Pretraga

Neke škole, unatoč uputi ministra, nisu obavile razgovor s učenicima o tragediji u Beogradu: Evo što kažu učenici

Iako ih je to u pismo zamolio ministar obrazovanja Radovan Fuchs, neke škole u ponedjeljak ipak nisu okupile učenike pa se s njima nije razgovaralo o tragičnoj školskoj pucnjavi u Beogradu koja je odnijela živote osmero učenika i školskog zaštitara. Doznali smo to od samih učenika koji su nam se javili na društvenim mrežama, a neki od njih otkrili su i imena škola koje, prema riječima đaka, nisu obavile razgovore.

hodnici u školi

Foto: Unsplash

Školska pucnjava u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu odnijela je živote osmero učenika i školskog zaštitara. Još je šest školaraca ranjeno, kao i njihova nastavnica, a neki od njih su završili u kritičnom stanju nakon višestrukih operacija. Sve od ozljeda koje su zadobili nakon što je njihov 13-godišnji kolega, u neshvatljivom pohodu, nakon mjesec dana planiranja u školu došao s dva pištolja i krenuo pucati.

Tragedija je to nezapamćenih razmjera i naravi na ovim prostorima pa stoga ne čudi kada je domaći ministar obrazovanja Radovan Fuchs prošlog tjedna školama uputio pismo s uputama što činiti u ovim turbulentnim vremenima. Jedna od mjera čije je provođenje zatražio je razgovor s djecom i učenicima diljem škola u Hrvatskoj.

– Organizirajte okupljanje sve djece koje će biti posvećeno prenošenju nekoliko osnovnih poruka: događaj u Beogradu je tragedija koja je u svih nas izazvala različita emocionalna stanja. O tome trebamo otvoreno razgovarati jer je to vjerojatno najbolji način nošenja s tim nemilim događajem. Naše škole sigurna su mjesta i svi se u njima trebamo osjećati sigurno i prihvaćeno. Niti jedan oblik nasilja u školi nije dopušten te smo svi mi pozvani i odgovorni da se to uistinu i provede u djelo, naveo je u pismu ravnateljima škola ministar Fuchs.

Izdvojeni članak
ministar znanosti i obrazovnaja radovan fuchs namontiran na fotografiju učionice u zadnju klupu

Fuchs pisao ravnateljima, u ponedjeljak posebna okupljanja u školama: Zabranite energetska pića, sklonite skalpele

‘Imam sad zadnji sad i ni jedan glas oko okupljanja’

Taj se razgovor, odnosno okupljanje trebalo odviti u ponedjeljak, 8. svibnja. Pišemo trebalo jer, prema informacijama koje smo dobili od više učenika s terena, iz potpuno različitih škola rasprostranjenih na širem geografskom području, takvo okupljanje dogodilo se – nije.

Tijekom jučerašnjeg dana na društvenim smo mrežama pitali učenike da nam se jave s dojmovima nakon okupljanja u školi povodom tragedije u Beogradu, a nekolicina njih nam se javila s informacijom da u njihovoj školi ništa nije bilo organizirano. Neke od njih pitali smo i jesu li im naknadno najavili razgovor.

– Ne, nije ga bilo, iako su profesori dobili informaciju da pričaju o tome s nama, nitko nije ništa poduzeo, kazala nam je Kristina.

Drugi su nam se pak javili kako im je danas rečeno da će se održati roditeljski sastanak u školi kojem će prisustvovati i oni, kao učenici.

– Imam pitanje. Je li to okupljanje bilo obavezno jer moja škola ga nije održala. Evo imam sad zadnji sat i ni jedan glas oko okupljanja, rekla nam je Inka.

Izdvojeni članak

Pravobraniteljica o tragediji u Srbiji: ‘Građane upozoravamo da se suzdrže od neprimjerenih komentara i zaključaka’

‘Očito ravnatelj i pedagoginja nisu odradili svoj posao kako treba’

Javio nam se i učenik Jakov koji je izrazio nezadovoljstvo time što se u njegovoj školi nije održalo okupljanje, usprkos uputama koje je dao resorni ministar.

– U našoj školi se taj razgovor uopće nije sproveo, očito ravnatelj i pedagoginja nisu odradili svoj posao kako treba jer sam i sam pročitao prošli tjedan da će se u svim školama obaviti taj razgovor s učenicima, istaknuo je Jakov.

Javili su nam se ipak i neki učenici, kao što je Luka, koji, kaže, pohađa srednju školu u Zagrebu. S njim i njegovim kolegama nastavnici su jučer razgovarali u školi.

– Imali smo taj razgovor kao, ali to nije bilo ništa nego nam je profa rekla da nismo sami, da ima profesora koji bi pričali s nama kao muške osobe koje su prošle slično kao što i mi sad prolazimo, profesorice, domare, i da imamo stručnu službu za službene stvari, rekao nam je Luka.


ZNAMO I IMENA NEKIH ŠKOLA

Neki su učenici za srednja.hr na društvenim mrežama, koji dolaze iz škola gdje se nisu održala najavljena okupljanja zbog tragičnih događaja u Beogradu, otkrili i imena škola.


Izdvojeni članak
Veselin Milić, načelnik beogradske policije u ruci drži plan koji je izradio 14-godišnji počinitelj iz Beograda

Učenik koji je u školi ubio osmero djece zločin planirao mjesec dana: Imao je popis svih koje će ubiti

Fuchs zatražio da se posebna pozornost obrati na neke skupine učenika

Podsjetimo kako je resorni ministar Radovan Fuchs ravnateljima škola dao niz uputa nakon nemilog događaja u Srbiji. Poručio im je da zabrane energetska pića, da se sklone skalpeli koji se koriste u nastavi nekih predmeta, a onda i da organiziraju edukacije te daju prostora učenicima za kvalitetno druženje u prijateljskoj atmosferi. Učenici moraju imati mogućnost anonimne prijave nasilja, ne smije se tolerirati nasilničko ponašanje i djecu treba potaknuti da o tome razgovaraju. Posebnu pozornost, kazao je Fuchs, treba obratiti na učenike koji su posebno ranjivi.

– Molimo da učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ostali djelatnici škole obrate pojačanu pozornost na: učenice i učenike koji su isključeni iz vršnjačke grupe, koji su povučeni, te se u vrijeme odmora ne druže s vršnjacima, učenice i učenike koji su razdražljivi, nervozni, neposlušni i agresivni,  učenice i učenike koji su popustili u školi ili se njihovo ponašanje promijenilo, a izvršavanje školskih zadataka se pogoršalo, te učenice i učenike za koje sumnjaju da koriste sredstva ovisnosti.

S navedenim učenicima i njihovim roditeljima škole trebaju razgovarati, kako o uspjehu u školi tako i o drugim aspektima života. Trebaju ih, navodi dalje, pitati kako se osjećaju u svom razredu, imaju li problema sa školom, obitelji, prijateljima, muči li ih nešto.

– U slučaju potrebe, učenike i roditelje uputite školskom liječniku radi savjetovanja i obrade u odgovarajućim zdravstvenim ustanovama. U slučaju nasilničkog ponašanja i korištenja ilegalnih sredstava ovisnosti, molimo vas da odmah obavijestite policiju i roditelje, navodi Fuchs u pismu koje je Fuchs potkraj prošlog tjedna uputio ravnateljima škola diljem Hrvatske.