Pretraga

I papa se uključio u obilježavanje 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu: Evo što je poručio

A- A+

Svima koji slave 350. obljetnicu Sveučilišta u Zagrebu, Rimski prvosvećenik udijelio je svoj apostolski blagoslov. Da, čak ni Sveti otac nije uspio zaobići ovu veliku proslavu. U pismu, koje je pročitano na početku mise zaziva Duha Svetoga u zagrebačkoj katedrali, papa Franjo osvrnuo se i na povijest Sveučilišta u Zagrebu, podsjećajući da su bogoslovni studiji prethodili njegovu utemeljenju. Proslavi se priključilo i Hrvatsko katoličko sveučilište, koje ove godine slavi deset godina svoga djelovanja.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Tijekom povijesti, i u vremenima koja katkada nisu bila povoljna za Crkvu, Katoličko bogoslovni fakultet je ulijevao promociju katoličke vjere, promicao kršćanske vjernosti i poticao razvoj umjetnosti i kulture, kazao je papa Franjo.

Obilježavanje proslave 350 godina Sveučilišta u Zagrebu nije uspio zaobići niti rimski prvosvećenik. Budući da je zagrebački KBF, kao jedan od prvih njegovih prvih fakulteta, zajedno sa Sveučilištem proslavio 350. rođendan, tom se prilikom oglasio i sam papa.

Papa proučio povijest Sveučilišta

Izdvojeni članak

Rektor Boras oko pet minuta pozdravljao uzvanike na proslavi Sveučilišta, a objasnio nam zašto nije posebno spomenuo Divjak

Na početku mise zaziva Duha Svetoga za početak akademske godine pročitana je papina čestitka.

– Želja mi je da fakultet i dalje pruža svoj doprinos Crkvi u Hrvata i čitavom društvu, poručio je Petrov namjesnik.

Papa je podsjetio kako je bogoslovne studije još u 13. stoljeću pokrenuo biskup Stjepan Bakulić te da su na razinu sveučilišta uzdignuti carskom poveljom iz 1969. godine, koju je dvije godine kasnije potvrdio Hrvatski sabor.

Osim što je  dobro proučio njegovu povijest, Sveti je otac studentima i djelatnicima, ali i svima koji sudjeluju u obilježavanu 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu, zazivajući na njih zagovor Blažene Djevice od Kamenitih vrata, udijelio svoj apostolski blagoslov.

Katedrala je bila puna studenata | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Mislim završena proslava velike obljetnice

Misom Veni Sancte Spiritus završena je proslava 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu, a na euharistijskom slavlju propovijed je održao zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, koji je ujedno i veliki kancelar Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

– Bog je po sveučilištu nagradio naš grad, naciju i nadbiskupiju, ustvrdio je Bozanić.

Podsjetio je kako u Zagrebu već 10 godina djeluje još jedno – Hrvatsko katoličko sveučilište, koje se priključilo proslavi te zajedno sa Zagrebačkim u katedralu došlo zazvati Duha Svetoga.

– Sveučilišni sustavi se, zbog napretka znanosti i tehnologije, nalaze pred novim izazovima, kazao je veliki kancelar KBF-a.

Sveučilište u izazovima današnjice

Izdvojeni članak

‘Tko ih ne bi koristio’: Ovako izgledaju poštanske markice Sveučilišta u Zagrebu

Ustvrdio je da Sveučilište mora nastojati odgojiti ljude koji će biti spremni nositi se s tim izazovima.

– Kao visoka i časna sveučilišna ustanova, Sveučilište u Zagrebu nezaobilazan je sudionik i svjedok znanstvenog, kulturološkog i nacionalnog razvojnog procesa hrvatskog nacionalnog bića u okviru srednjoeuropske kulturne baštine, zaključio je nadbiskup.

Boras: Europske vrijednosti su kršćanske vrijednosti

Rektor Damir Boras ponovio je kako Sveučilište nastoji očuvati hrvatsku kulturu, jezik i nacionalni identitet, ali i europske vrijednosti.

– Europske vrijednosti su kršćanske vrijednosti, ali i vrijednosti drugih konfesija, zaključio je Boras.