Pretraga

Ne štrajkaju baš svi: Provjerili smo što je s onima koji rade i zašto ne štrajkaju

A- A+

Svakog dana na press konferenciji sindikati prosvjetara daju podatke o štrajku. Postoci su visoki, od 80 do 99 posto, ovisno o danu, no poruka je jasna – velika većina zaposlenika u osnovnim i srednjim školama štrajka. Međutim, iako dio škola uopće ne održava nastavu na dane štrajka, značajan broj škola nastavu održava djelomično. Kontaktirali smo neke od njih da vidimo kako funkcionira djelomična nastava i dolaze li učenici iako je za taj dan najavljen štrajk u županiji. Jedan nastavnik koji ne štrajka s nama je podijelio svoje razloge rekavši da lojalnost osim kolegama duguje i svim građanima koji uplaćuju novac u državni proračun iz kojeg on dobiva svoju plaću.

foto: Unsplash | obrada: srednja.hr

Visoki postoci koje sindikati svakodnevno dijele s medijima i javnošću pokazuju da je velik broj zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u štrajku. Međutim, to ne znači da se nastava ne održava u svim školama, već ih nezanemariv broj ustvari djelomično održava nastavu jer ima nastavnika koji su odlučili ne štrajkati i dok većina njihovih kolega štrajka, oni rade.

Od gimnazija u Zagrebu najmanje štrajkaša u MIOC-u

Izdvojeni članak
štrajk 6.11.

Samo se tri dana štrajkalo u cijeloj Hrvatskoj: Usporedili smo podatke o odazivu štrajku

Grad Zagreb za svaki dan štrajka objavio je detaljne podatke o broju zaposlenika koji su bili u štrajku za svaku pojedinu školu. Tako je posljednjeg puta kada se održao frontalni štrajk, 6.11., djelomično nastavu održalo 26 srednjih škola. Nastavu uopće nije održalo 30 srednjih škola, a u 3 srednje škole se nastava održala.

Podaci Grada Zagreba pokazuju i da je od gimnazija najmanje štrajkaša bilo u MIOC-u (XV. Gimnaziji) gdje je od ukupno 117 zaposlenika na dan posljednjeg frontalnog štrajka 6.11. radilo 50 zaposlenika.

U Drvodjeljskoj školi je od 69 zaposlenika radilo čak njih 45, a još 5 ih je bilo na bolovanju ili dopustu. Ravnateljica Drvodjeljske škole, Jadranka Pejčić, rekla je da se otprilike trećina profesora potpisuje da štrajka pa na osnovu toga organiziraju nastavu i to objave na stranicama škole. Međutim, problem je u tome što učenici te dane baš i ne dolaze na nastavu.

– Nastojimo da se sat održi ako dođe nekoliko učenika, ali odaziv učenika je slab bez obzira na to što mi imamo organiziranu nastavu. Znate da djeca jedva čekaju da ne idu u školu, objašnjava nam ravnateljica Pejčić i kaže da je to tako kad jedni kažu ‘nemojte ići na nastavu’, drugi kažu ‘dođite’ i onda djeca izaberu ono što im više odgovara.

Budući da se radi o izostajanju s nastave, pitali smo ravnateljicu tko će to onda učenicima opravdati, na što je ona odgovorila da će roditelji opravdati sate, ali i škola jer ne žele kažnjavati djecu kad je već takva situacija da je štrajk u cijeloj državi.

Izdvojeni članak

Proveli smo dan u Mlinarskoj i provjerili kako se obrazuju medicinske sestre koje su tražene u cijeloj Europi

– Nisu kriva ni djeca, ni roditelji. Više ne znam tko je tu kriv, kaže ravnateljica i kaže da se nada da će štrajk što prije završiti da se nastava vrati u normalu.

Strukovnim školama važno je da se odrađuje praktični dio nastave

Budući da se radi o strukovnjoj školi, ravnateljica nam je rekla da su učenici koji su imali praksu kod obrtnika normalno tamo i išli, bez obzira na štrajk.

