj je dati točan odgovor, napisala nam je. Cijelu Antonijinu priču pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak

Zagrebačka učenica želi postati vrhunska znanstvenica: ‘Želim ostaviti svoj trag na svijetu’

3. mjesto: Natalija Slunjski

Njena je priča puna preokreta, napisala nam je, ali završila je baš kako treba. Cijeli je život mislila da želi postati ‘teta u ljekarni’ pa je i završila školu za farmaceutskog tehničara, ali kad je došlo vrijeme za upis faksa, odlučila je poći posve drugačijim putem.

Upisala je Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Žene koje upisuju taj fakulteti tamo uče kuhati, smatraju oni koji još uvijek nisu svjesni svojih predrasuda, napisala je Natalija. Pri tome, ne vide sate provedene za knjigom i u laboratorijima na vježbama.

Natalija je danas posve zaljubljena u svoju struku, ali i znanost. Upravo piše svoj diplomski rad kojim je proizvela – votku od batata. “Ako batat može postati votka, svi mi možemo postati što god poželimo,” poručila je u svom pismu, kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak
znanstvenica

Studentica prehrambene tehnologije razvila votku od batata: ‘Smatraju da žena + taj fakultet = tamo se uči kuhanje’

4. mjesto: Tamara Krešić

Rodni stereotipi, tema o kojima pričamo kad obilježavamo Dan žena u znanosti, područje su istraživanja društvenih znanstvenika poput Tamare. Ona je oduvijek bila više zainteresirana za psihologiju, etiku, logiku, sociologiju i ostale društvene znanosti, napisala je u svom pismu. Zato je njen izbor studija bila upravo Sociologija na Filozofskom fakultet u Zagrebu.

Na njenom je faksu puno više žena nego muškaraca. Dok će neki to tumačiti kao “prirodnu sklonost žena društvenim znanostima”, Tamara je vrlo rano na studiju naučila da to nije nimalo točno. Društvo nas oblikuje bez da smo toga previše i svjesni, a njena uloga kao znanstvenice je istražiti kako i zašto nastaju pojave poput rodnih stereotipa.

Lijepe izjave o napretku za Dan žena u znanosti neće dovesti do napretka, napisala nam je Tamara – potrebne su nam promjene, akcija i podrška. Njeno cijelo pismo pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak
nastavnica

Društvene studije upisuje više žena, ali ne zbog “prirodne sklonosti”: Studentica u pismu adresirala važan problem


Tekst je nastao povodom Dana žena u znanosti u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Otvorili smo i natječaj za mlade djevojke, učenice i studentice koje zanima znanost, u sklopu kojeg dijelimo i vrijedne nagrade, a više o njemu pročitajte ovdje.