Pretraga

Najskuplji gradovi za život

A- A+

Znamo da putovanja na razne destinacije mogu ostaviti poveću rupu u novčaniku, no kako je živjeti u nekim svjetskim gradovima? Konzultantska tvrtka ECA International objavila je polugodišnje troškove života u nekim svjetskim gradovima, uzimajući u obzir troškove nekih svakodnevnih stvari i usluga.

U nekim je gradovima život mnogo skuplji nego u ostalima, a sada znamo i koji su to najskuplji gradovi na svijetu, budući da je konzultantska tvrtka ECA International objavila polugodišnje podatke troškova života u pojedinim gradovima. Iako je Tokyo godinama držao prvo mjesto na toj ljestvici, ove je godine srušen s ‘trona’, a zamijenio ga je norveški Oslo, prenosi Business Insider.

Karta za kino čak 20 dolara

U Oslu ćete tako običnu kartu za kino platiti gotovo 19 dolara, što je otprilike stotinjak kuna. Ne znamo bi li itko normalan u Hrvatskoj gledanje filma u kinu platio toliko, ali ni cijene hrane u Oslu nisu manje paprene. Tako ćete karton jaja platiti 9 dolara, a pivo u kafiću 14 dolara. Prilično skup život, rekli bismo.

Iza Osla na drugom se mjestu smjestio grad Luanda u Angoli, gdje bi kartu za kino platiti nešto manje – oko 13 dolara. Limenku soka dolar, a pivo u baru osam dolara. Skoro duplo manje nego u predvodniku ljestvice najskupljih gradova. Još jedan norveški grad smješten je u tri najskuplja, a to je Stavanger. Tamo ćete kartu za kino platiti 18 dolaraa, karton jaja oko 8 dolara, a pivo u kafiću otprilike 13 dolara.

Izdvojeni članak

Ovo su zemlje idealne za odrastanje

Od deset najskupljih gradova, čak četiri su švicarska

Iako neočekivano, Juba, grad u Južnom Sudanu smješten je na čak četvrto mjesto, uzimajući u obzir troškove života. Među najskupljima se našao i ruski glavni grad, Moskva, u kojem ćete kartu za kino platiti 16 dolara, pivo u kafiću desetak dolara, a jaja 3 i pol dolara. Japanski Tokyo je na šestom mjestu po troškovima života, a zadnja četiri od deset najskupljih gradova su upravo oni u Švicarskoj.

U ovoj izrazito uređenoj zemlji troškovi života su zaista visoki, pa ćete tako u Zurichu za kino izdvojiti 10 dolara, za pivo u kafiću skoro deset dolara, a za karton jaja osam dolara. Geneva je još skuplja, jer je cijena svih tih stvari i usluga barem za dolar viša. Na deveto mjesto smjestio se Basel, dok je na desetom mjestu grad Bern, koji dijeli slične cijene kao što ima Zurich.