I u Školi za medicinske sestre Mlinarska radi se djelomično, a ravnateljica Asja Jelaković kaže da je i kod njih specifična situacija jer  imaju velik broj vježbi s kojih nisu izostali što im je vrlo važno jer se radi o velikom broju sati koji bi teško nadoknadili. Nastavnici koji idu s učenicima na vježbe u kliniku su se dogovorili da to ide normalno

– Vježbe idu skroz redovito. Na klinikama smo stalno, tu nema nikakvih zaostataka, učenici dolaze redovito. Što se nastave tiče, učenici dolaze prema tome koji nastavnik štrajka ili ne, kaže nam ravnateljica Jelaković.

Izdvojeni članak
profesor

Veće plaće neće vratiti dostojanstvo nastavnicima jer se dostojanstvo ne dobiva novcem

‘Ne štrajkam jer lojalnost dugujem svim građanima koji uplaćuju novac u državni proračun’

zadarski MIOC, Gimnazija Franje Petrića, nastavu održava djelomično u dane štrajka. Njihov nastavnik fizike, Davor Katunarić, s nama je podijelio razlog zbog kojeg ne štrajka.

– Ne štrajkam zato što mi nije jasno kako se računaju koeficijenti zbog kojih štrajkamo, odnosno, otkud sindikatu to da naši koeficijenti trebaju biti točno jednaki kao koeficijenti neke druge struke. Budući da to ne razumijem ne mogu se pridružiti zahtjevu za povećanje koeficijenata. Meni osobno plaća nije tako loša u odnosu na mnoge druge u RH, a lojalnost osim svojim kolegama srednjoškolskim profesorima dugujem i svim građanima Hrvatske koji uplaćuju novac u državni proračun iz kojega dobivam plaću. U dane štrajka neki učenici dođu, a neki ne. Ako dođe većina učenika, sat se održi. Tijekom 6 dana štrajka na taj način sam održao oko 2/3 sati, a na ostale učenici nisu došli, rekao nam je Katunarić.

‘Ove godine je knap radnih dana za maturante’

I treći MIOC, onaj splitski (III. Gimnazija) nastavu održava djelomično te dan prije štrajka u njihovoj županiji objavljuju prilagođeni raspored sati za dan štrajka.

Ovo je primjer jučerašnjeg rasporeda (11.11) na dan održavanja štrajka u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Iz rasporeda je vidljivo da su učenici imali nastavu i po 6 sati.

Screenshot trema.hr

Screenshot trema.hr

Pitali smo ravnateljicu Deanu Bokšić dolaze li učenici na nastavu, a ona je rekla da se jako lako dogovaraju te učenici dođu čak i ako se dogodi da toga dana imaju samo jedan sat nastave. Naglasila je da je posebno maturantima svaki sat vrlo važan.

– Maturantima zapravo odgovara da nastave ima, ne pada im napamet ne doći jer znaju koliko je ovo važna godina za njih. Svaki dan im je ipak dragocjen. Neki profesori koji rade odrađuju i po više sati s njima tako da je i to zgodno, rekla nam je ravnateljica.

Ravnateljica je iskreno rekla i da situacija postaje zabrinjavajuća te da nema vremena za nadoknade.

– Gotovo podjednako nastavnika štrajka i ne štrajka, možda jedan više radi, nego što štrajka.
Nekako mi se čini kako štrajk odmiče da sve više ljudi radi jer shvaćaju da će to zapravo biti teško nadoknaditi po ovim Napucima naše ministrice. Nažalost, mi nemamo prostora u nenastavnim danima. U srednjoj školi je to puno manje nego u osnovnima. Ove godine je knap radnih dana za maturante tako da je to sad baš postalo zabrinjavajuće, iskreno nam je rekla ravnateljica splitskog MIOC-a.