Pretraga

Najskuplji gradovi za život

A- A+

Znamo da putovanja na razne destinacije mogu ostaviti poveću rupu u novčaniku, no kako je živjeti u nekim svjetskim gradovima? Konzultantska tvrtka ECA International objavila je polugodišnje troškove života u nekim svjetskim gradovima, uzimajući u obzir troškove nekih svakodnevnih stvari i usluga.

U nekim je gradovima život mnogo skuplji nego u ostalima, a sada znamo i koji su to najskuplji gradovi na svijetu, budući da je konzultantska tvrtka ECA International objavila polugodišnje podatke troškova života u pojedinim gradovima. Iako je Tokyo godinama držao prvo mjesto na toj ljestvici, ove je godine srušen s ‘trona’, a zamijenio ga je norveški Oslo, prenosi Business Insider.

Karta za kino čak 20 dolara

U Oslu ćete tako običnu kartu za kino platiti gotovo 19 dolara, što je otprilike stotinjak kuna. Ne znamo bi li itko normalan u Hrvatskoj gledanje filma u kinu platio toliko, ali ni cijene hrane u Oslu nisu manje paprene. Tako ćete karton jaja platiti 9 dolara, a pivo u kafiću 14 dolara. Prilično skup život, rekli bismo.

Iza Osla na drugom se mjestu smjestio grad Luanda u Angoli, gdje bi kartu za kino platiti nešto manje – oko 13 dolara. Limenku soka dolar, a pivo u baru osam dolara. Skoro duplo manje nego u predvodniku ljestvice najskupljih gradova. Još jedan norveški grad smješten je u tri najskuplja, a to je Stavanger. Tamo ćete kartu za kino platiti 18 dolaraa, karton jaja oko 8 dolara, a pivo u kafiću otprilike 13 dolara.

Izdvojeni članak

Ovo su zemlje idealne za odrastanje

Od deset najskupljih gradova, čak četiri su švicarska

Iako neočekivano, Juba, grad u Južnom Sudanu smješten je na čak četvrto mjesto, uzimajući u obzir troškove života. Među najskupljima se našao i ruski glavni grad, Moskva, u kojem ćete kartu za kino platiti 16 dolara, pivo u kafiću desetak dolara, a jaja 3 i pol dolara. Japanski Tokyo je na šestom mjestu po troškovima života, a zadnja četiri od deset najskupljih gradova su upravo oni u Švicarskoj.

U ovoj izrazito uređenoj zemlji troškovi života su zaista visoki, pa ćete tako u Zurichu za kino izdvojiti 10 dolara, za pivo u kafiću skoro deset dolara, a za karton jaja osam dolara. Geneva je još skuplja, jer je cijena svih tih stvari i usluga barem za dolar viša. Na deveto mjesto smjestio se Basel, dok je na desetom mjestu grad Bern, koji dijeli slične cijene kao što ima Zurich.

Najskuplji gradovi za život
Share via
Copy link
Powered by Social Snap