Pretraga

Najskuplji gram na svijetu košta 100 milijuna funti

U laboratorijima sveučilišta Oxford radi se novi materijal čiji će gram koštati čak 100 milijuna funti. S gramom ovog materijala neće se moći raditi ono što se radi s drugim skupim gramima, ali će se s njime moći raditi brojne korisne stvari.

Flickr

Najskuplji materijal u povijesti sačinjavaju molekule ugljika i dušika u obliku kaveza. Pomoću ovoga materijala moći će se proizvesti prijenosni atomski sat, najtočnija naprava za mjerenje vremena na svijetu. Atomski sati postoje i sada, ali su veličine prostorije. S novim materijalom moći ćete ih imati u svome telefonu.

Najskuplji materijal na svijetu naravno neće služiti tome da ne zakasnite na nastavu. Vrlo precizno mjerenje vremena važno je kod proizvodnje GPS-sustava. 

Današnji GPS-ovi mogu prepoznati prostor do 2 metra udaljenosti. S novom tehnologijom to će biti moguće do 1 mm. Ovo je vrlo važno za razvoj automobila kojima neće trebati vozač. Ako ste u autu s GPS-om 2 metra vam nisu bitna jer su u vašem vidokrugu. Ali da se vozite u autu koji nema vozača a prepoznaje da ćete se nabiti u nešto s ‘dva metra tu il tamo’ , to je već druga stvar.

– Svaki mobitel bi jednog dana mogao imati atomski sat, rekao je za Telegraph Lucious Carry, direktor zaklade Oxford Technology.

Najskuplji gram na svijetu košta 100 milijuna funti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap