Pretraga

Nastavnici dobivaju status službene osobe: Napad na njih strože će se kažnjavati

A- A+

Na današnjoj sjednici Vlade predstavljene su izmjene i dopune Kaznenog zakona koje predlaže Ministarstvo pravosuđa. Među mnogim novostima našla se i dopuna definicije službene osobe – status je to kojeg dobivaju i nastavnici.

Prosvjed za Sigurnu školu / foto: Tea Ovničević|srednja.hr

Jedna od izmjena u Kaznenom zakonu kojeg predlaže Ministarstvo pravosuđa jest i dopuna definicije službene osobe.

‘Dobivaju pojačanu kaznenopravnu zaštitu’

Izdvojeni članak

Odluka je pala: Nastavnici prosvjeduju zbog nasilja u hrvatskim školama

Tako po novom ovaj status dobivaju i stručni radnici koji obavljaju poslove iz djelatnosti socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, a ova i ostale izmjene u Kaznenom zakonu prihvaćene su na današnjoj sjednici Vlade.

– Navedene osobe dobivaju pojačanu kaznenopravnu zaštitu kroz niz kvalificiranih oblika pojedinih kaznenih djela iz kataloga Kaznenog zakona u kojima se učine djela prema službenoj osobi, kao zaštitnom objektu, sankcionira kaznom koja je po svojoj mjeri teža od kazne za temeljni oblik počinjenja. Međutim, osim što će se predloženom dopunom ojačati kaznenopravna zaštita stručnih radnika koji obavljaju poslove iz djelatnosti socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, proširit će se i krug njihove kaznenopravne odgovornosti za tzv. posebna kazna djela, odnosno ona kaznena djela koja može počiniti samo počinitelj koji ima određeno svojstvo, u konkretnom slučaju svojstvo službene osobe, stoji u prijedlogu izmjene Kaznenog zakona.

Prosvjed i peticija

Izdvojeni članak
pisanje

Učenica I. srednje otvorenim pismom oštro odgovorila #ijasamfranjo prosvjednicima

O nasilju nad prosvjetnim djelatnicima puno se govorilo krajem prošle i početkom ove godine. Zaštitu od nasilnih učenika i roditelja u obliku dobivanja statusa službene osobe putem peticije zatražilo je lani čak desetak tisuća prosvjetnih djelatnika.

Sve je krenulo nakon slučaja nasilja u jednoj čakovečkoj školi, kada se nastavnik navodno fizički obračunao s učenicima nakon što su ga ovi konstantno gađali kredama. Pokrenulo je to lavinu reakcija među nastavnicima koji su masovno dijelili iskustva nasilja koje su osjetili na vlastitoj koži, i to od strane učenika i roditelja. S ciljem osvješćivanja javnosti o tome koliko su često žrtve nekog oblika nasilja, prosvjetni djelatnici u prosincu su i prosvjedovali.

Napomenimo ovom prilikom i kako je u 2017. u školama zabilježeno 325 nasilničkih slučajeva, a lani 118. U tu statistiku spadaju slučajevi nasilja i nad učenicima i prosvjetnim djelatnicima, a najčešće su se prijavljivale tjelesna ozljeda, nasilničko ponašanje, tučnjava, prijetnja te elektroničko i verbalno nasilje.