Pretraga

Ne ide im samo programiranje: Pogledajte kako se zapjevalo na zatvaranju Zimske škole informatike

A- A+

Zimska škola informatike, koja se održava već 25 godina zaredom, svake godine obrazuje veliki broj učenika koji nam kasnije donose medalje s međunarodnih natjecanja. Ovogodišnja škola održana je MIOC-u, a obilježio ju je veliki broj učenica. Za svečanom zatvaranju najavljena su i posebna natjecanja samo za djevojke, a informatičari su nam pokazali kako im ni glazba nije strana.

Zatvaranje zimske škole informatike | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Voditelji su nam baš bili dobri. Super nam je bilo raditi i nikad nam nije bilo dosadno, govore nam Maja Tadić, Lana Šćukanec, Lana Škarica i Iva Tadić, sudionice Zimske škole informatike.

Već 25 godina zaredom, Hrvatski savez informatičara organizirao je Zimsku školu informatike, na kojoj naši najbolji učenici viših razreda osnovne škole te srednjoškolci mogu dodatno uvježbavati svoja informatička znanja.

Tema: Algoritmi i napredno strojno učenje

Ove godine prvenstveno su poučavati algoritme i programske jezike Logo, Python i C++/STL te dodatne teme poput Linuxa i naprednog strojnog učenja. Zimska škola trajala je šest dana, a svečano je zatvorena u srijedu.

– Sprijatelji smo se i isprobali nešto novo, kaže Maja, učenica OŠ Ante Kovačića, zadovoljna radionicama. Nastavu su imali čak i na blagdan Sveta tri kralja.

Izdvojeni članak

Izvrstan rezultat osječkog Odjela za matematiku na međunarodnom 24-satnom natjecanju u programiranju

Na Zimsku školu ju je dovela sestra, koja ju je već prije pohađala.

– Bile su četiri grupe, raspoređene po razinama znanja, objašnjava nam Iva, učenica Gimnazije Lucijana Vranjanina.

Lana Šćukanec iz I. OŠ Varaždin kaže da je došla na nagovor profesora koji ‘sve prati’ pa ih je poslao na školu. Dodaje kako su, za vrijeme održavanja škole, učenici koji nisu iz Zagreba spavali su u hostelu.

Njezina imenjakinja Lana Škarica iz OŠ A. G. Matoša u Zagrebu kaže da je sretna što je na radionicama bilo i puno cura.

Više natjecanja samo za cure

Izdvojeni članak

Lijepa priča za početak nove godine: U Hrvatskoj se organizira prva matematička olimpijada samo za djevojke

A da je ženama također mjesto u informatici, smatra i Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog informatičkog saveza koji je najavio kako ove godine možemo očekivati i nekoliko informatičkih natjecanja namijenjenih samo djevojkama.

– Nadam se da smo bili dobri domaćini. Nastavite i dalje raditi ono što volite, poručila je učenicima Ljiljana Crnković, ravnateljica zagrebačke XV. gimnazije u kojoj je ove godine održana Zimska škola.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić mladim je informatičarima poručio da su odabrali korisnu zanimaciju.

Na kraju su zapjevali i zaplesali

No znanje programiranja nije jedino što imaju mladi matematičari.

– Pored sposobnosti rješavanja problema naši informatičari imaju i dodatne talente, pohvalio je učenike Nikola Dmitrović, profesor informatike iz MIOC-a.

Na scenu je potom stupila Martina Licul, koja je zasvirala na klaviru, dok je Lana Škarica zapjevala pjesmu Život nije siv Mije Dimšić. Plesom ih je zapratio profesor Dmitrović.

POGLEDAJTE VIDEO: