Pretraga

Najzanimljiviji trenutci u povijesti konklava

A- A+

Nakon što je Benedikt XVI. izjavio da nema više snage i da odlazi te ostavlja milijardu i 200 tisuća katolika bez poglavara, danas se održavaju novi papinski izbori. Preko stotinu kardinala bit će zaključano u prostorijama i ispuniti glasačke listiće za novog papu među sobom. Možemo biti uvjereni da novi papa neće biti tinejdžer, iako se i to u prošlosti dogodilo. Novi katolički poglavar će, ukoliko prihvati dužnost, otići u Sobu suza u Sikstinskoj kapeli i izabrati si halju te pozdraviti pristune porukom ‘Urbi et orbi’.

Izdvojeni članak

Metallica, papa od 13 dana i predaja Poljske

U konklave, prostorije koje se zaključavaju i u kojima se vrši izbor novog pape, danas ulazi 115 kardinala koji će izabrati novog poglavara Katoličke crkve. Papinski izbori bi trebali trajati samo četiri dana, a ime novog pape, 266. po redu trebalo bi biti poznato već u petak. Kardinali će glasovati danas popodne iza 16 sati, a prvi dim iz Sikstinske kapele trebao bi se pokazati oko 17 sati i 20 minuta.
Ukoliko dim koji je pušten iz kapele bude crn, znači da kardinali i dalje nisu izabrali nasljednika Benedikta XVI. Ako pak dim bude bijeli, Katolička crkva ima novog papu.

Glasački listići se spaljuju nakon čitanja

Iza 16 sati za 114 kardinala u Sikstinskoj kapeli počinje izolacija. Naime kardinali će još jednom položiti prisegu da će poštivati zavjet šutnje, a kad ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja vikne ‘Extra omnes’, što znači ‘svi van i zaključajte vrata’ kreće izolacija.
Ukoliko kardinali koji dvotrećinskom većinom glasuju za novog papu počnu odavati informacije s konklava, kazna za njih je ekskomunikacija, odnosno izopćenje iz Katoličke crkve.

Ukoliko popodnevni dim iz Sikstinske kapele bude crne boje, kardinali će u sljedeća tri dana glasovati dva puta prijepodne i dva puta poslijepodne. Ako nakon tri dana nema rezultata, dolazi do jednodnevnog prekida.
Glasački listići se nakon prebrojavanja spaljuju, a kad neki od kardinala dobije većinu glasova pitaju kardinala želi li prihvatiti dužnost pape. On ne mora svoju novu dužnost prihvatiti, ukoliko se ne osjeća spremno ili sigurno.

Izbori obavijeni velom tajnosti

Zanimljivo je kako novi papa čim se odabere mora sam izabrati svoje ime po nekom svecu, te otiči u takozvanu sobu suza koja se nalazi u Sikstinskoj kapeli. Tamo mora obući papinsku halju, odnosno reverendu, a kako se ne zna kakve je fizičke konstrukcije papa pripremljene su mu tri veličine, mala, velika i srednja, pa si novi papa može izabrati najkomotniju halju.

Tajnost izbora novog pape zajamčena je na svaki mogući način. Naime čak i osoblje koje je vezano uz konklave poput tajnica, liječnika, kuhara i sobarima prisegnulo je na tajnost i obećalo da neće ništa snimati mobitelima ili pak odavati informacije.
Ukoliko se sve ispoštuje, novi papa bi trebao biti poznat već u petak, međutim nije uvijek bilo tako.

Najduži izbori za papu trajali su gotovo tri godine. Papa Gregory X. izabran je za papu 1268. godine, a izbori bi potrajali još i duže da stanovnici Rima nisu kroz krov ušli u prostor glasovanja i ograničili kardinalima obroke na kruh i vodu kako bi ih natjerali da što prije izaberu papu.

Izdvojeni članak

Možete i vi postati papa! Evo kako!

U povijesti smo imali i papu tinejdžera

Svega nekoliko godina prije najdužih konklava, proces je bio prilično ubrzan. Više puta se dogodila situacija u kojoj je papa umro, a na isti dan je izabran novi papa. Nakon što se takav scenarij ponovio više puta, Crkva je odlučila da ipak između smrti jednog pape i odabira njegova nasljednika mora proći barem petnaest dana.

Papa Bendikt XVI. izabran je za papu 2005. godine nakon svega četiri glasovanja i dva dana izbora, a inače je bio najstariji papa izabran u posljednjih 257 godina, jer je na dan izbora imao čak 78. godina starosti.
U suprotnosti s njim, Papa Ivan XII. imao je samo 18 godina kad je izabran za papu, no to je bilo 955. godine. Otada se mnogo toga promijenilo, pa ne moramo brinuti da ćemo imati novog papu tinejdžera.