Pretraga

Po prvi puta je sveučilište izvan SAD-a proglašeno najboljim u svijetu

A- A+

Times Higher Education World objavio je najnovije rezultate istraživanja najboljih sveučilišta u svijetu za godinu 2016./2017. Tako se na prvom mjestu po prvi puta našlo sveučilište koje nije smješteno u SAD-u, britanski Oxford. Jedino hrvatsko od 978 sveučilišta na listi jest Sveučilište u Zagrebu, a nalazi se na pretposljednjem mjestu ove liste.

Foto: Flickr; Tejvan Pettinger

Prošlogodišnje najbolje sveučilište bilo je California Institute of Technology, a sada je ono palo na drugo mjesto jer je najboljim proglašeno Sveučilište u Oxfordu.

Izdvojeni članak

Niti jedno hrvatsko sveučilište nije među 800 najboljih u svijetu

Times Higher Education World provodi najopsežnija istraživanja ove vrste, a prilikom rangiranja u obzir se uzima 13 različitih indikatora na temelju kojih se procjenjuje sama misija sveučilišta – ne samo količina provedenih istraživanja, već i prenošenje znanja i internacionalni utjecaj, piše Weforum.com.

Louise Richardson, potkancelara Sveučilišta Oxfordu tvrdi kako je zauzimanje prvog mjesta zapravo vrlo jednostavno.

– Stvar je u regrutiranju najboljih znanstvenika. Svako je sveučilište dobro onoliko koliko su dobri akademici koje privlači, rekla je Richardson za Weforum.com.

Na listi 970 najboljih sveučilišta najviše njih je iz SAD-a, čak 148. Slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo s 91 sveučilištem, Japan s njih 69 te su 52 od ovih sveučilišta kineska. Samo je jedno hrvatsko sveučilište na popisu, Sveučilište u Zagrebu, a na ljestvici je zauzelo nisko 977 mjesto.

Čitavu rang-listu najboljih svjetskih sveučilišta možete vidjeti ovdje.

Izvor: Times Higher Education World University Rankings