Pretraga

Nastavnici u Francuskoj štrajkaju zbog loših COVID mjera: Traže obavezne maske u školama

A- A+

Čak tri četvrtine nastavnika danas je prestalo s radom i krenuli su u jednodnevni štrajk u Francuskoj. Razlog je, kako kažu, neuspjeh vladajućih u provođenju dosljednih mjera u školama kako bi se smanjila zaraza koronavirusom. Tvrde da učenici i osoblje škole, kao ni oni sami, nisu sigurni od zaraze te zahtjevaju puno strože mjere ako se škole ne planiraju zatvoriti.

Nastavnici u Francuskoj danas su u masovnom štrajku kako bi ukazali vladi na njihovo nezadovoljstvo s COVID mjerama u obrazovnom sustavu, prenosi France24. Čak tri četvrtine nastavnika prestalo je danas s radom, tvrdeći da su vladine mjere nedostatne te da u takvim uvjetima ne žele raditi.

– Dosegli smo toliku razinu ogorčenosti, iscrpljenosti i bijesa, jednostavno nismo imali drugu opciju nego štrajkati kako bismo poslali snažnu poruku vladajućima, rekla je Elisabeth Allain-Moreno iz sindikata prosvjetara, a prenosi U.S. News.

Zahtjevaju visoko kvalitetne maske i detektore ugljičnog dioksida

Iako su se pravila za škole mijenjala tri puta od kad su se učenici vratili sa zimskih praznika, nastavnici ih ne smatraju dovoljno dobrima, piše France24. Zahtijevaju da se u školama nose visoko kvalitetne maske za lice te detektore ugljičnog dioksida u svakoj školi kako bi pomogli pri ventilaciji protiv virusa koji se pretežno prenosi zrakom.

– Iscrpljenost i ogorčenost cijele obrazovne zajednice došla je na neviđenu razinu. Odgovornost u ovoj kaotičnoj situaciji u potpunosti je na ministru i na vlastima zbog neprestanih izmjena stavova, neizvedivih protokola i nedostatka primjerenih alata kako bi se zajamčilo normalno funkcioniranje škola, poručili su iz 11 prosvjetnik sindikata.

Izdvojeni članak

Prvi dan nove mjere u školama: ‘Većina nastavnika je COVID potvrde dobrovoljno unaprijed dostavila’

‘Ne može se štrajkati protiv virusa’

Vlada je promijenila način kako se postupa u slučaju zaraze u jednom razredu. Prije je cijeli razred bio u izolaciji, no sada to nije slučaj jer se nastoji olakšati roditeljima, navodi French24.

– Znam da je svima teško, no štrajk neće riješiti probleme. Ne može se štrajkati protiv virusa, rekao je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer za francusku televiziju BFM TV.