Pretraga

Poznato do kada se planira produljiti nastavna godina u županijama na jugu Hrvatske

A- A+

Nadoknade nastavnih dana koji su izgubljeni tijekom štrajka neke su škole već počele odrađivati subotama. Ostali modeli nadoknade uključuju održavanje nastave u dane koji su planirani kao nenastavni, skraćivanjem praznika, odnosno produljenjem nastavne godine. Već je poznato kako se u zagrebačkim školama nastavna godina produljuje do 19. lipnja. Ipak, većina županija na jugu Hrvatske nastavu produljuje do 26. lipnja.

foto: pixabay

Kako iz razgovora s ravnateljima od Slavonije do Dubrovnika, Rijeke i Zagreba doznaje Jutarnji list, u većini Hrvatske škole će kao jedan od dana za nadoknadu uzeti ponedjeljak, 23. prosinca, dok je prema kalendaru nastava trebala završiti 20. Gradski ured za obrazovanje u Zagrebu već je odlučio da se nastavna godina produljuje do 19. lipnja, no postoji mogućnost da će se rješenja čak i unutar istih županija različito provoditi jer nisu sve škole jednak broj dana sudjelovale u štrajku.

Izdvojeni članak

Pao dogovor oko nadoknade štrajka: U zagrebačkim školama produljuje se nastavna godina

Isti izvor navodi i da će za velik broj učenika škola će trajati do 26. lipnja, odnosno 29. svibnja za maturant i to se odnosi gotovo na cijelu Dalmaciji, izuzev Dubrovačko-neretvanske županije, ali i za škole u Slavoniji.

– U našoj županiji gotovo 80% škola uopće nije održavalo nastavu u vrijeme štrajka. Objedinit ćemo sve zahtjeve škola i pokušati usuglasiti jedinstveni kalendar nadoknada na razini županije te ga uputiti Ministarstvu na davanje suglasnosti. Naša će preporuka biti da se nastava ne nadoknađuje subotama jer to stvara nepotrebne dodatne troškove zbog prijevoza i rada nastavnika, te da se nastavna godina produlji najviše do 26. lipnja. Stvorit ćemo uvjete da sva djeca, kako su jednako krenula, tako jednako i završe nastavnu godinu, rekao je za Jutarnji Tomislav Đonlić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ uz dodatak da su skraćeni i zimski praznici i traju do 7. siječnja, a neće biti ni proljetnih praznika.

Ipak, neke škole u toj su županiji odlučile da će se nadoknada provoditi subotom, ali iz županijskih ureda za obrazovanje apeliraju da se postigne dogovor na razini županije. Što se tiče Šibensko-kninske i Zadarske županije, većina škola u tim županijama ukinut će treći tjedan zimskih praznika krajem veljače te planira rad do 26. lipnja. I tu su, naravno, odstupanja moguća pa će dio škola u Šibeniku raditi do 19. lipnja, a dio do 26. lipnja.

U Osijeku su za Jutarnji rekli kako se pridržavaju uputa resornog Ministarstva i njihovog roka za zadnji dan škole.

– Stava smo da je djeci predugo drugo polugodište bez praznika, stoga smo se odlučili da nastavna godina završi 26. lipnja. Skraćeni su zimski praznici, ali proljetne ćemo zadržati. Također, subotama djeca neće ići u školu. To smo smatrali nepotrebnim, rekla je ravnateljica OŠ Franje Krežme, Jadranka Jurić za Jutarnji list.