Pretraga

Na natjecanju poljoprivrednika kojeg organizira Petir pobijedio mladić s njene liste za EU izbore

A- A+

U konkurenciji od 27 prijavljenih, na ovogodišnjem natječaju za najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske titulu je ponio 28-godišnji proizvođač industrijske konoplje iz Đakova, Zvonimir Kalić. Riječ je o natječaju kojeg organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Marijana Petir. Natjecanje je održano istoga dana kada je Petir u Državno izborno povjerenstvo predala svoju kandidacijsku lista za izbor članova u Europski parlament, da bi se ispostavilo da je toj listi jedan od kandidata i Zvonimir Kalić.

S lijeva na desno: Zvonimir Kalić i Marijana Petir na predaji potpisa u Saboru 9. travnja|Izvor: Službena Facebook stranica Marijane Petir

Poljoprivrednici koji su nositelji obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i imaju do 40 godina imali su se prilike do 10. ožujka prijaviti na natječaj za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika. Riječ je o natjecanju kojeg organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Marijana Petir, koja je ujedno i ambasadorica projekta za Hrvatsku.

Pobjednik natjecanja kojeg Petir organizira na njenoj je listi za EU parlament

Izdvojeni članak
izbori

Neki su jedva punoljetni: Donosimo listu 10 najmlađih kandidata na Europskim izborima

Kako je pojašnjeno na internetskoj stranici zastupnice Petir, odabir ‘najboljeg, najinovativnijeg, najodrživijeg’ projekta provodi stručno prosudbeno povjerenstvo, a glavni kriteriji su upotreba novog znanja, metoda ili novih oblika tehnologije u pojedinom sektoru te prijenos i održivost inovacije.

Od 27 prijava koje su pristigle na ovaj natječaj, najboljim mladim poljoprivrednikom proglašen je 9. travnja Zvonimir Kalić, đakovački proizvođač industrijske konoplje.

Istoga dana, proteklog utorka, istekao je rok za predaju kandidacijskih lista za izbor članova u Europski parlament.

Potpise za svoju listu nešto prije ponoći u Državno izborno povjerenstvo predala je i Marijana Petir. Ispostavilo se da je listi čija je nositeljica Petir jedan od kandidata i Zvonimir Kalić, tog utorka proglašen pobjednikom natjecanja poljoprivrednika kojeg spomenuta zastupnica organizira.

Petir: Kalić je izabran prije nego sam na izbore odlučila izaći sa samostalnom listom

– Gledano u strogo zakonskim okvirima nikako se ne može govoriti o sukobu interesa jer se izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika nije financirao javnim novcem, odgovara nam Marijana Petir na upit o ovoj podudarnosti.

Izdvojeni članak

Upoznajte najmlađu kandidatkinju za Europske izbore: Tek je treći srednje, a na listi je SDSS-a

Na pitanje prema kojim je kriterijima Zvonimir Kalić proglašen najboljim mladim poljoprivrednikom Hrvatske u 2018., odnosno, koje je obrazloženje prema kojemu je od 27 pristiglih prijava na natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika odabran baš on, Petir kaže:

– Kriteriji za odabir najboljeg Hrvatskog mladog poljoprivrednika 2018. godine bili su kvaliteta projekta, njegova ekonomska i okolišna održivost te društveni doprinos lokalnoj zajednici u kojoj mladi poljoprivrednik radi, a prema prosudbi neovisnog stručnog povjerenstva. Izbor najboljeg poljoprivrednika učinjen je na temelju rangiranja natjecatelja od strane članova povjerenstva, ističe zastupnica.

Dodaje, kao nositeljica liste za izbor zastupnika u Europski parlament na svoju listu stavila je ‘najbolje ljude iz naroda koji su svojim radom stekli ugled u zajednici u kojoj djeluju i koji su primjer izvrsnosti, između ostalog i u onim područjima kojima sam se posebno posvetila u radu u Europskom parlamentu, poput poljoprivrede.’

– Zvonimir Kalić je upravo primjer takvog mladog čovjeka, a za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika izabran je u vrlo žestokoj konkurenciji među mnogim izvrsnim sunatjecateljima od strane neovisnog povjerenstva u kojem kao organizatorica nisam sudjelovala, kaže Petir.

Članovi povjerenstva za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika

• Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske agronomske komore,
• Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku
• Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca,
• Morana Tomičić, Stručni referent Samostalne službe za informiranje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
• Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore,
• Dražen Miloloža, tajnik Udruženja poljoprivrede Hrvatske gospodarske komore,
• Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika,
• Vlatko Grgurić, urednik i voditelj emisije Plodovi zemlje,
• Zlatko Šimić, novinar Jutarnjeg lista

Kalić: Poziv na listu sam primio istu večer kada sam pobijedio

Tvrdi, Kalića je to nezavisno povjerenstvo kao konačnog pobjednika natjecanja poljoprivrednika odabralo četiri dana prije no što je DIP-u predala svoju listu te prije no što je na izbore odlučila izići sa samostalnom listom.

Izdvojeni članak

Najbolji mladi poljoprivrednik Hrvatsku će predstavljati u Bruxellesu

– Na temelju dostavljenih rezultata ocjena za sve kandidate Zvonimir Klaić je bio prvorangirani najprije 20.3.2019., a zatim i nakon drugog glasovanja povjerenstva održanog 5.4.2019. godine. S obzirom na sve navedeno, Zvonimir Kalić bio je izabran za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika prije nego što sam uopće odlučila izaći na izbore za Europski parlament sa samostalnom listom. Također, ne treba zaboraviti da je Zvonimir Klaić izabran za najboljeg mladog poljoprivrednika u izboru čitatelja Jutarnjeg lista premoćnom većinom glasova, zaključuje Petir.

Da organizatorica natjecanja, zastupnica Petir, nije bila i članica povjerenstva koje je odlučilo o njegovoj pobjedi, ističe u odgovoru na naš upit i Zvonimir Kalić. Tvrdi, Marijana Petir pozvala ga je da se priključi njenoj listi tek istu večer kada je svoju listu predala Državnom izbornom povjerenstvu.

– U obiteljskom ozračju, u večernjim satima istog dana (9. travnja, op.a.), primam poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir s toplom čestitkom zbog proglašenja za mladog poljoprivrednika i pozivom na njezinu neovisnu listu kandidata za izbor članova u Europski parlament. Svojim pristankom na njezin poziv, odlučio sam dati potpunu podršku Marijani Petir, njezinom radu i stvaralaštvu, njezinom doprinosu hrvatskom narodu, njezinom promicanju kvalitetnih vrijednosti politike, kulture, poljoprivrede i ruralnog razvoja, kaže na kraju Kalić.

No, ipak se je, eto, tu istu večer kada ga je Petir navodno pozvala da bude kandidat na listi, Đakovčanin uspio pojaviti i na predaji potpisa u Hrvatskom saboru.

Osvojio na izborima dovoljan broj glasova ili ne, u Bruxelles putuje svakako jer najbolji mladi poljoprivrednik predstavlja Hrvatsku na izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika u Europskoj uniji, kojeg organizira Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP).