Pretraga

Najskuplji gram na svijetu košta 100 milijuna funti

A- A+

U laboratorijima sveučilišta Oxford radi se novi materijal čiji će gram koštati čak 100 milijuna funti. S gramom ovog materijala neće se moći raditi ono što se radi s drugim skupim gramima, ali će se s njime moći raditi brojne korisne stvari.

Flickr

Najskuplji materijal u povijesti sačinjavaju molekule ugljika i dušika u obliku kaveza. Pomoću ovoga materijala moći će se proizvesti prijenosni atomski sat, najtočnija naprava za mjerenje vremena na svijetu. Atomski sati postoje i sada, ali su veličine prostorije. S novim materijalom moći ćete ih imati u svome telefonu.

Najskuplji materijal na svijetu naravno neće služiti tome da ne zakasnite na nastavu. Vrlo precizno mjerenje vremena važno je kod proizvodnje GPS-sustava. 

Današnji GPS-ovi mogu prepoznati prostor do 2 metra udaljenosti. S novom tehnologijom to će biti moguće do 1 mm. Ovo je vrlo važno za razvoj automobila kojima neće trebati vozač. Ako ste u autu s GPS-om 2 metra vam nisu bitna jer su u vašem vidokrugu. Ali da se vozite u autu koji nema vozača a prepoznaje da ćete se nabiti u nešto s ‘dva metra tu il tamo’ , to je već druga stvar.

– Svaki mobitel bi jednog dana mogao imati atomski sat, rekao je za Telegraph Lucious Carry, direktor zaklade Oxford Technology.