Pretraga

Navala na otočku školu: Učenicima iz drugih krajeva Hrvatske daju stipendiju, smještaj i hranu

A- A+

Popunjavanje upisnih kvota postaje sve složenija zadaća za srednje škole pa se za prvašiće moraju boriti na razne načine, kako bi privukli kandidate baš u svoju. Primjer jedne koja uspijeva popuniti upisna mjesta, ali ulažući dosta napora je Srednja strukovna škola Bol na Braču. U školsku godinu 2019./2020. upisala je 19 učenika u prvi razred za zanimanja konobar i kuhar, čime nastavlja obrazovanje za ta zanimanja nakon više od 15 godina prekida.

Srednja škola ‘Bol’ na Braču | Foto: Promo

S obzirom da nude sjajne uvjete, sve je traženija pa iz drugih dijelova Hrvatske dolazi gotovo polovina svih učenika.

Smještaj, besplatna prehrana, stipendija, praksa…

Izdvojeni članak

Na otocima učenici neće u konobare, iako je to deficitarno zanimanje

– Svi učenici u zanimanjima konobar i kuhar deset mjeseci godišnje dobivaju mjesečno 1.200 kuna stipendije, što u suradnji s Ministarstvom turizma osigurava hotelsko poduzeće Hoteli Zlatni rat u sastavu hotelske grupacije Bluesun, a imaju i besplatan smještaj i prehranu u Učeničkom domu škole, po čemu smo jedini u Hrvatskoj, ističe za Hinu ravnateljica te škole Sani Bodlović, a vijest prenosi Net.hr.

Učenike se već na praksi nastoji ‘gurnuti u vatru’ pa ju odrađuju i ljeti, kada su objekti praktički popunjeni, u čemu se dobro snalaze, otkriva ravnateljica Bodlović.

No, učenici ove bračke škole, uz naukovanje dosta putuju, u inozemstvo te u posjete drugim strukovnim školama i mjestima u Hrvatskoj.

Veliki interes Slavonaca, ali i ostalih

Izdvojeni članak

Sutra se otvara jesenski rok upisa u srednje: Ovo su važni datumi i smjerovi koji su traženi na burzi

Još prošle godine smo pisali o velikom interesu učenika iz svih dijelova Hrvatske za upis navedenih programa na Braču, kada je ravnateljica naglasila da učenici izvan Brača, mahom dolaze iz Slavonije.

Sjajni uvjeti i ove godine privlače upisnike iz raznih dijelova zemlje, a Bodlović naglašava da je predstojeća školska godina druga po redu u kojoj su ponovno, uz opći gimnazijski program, u onaj za turističko-hotelijerskog komercijalista aktivirali programe i upise za zanimanja konobar i kuhar.

– Zbog slabog zanimanja učenika na Braču, nakon 2000. godine dolazi do prekida upisa za konobare i kuhare, što smo ‘oživjeli’ u 2018., dijelom i pod pritiskom sve veće potražnje turističkog sektora za tim kadrovima. Posljednjih godina suočeni smo s malim brojem bolskih osmaša, pa smo se okrenuli djeci diljem Hrvatske i uz sufinanciranje općine Bol i županije uspjeli opet pokrenuti te programe, kaže Bodlović.

50 od 120 učenika dolaze iz drugih krajeva zemlje

Ravnateljica navodi podatke da su u četiri smjera u toj srednjoj školi (opća gimnazija, turističko-hotelijerski komercijalist, konobar i kuhar) za školsku godinu 2019./2020. upisali ukupno 46 učenika, od čega 19 za konobara i kuhara.