Pretraga

Iznenadit ćete se kad doznate koji je pridjev Oxford odabrao za riječ 2018. godine

A- A+

Na iznenađenje mnogih, Oxford je za riječ 2018. godine odabrao – toxic. U prijevodu ‘otrovan’, upravo je to bila riječ kojom su se u godini na izmaku opisivale najaktualnije teme.

Screenshot videa za pjesmu ‘Toxic’ pop pjevačice Britney Spears

Toxikon pharmakon smrtonosni je otrov koji se u antičkoj Grčkoj koristio za premazivanje vrha strijele. U ovom nazivu riječ pharmakon označavala je otrov, a toxikon strijelu. No, prelaskom u latinski riječ toxikon poprima oblik toxicus i počinje se koristiti kao pridjev ‘otrovan’. Iz latinskog je jezika kasnije prešla u engleski.

Izdvojeni članak

Nećete vjerovati kada je prvi put riječ ‘menstruacija’ izgovorena na televiziji

Preskačemo nekoliko stoljeća i stižemo u 2018. u kojoj je pretraga riječi toxic u Oxfordovom internetskom rječniku porasla je za 45%. Upravo je toxic Oxford Dictionary proglasio riječju godine na izmaku.

– Naše istraživanje pokazalo je da su ove godine, više nego ikada prije, ljudi koristili riječ toxic za opisivanje stvari, situacija, interesa i događaja, poručuju iz Oxforda.

U top deset riječi uz koje se riječ toxic najčešće se koristila u 2018. nalaze se: kemikalija, muževnost, supstanca, plin, okoliš, veza, kultura, otpad, alga i zrak.

O otrovnoj kemikaliji puno se govorilo početkom 2018., kada su nervnim otrovom u Velikoj Britaniji ubijeni tajni ruski agent i njegova kći. Širenje otrovnog otpada bila je glavna tema nakon uragana u SAD-u. Zagađenost zraka u fokus javnosti došla je nakon objave izvješća Svjetske zdravstvene organizacije o kvaliteti zraka kojeg udišu djeca diljem svijeta. U izvješću se onečišćeni zrak opisuje kao ‘otrovni zrak’.

Toksični okoliš ili okruženje najčešće se ove godine koristio za opisivanje radne sredine koja nepovoljno utječe na mentalno zdravlje ljudi. Što se pak tiče pojma toksične muževnosti, on se veže uz MeToo, pokret usmjeren protiv seksualnog zlostavljanja.