Pretraga

Profesora križevačke škole učenice optužile za spolno uznemiravanje: Prijeti mu kazna zatvora

A- A+

Profesor jedne srednje škole iz Križevaca ovih je dana službeno optužen za spolno uznemiravanje. Prijavile su ga četiri učenice koje tvrde da ih profesor nije dirao, niti je to pokušao, ali im je navodno upućivao pohotne poglede te duže vrijeme promatrao njihove intimne dijelove tijela.

Foto: Jake Ingle; Unsplash

Kako doznaje portal bjelovar.live, Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podignulo je optužnicu protiv 42-godišnjeg profesora jedne srednje škole u Križevcima kojeg četiri učenice optužuju za spolno uznemiravanje.

Na ispitivanju su djevojke ispričale kako ih profesor nije dirao, nego im je mjesecima navodno upućivao pohotne poglede te promatrao njihove intimne dijelove tijela, zbog čega su one osjećale ozbiljnu nelagodu i sram. Najprije su o tome progovorile s razrednim kolegama, a priča je tako stigla do njihove razrednice, koja je nasamo porazgovarala s djevojkama te je profesor uskoro kazneno prijavljen, piše bjelovar.live.

Izdvojeni članak

Stravične ispovijesti žena: Inicijativa djevojke iz Zagreba otkrila razmjere seksualnog uznemiravanja

Kazna za ovaj prekršaj zatvor do jedne godine

Prema Kaznenom zakonu, članku 156., stavku 2., ‘spolno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje’.

Ako se profesoru dokaže krivnja, prijeti mu kazna zatvora, navodi se u istom članku Kaznenog zakona.

– Tko spolno uznemirava drugu osobu kojoj je nadređen ili koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti ili koja je posebno ranjiva zbog dobi, bolesti, invaliditeta, ovisnosti, trudnoće, teške tjelesne ili duševne smetnje, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Optužnicu podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru

Izdvojeni članak

Strava u Novom Marofu: Osam učenica optužilo nastavnika da ih dira i seksualno uznemirava

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru za portal bjelovar.live potvrdilo je da je protiv okrivljenika podignuta optužnica.

– Obavještavam vas kako je ovo državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv okrivljenog M. D. zbog četiri kaznena djela protiv spolne slobode–spolnog uznemiravanja iz članka 156. stavka 1. Kaznenog zakona, koja djela je počinio na način da je od mjeseca listopada 2018. do 22. veljače 2019. u K., u više navrata djecu koja su se prema njemu nalazila u odnosu zavisnosti i koja su bila posebno ranjiva zbog dobi neverbalno spolno uznemiravao, a što je kod djece izazivalo neugodu i sram, stoji u službenom odgovoru bjelovarskog ODO-a za bjelovar.live.

Profesora križevačke škole učenice optužile za spolno uznemiravanje: Prijeti mu kazna zatvora

Share via
Copy link
Powered by Social Snap