Pretraga

Ne zvuči loše: Poticaj od dvije tisuće kuna ženama da ostave cigaretu

A- A+

Prema rezultatima istraživanja u Hrvatskoj puši 31,1 posto stanovništva od toga 27,5 posto svakodnevno dok njih 3,6 posto cigaretu zapali tek povremeno. Pušenje po intenzitetu spada u najrasprostranjeniju ovisnost u društvu. Pušenje duhanskih proizvoda prvo je od pet najčešćih uzroka smrti u svijetu, odnosno čak 20 posto smrtnih slučajeva uzrokovano je upravo cigaretom. 

Rak usne šupljine, rak jednjaka, pluća i grla, ishemična bolest srca samo su neke od bolesti koje su direktno povezane s ovisnošću o pušenju. Iako na ovakva nabrajanja svi najčešće odmahnemo glavom, podaci da smo po broju pušača u samom vrhu europskih zemalja mogli bi nas ozbiljno zabrinuti i potaknuti nas da ovakve rezultate na vrhu ljestvice zamijenimo onim sportskim.

Hrvatska prednjači u broju pušačica

U Hrvatskoj puši 35,3 posto muškaraca dok je kod žena 27,1 posto pušačica. Poražavajući podaci svrstali su nas na prvo mjesto zemalja u Europi po broju ženskih pušača. Kao razlog zašto uživaju u cigaretama, naše su sugovornice objasnile da se radi o ritualu bez kojeg ne mogu zamisliti jutarnju kavu ili odmor nakon ručka. 

– Gušt mi je zapaliti cigaretu bilo da se radi o jutarnjoj kavi, poslije ručka ili nakon seksa, priznaje 24-godišnja Matea.

Kritičnija od nje bila je 30-godišnja Iva koja priznaje da joj je cigareta tek navika o kojoj je nažalost postala ovisna.  

Nijedna od njih nije znala za informaciju da smo prvi u Europi po broju pušačica, a iako su svjesne bolesti koje im ovaj ritual donosi, ne zamaraju se previše ovakvim rezultatima. Što tiče mladih pušača i tu smo na visokom trećem mjestu u Europi, dok su iznenađujuće, muški pušači na sedmom mjestu. 

Za nešto više od mjesec dana na snagu stupa novi Zakon o duhanskim proizvodima, prema kojem se ukidaju iz prodaje light cigarete i sve cigarete s okusima osim one s mentolom, a na 65 posto kutija od cigareta stajati će potresne fotografije oboljelih ljudi i organa.

– Ne mislim da će se time smanjiti broj pušača i pušačica, stavljanje fotografija totalno je bezveze. Pa i prije smo znali kako nam izgledaju pluća dok pušimo, rekla nam je studentica Ana, a s njom su se složile i prethodne sugovornice. Jedna nam je čak otkrila da je imala priliku pušiti strane cigarete na kojima već postoje ovakve fotografije pa bi ili birala neke na kojima su nešto blaži prizori ili bi na kutijicu stavila omot od vrećice za čaj kako ne bi gledala u fotografije.

Izdvojeni članak

42 stvari koje možeš reći mami kad ti nađe cigarete u sobi

U Francuskoj trudnicama 300 eura za prestanak pušenja

Zbog činjenice da u Francuskoj puši gotovo 18 posto trudnica, tamošnje su vlasti odlučili uvesti čak 300 eura poticaja, odnosno nagrade trudnici koja odluči prestati s ovom navikom barem u mjesecima trudnoće. Prijedlog je nastao na osnovu istraživanja gdje samo jedna od pet trudnica odluči stati sa svojom ovisnosti u trudnoći.

Francuske su bolnice odlučile podržati ovaj projekt pa će njih 17 svakodnevno na pregledima trudnici koja je prestala pušiti dati 20 eura. Naravno, svaka od njih morat će uz preglede vezane za trudnoću, obaviti i testiranje urina i sline na duhanske proizvode. 

Stručnjaci tvrde da se u 12 tjedana nakon prestanka pušenja poboljšava cirkulacija krvi, lakše se hoda i diše, a nakon godine dana rizik od srčanog udara trostruko se smanjuje, dok za pet godina jednak je kao nepušačima.