Pretraga

Izabrana riječ godine: U 2023. bila je poprilično popularna na društvenim mrežama

A- A+

Oxford University Press, izdavač jednog od najpopularnijih rječnika na svijetu – Oxford rječnika, objavio je koja je ovogodišnja riječ godine. Riječ za 2023. godinu je zapravo sleng i vrlo je popularna među pripadnicima generacije Z, a postala je viralna u srpnju ove godine. U konkurenciji ovoj riječi bili su još izrazi situationship, Swiftie, prompt i de-influencing.

Tom Holland

Tom Holland kao Spider-Man | Screenshot, YouTube

Prema Oxford University Pressu, izdavaču jednog od najpopularnijih rječnika na svijetu, Oxford rječnika, ovogodišnja riječ godine je – rizz. Rizz je zapravo skraćenica riječi karizma i označava upravo to – atraktivnost, šarm i stil. Kako piše New York Times, Oxford postojanje ovog izraza bilježi još od 2022. godine, ali je on postao popularan tek u srpnju 2023. nakon što je glumac Tom Holland u jednom intervjuu rekao kako on nema rizz, odnosno da ima ograničeni rizz.

Nakon Tomove izjave, korištenje ove riječi je poraslo za 15 puta, osobito u memeovima. Predsjednik izdavačke tvrtke Oxford Languages, Casper Grathwohl rekao je da je ovogodišnja najpopularnija riječ odraz toga kako su društvene mreže povećale brzinu kojom se mijenja jezik.

Izdvojeni članak
hrvatski pravopis

Kako pravilno deklinirati imena Dino, Vlaho, Bruno? Postoje dvije mogućnosti, ali jedna je ispravnija

– Jedan od razloga zašto je rizz, iz vrlo nišne riječi koju je upotrebljavala nekolicina ljudi, postala tako mainstream je i zato što ju je zabavno izgovarati, rekao je Grathwohl.

Dodao je i da je ova riječ zanimljiva jer, iako je kratica, zapravo dolazi iz sredine riječi, a ne s početka ili kraja kao što je to inače slučaj. Također, iako je imenica, često se koristi i kao glagol.

Iako je rizz najpopularnija riječ, u ovom je izboru imala prilično snažnu konkurenciju i to s riječima situationship, Swifite, prompt i de-influencing. Oxford svoju riječ godine odabire prema podacima koji se izvlače iz korpusa od 22 milijarde riječi koji se stalno nadopunjava, a sve su one prikupljene iz izvora u kojima se govori i piše engleski.