Pretraga

Naši učenici u velikoj ‘berbi’ medalja: Na dva ugledna natjecanja osvojili ih čak – sedam

A- A+

Kraj prošlog tjedna bio je vrlo plodonosan za neke od najboljih hrvatskih učenika. Na dva velika međunarodna natjecanja, Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije te Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi, ukupno su osvojili čak sedam medalja.

Ilustracija: Pexels

Preko 120 učenika iz čak 20 zemalja Europske unije proteklih se dana susrelo u češkom gradu Hradec Kralove, gdje su se natjecali na Prirodoslovnoj olimpijadi EU.

S Prirodoslovne olimpijade u Hrvatsku stiže šest srebra

Čak šestero naših učenika, prenosi HRT, osvojilo je srebrne medalje. Ovogodišnji osvajači iz Hrvatske su Karlo Domijan, (Prva sušačka hrvatska gimnazija, Rijeka), Ema Novak, (Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec), Ivan Hegedić, (V. gimnazija, Zagreb), Kim Radešić, (Gimnazija Pula), Vanda Vrček (I. gimnazija, Varaždin), Mario Vrdoljak (III. gimnazija, Split).

Inače, ovo je natjecanje namijenjeno učenicima do 16. godine koji u timovima rješavaju interdisciplinarne zadatak iz fizike, kemije i biologije. Samo poznavanje i reprodukcija činjenica iz ovih predmeta ipak nije dovoljno – od natjecatelja se na natjecanju zahtijeva spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema.

– Baš su se svi kemičari dosta žalili, čak su zadnji dan trebali sve promijeniti zbog izrazite težine zadataka, ali ipak smo se uspjeli snaći i prilično sam zadovoljna, rekla je za HRT Ema Novak.

Izdvojeni članak

Županija se pohvalila velikim uspjehom robotičara, na dva natjecanja osvojili čak 29 medalja

Na uglednoj olimpijadi iz kemije naša predstavnica osvojila broncu

Prirodoslovna olimpijada EU nije jedino veliko natjecanje održano ovih dana. U Tashkentu u Uzbekistanu održavala se i Međunarodna Mendeljejeva olimpijada, na kojoj su Hrvatsku predstavljali Mila Grgurić (XV. gimnazija Zagreb), Jasmin Jašarević (XV. gimnazija Zagreb), Mislav Mihaljević (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb) i Lovro Mirković (XV. gimnazija Zagreb).

Od naših je predstavnika najuspješnija bila Mila Grgurić, koja je osvojila brončanu medalju, dok su ostala trojica predstavnika dobila priznanja.

Inače, Mendeljejeva olimpijada jednako je ugledno i prestižno natjecanje kao i Međunarodna kemijska olimpijada.. To je natjecanje nastalo 1967. godine pod imenom Kemijska olimpijada cijelog Saveza (All-Union Chemistry Olympiad), a od 1992. godine nakon raspada Sovjetskog Saveza organizacija se nastavlja pod novim imenom – Međunarodna Mendeljejeva kemijska olimpijada, pojašnjavaju iz Hrvatskog kemijskog društva.

U početku su sudjelovale samo članice bivšeg Sovjetskog Saveza, no s vremenom i otvaranjem istočnih zemalja prema zapadu, ova se Olimpijada proširila i na ostale države.

Na portalu srednja.hr nedavno smo pokrenuli Alumni prokjekt. Alumni dio portala je popis svih dobitnika Oskara znanja, državne nagrade koja se dodjeljuje učenicima za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Riječ je o projektu koji mapira najbolje hrvatske učenike i profesore prema kriteriju dobivenih Oskara, a partner tog projekta je Hrvatska zajednica županija.