Pretraga

Neće biti državne mature? Sindikati složni u prosvjedima i štrajkovima

A- A+

S dolaskom proljeća dolazi i turbulentno razdoblje za hrvatske srednjoškolce i studente. Zbog nepostojanja razumnih pregovora i razgovora te smanjivanja plaća, sindikati javnih službi najavljuju velike štrajkove, ali i prosvjed za Praznik rada, 1. svibnja. Ukoliko će vladajući i dalje ignorirati socijalni dijalog, sindikati poručuju da nemaju drugih opcija nego štrajkati. To znači da postoji realna mogućnost da se neće izdati svjedodžbe, pa čak niti održati državna matura, što automatski ima za posljedicu neupisivanje đaka i studenata u narednu školsku i akademsku godinu.

Čelnik Matice sindikata Vilim Ribić jučer je poručio kako su se sindikati Matice usuglasili u velikom prosvjedu za Praznik rada, ali i narednim štrajkovima. Posljedica je to smanjenja plaća u javnim i državnim službama za tri posto. Prve manje plaće znače i prve štrajkove, a ukoliko se situacija nastavi postoji mogućnost da se neće provesti ni zaključivanje ocjena ni državna matura.

Izdvojeni članak

Ove godine nema zimskog roka, a prepisivači će morati ponovno dokazivati znanje


Ako se matura ne održi na vrijeme, provest će se čim završi štrajk

Ukoliko će biti takva situacija sa štrajkovima da se državna matura ne provede prema svom Vremeniku, to neće biti veliki problem za učenike, koji će time dobiti samo malo više vremena za učenje. – Ako se to stvarno dogodi, nije veliki problem. Održat ćemo državnu maturu čim prestane štrajk. Ne može štrajk trajati zauvijek, objasnio nam je Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanja obrazovanja.

Matura se možda neće moći održati

Ukidanjem jednokratnih prava Temeljnim kolektivnim ugovorom u Vladi nisu uspjeli postići planirane uštede pa su morali staviti opcije na vagu.

– Ili smo mogli smanjiti plaće putem koeficijenata od 4, 8 i 10 posto ili podijeliti otkaze. Ovo prvo je bezbolnije, kazao je prošli tjedan Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Sindikati su i na rezanje plaća reagirali žestokim najavama štrajkova.
Tvrde da im cilj nije stvarati prosvjede i štrajkove radi samih prosvjeda i štrajkova, no alternative nemaju.
– Razumnih razgovora i pregovora nema, oni su se odlučili za jednu ekonomsku politiku koja ne donosi rezultate već zatvara radna mjesta, smanjuje ljudima plaće. To je besperspektivna politika, objasnio je Vilim Ribić.

Zbog nezadovoljstva smjerom odluka s Banskih dvora štrajkovi će vrlo vjerojatno potrajati. Ribić napominje kako to onda uključuje neizdavanje svjedodžbi, neodržavanje mature te neupisivanje đaka i studenata u novu godinu.

Skupo stečeno znanje mladih Hrvata kapitaliziraju strane zemlje

Prvi štrajk u školama i na fakultetima bit će potkraj travnja ili početkom svibnja, a drugi potkraj školske godine. Profesori koji su u sindikatima pridružit će se ovim akcijama, a štrajkat će se do ispunjenja zahtjeva. Sindikati naime traže prijevremene izbore.

– Ova vlada više nema podršku birača koji su je izabrali niti se drži programa zbog kojeg je izabrana, prozvao je vladajuću garnituru Vilim Ribić.
Frustrirani djelatnici javnih službi smatraju da se radi o rastakanju socijalne države, a svojim prvomajskim prosvjedom žele se okrenuti upravo prema mladima.

Žele upozoriti mlade na to koliko slabu zaštitu imaju kad ulaze na tržište rada te kako njihovu pamet kapitalizirju strane zemlje nakon što Hrvatska uloži iznimno visok novac u njihovo obrazovanje.
Iz ovih razloga sindikati pozivaju sve mlade, srednjoškolce i studente da im se pridruže u prosvjedima kako bi se promijenio smjer krojenja politike.