Pretraga

I dalji se isplati biti IT-jevac: Velika zemlja u Europi trebat će ih sve više

A- A+

Njemačkoj bi do 2040. godine moglo nedostajati oko 663.000 IT stručnjaka, pokazalo je dugogodišnje istraživanje digitalne udruge Bitkom. Kako bi se ta situacija popravila, predlažu, među ostalom, uvođenje većeg broja sati informatike u školama.

informatika

Foto: Unsplash

Dugogodišnje istraživanje digitalne udruge Bitkom pokazalo je da bi Njemačkoj do 2040. godine moglo nedostajati oko 663.000 IT stručnjaka. Navode da trenutno nedostaje njih oko 149.000 te da će se taj broj povećavati bez odgovarajuće politike.

Naime, kako prenosi Fenix-magazin, takva velika praznina nastat će ponajviše zbog sve veće potrebe za programerima, sistem administratorima i ostalim IT stručnjacima. Do 2040. godine bit će potrebno popuniti ukupno 1,92 milijuna radnih mjesta, a nudit će se samo 1,26 milijuna kvalificiranih radnika.

– Nedostatak IT stručnjaka, koji se godinama pogoršava, pogađa cijelu zemlju i usporava prijeko potrebnu digitalizaciju. Sve veći jaz u IT vještinama znači gubitak konkurentnosti, dodane vrijednosti, rasta i prosperiteta. Bez IT stručnjaka, Njemačka gubi svoju digitalnu budućnost, kaže predsjednik Bitcoma, Ralf Wintergerst.

Izdvojeni članak
na zidu ploči formul eispisane ispred ploče učitelj i učenica

Karijeru u strojarstvu želi tek 0,4 posto osmašica: Učenice misle da su dečki bolji u informatici

No, kako navode, situacija se ipak može popraviti. Oko 108.000 dodatnih kvalificiranih radnika može ući na tržište do 2040. godine ako se privuče više studenata i pripravnika, ako se poveća interes za IT među ženskom populacijom i spriječi odustajanje od studija računarstva.

Kako bi se to zaista i postiglo, ističu da su potrebne mjere poput uvođenja većeg broja sati informatike u školama diljem Njemačke, kao i otvaranje odjela za informatiku, digitalizaciju i umjetnu inteligenciju. Dodatna mjera bila bi i zadržati starije zaposlenika iznad dobi umirovljenja.