Pretraga

Najnovija pomoć u otkrivanju lažnih diploma je blockchain tehnologija

A- A+

Sveučilište St. Gallen u Švicarskoj protiv lažnih diploma borit će se blockchain tehnologijom, a i neke druge države uvele su pohranjivanje i provjeru autentičnosti diploma uz pomoć ove tehnologije.

diploma Foto: srednja.hr

Sveučilište St. Gallen u jednom intervjuu objavilo je da uvode pilot projekt utemeljen na blockchainu, a koji će služiti za provjeru autentičnosti diploma, prenosi cointelegraph.com. Ta provjera digitalno će se sada moći izvršiti u samo nekoliko sekundi.

Izdvojeni članak

Razgovarali smo s FER-ovcem koji piše prvi doktorat u Hrvatskoj o blockchainu na čijim principima funkcionira bitcoin

Partner Sveučilišta u ovom projektu je švicarski blockchain startup BlockFactory te će se koristiti njihovo rješenje za stvaranje nepromjenjivih diploma koje će se registrirati na Ethereum blockchainu.

Istoimeni izvor piše i da je malezijsko Ministarstvo obrazovanja također predstavilo aplikaciju baziranu na blockchain tehnologiji kojom se pokušava boriti protiv povećanog broja slučajeva lažnih diploma.

Kanadski tehnički institut ove godine prvi put će studentima uz papirnatu diplomu uručiti i digitalnu verziju diplome koja je bazirana na blockchainu, pa će 4.800 studenata koji dobiju ovu diplomu moći diplomu slati gdje god trebaju pomoću blockchain tehnologije, a to će im kod poslodavca kod kojeg se prijavljuju osigurati i potvrdu autentičnosti diplome, pisao je cointelegraph.com ranije.

U Hrvatskoj je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u siječnju naložila provjeru vjerodostojnosti diploma svih zaposlenih u sustavu obrazovanja, a neki su se fakulteti odmah snašli i provjeru diploma počeli naplaćivati. Blockchain tehnologija bila bi izvrsno rješenje za ovakve situacije, no u Hrvatskoj ćemo to zasigurno još neko vrijeme pričekati.