Pretraga

‘Nemamo prvi sat’: Učenici zagrebačke III. gimnazije napravili aplikaciju kojom će profesori obavještavati učenike da im je ‘propao’ sat

A- A+

Srednjoškolci se često nađu u situaciji da im ‘propadne’ sat jer su iz nekog razloga profesori bili spriječeni održati nastavu. Mnogi su se u takvim situacijama suočili s problemima kao što je dobivanje negativne ocjene na zamjenskom satu ili dolazak u školu na prvi sat koji se uopće neće održati. Potonje je također smetalo braću Lovru i Daria Sindičića koji su se zbog toga bacili na izradu web aplikacije ‘Nemamo prvi sat’. Pomoću aplikacije profesori bi javili voditeljima smjene da ne dolaze, a voditelji pronašli zamjenu te obavijestili učenike o tome.

Foto: privatna arhiva

Lovro i Dario Sindičić učenici su trećeg razreda III. gimnazije u Zagrebu koji su izradili projekt ‘Nemamo prvi sat‘ čija će uporaba uvelike olakšati školske dane učenicima, ali i profesorima.

Izdvojeni članak

Maturant iz Belog Manastira hara natjecanjima, ruši stereotipe i poručuje ‘informatičari nisu fah – idioti’

Učenici će u nekoliko koraka saznati da nemaju prvi sat ili dobivaju zamjenu

Braći Sindičić je zasmetalo što se u njihovoj školi često događalo da učenici dođu na prvi sat i tek tada doznaju da neće imati nastavu jer je profesor spriječen održati sat, ili da će imati zamjenu na kojoj nepripremljeni srednjoškolci dobivaju loše ocjene. Da bi potonjem stali u kraj, Sindičići su napravili aplikaciju koja rješava taj problem, a istu su predstavili na Infokupu 2014. u Primoštenu.

– Riječ je o web aplikaciji prilagođenoj izvršavanju na računalu i mobitelu, čiji je osnovni cilj omogućavanje bolje organizacije školskoga rasporeda. Namijenjena je učenicima te školskim djelatnicima – profesorima, voditelju smjene i satničaru. U svakom trenutku pruža točnu i cjelovitu informaciju učeniku o njegovom rasporedu i ističe njegove zamjene u rasporedu. Isto tako profesori se prijavljuju kada ih neće biti dok voditelj smjene zatim određuje zamjenu, objašnjava Lovro, jedan od autora aplikacije.

Slikovit prikaz web aplikacije ‘Nemamo prvi sat’

Na kojem principu funkcionira web aplikacija

Srednjoškolac otkriva kako su brat i on u III. gimnaziji koju pohađaju naišli na dobar odaziv oko svoje aplikacije, a na samom početku izrade su se konzultirali s nastavnicima koji su ih dodatno potaknuli da cijeli projekt završe. Na web aplikaciji su pod budnim okom mentorice Darke Sudarević radili oko pet mjeseci.

Izdvojeni članak

Pulski srednjoškolac pobjedio bez greške na državnom natjecanju iz informatike i sanja šestu medalju na Olimpijadi

– Nakon što profesor SMS porukom javi da neće doći na neki sat, server dobiva informaciju i nakon obrade šalje SMS poruku voditelju smjene koji potom koristeći web sučelje izabire jednu od ponuđenih zamjena. Ukoliko je voditelj o nedolasku obaviješten nekim drugim putem, on može i ručno odabrati i unijeti zamjenu. Nakon toga server putem SMS poruke informaciju šalje profesoru koji će odraditi zamjenu.
Profesor potvrđuje ili negira mogući dolazak. Naravno, na kraju procesa učenici dobivaju pravovremenu informaciju o odabranoj zamjeni ili o mogućem neodržavanju sata, obrazložili su princip primjene aplikacije Dario i Lovro u dokumentaciji koju su trebali izraditi za državno natjecanje iz informatike.

Uključili i Facebook zbog navika svojih vršnjaka

Korisnici aplikacije ‘Nemamo prvi sat’ bit će učenici, profesori, voditelji smjene, satničari te administratori koji će se prijavljivati preko korisničkog imena i lozinke.

Izdvojeni članak

Pobjednik Ideje godine: ‘Provjerio sam sve i s pravne strane jer planiram patentirati aplikaciju’

– Znajući navike naše generacije odlučili smo koristiti i društvene mreže, koje koristi većina mladih u Hrvatskoj. Facebook omogućuje slanje SMS poruka korisnicima kada se nešto dogodilo, kako bi bili u toku s informacijama. Tako je na nama bilo samo da kreiramo Facebook račune i kažemo učenicima neka svoje mobilne uređaje namjeste na način da mogu primati besplatne SMS poruke od Facebooka kada je objavljeno nešto na odabranom Facebook računu, pojašnjavaju braća Sindičić.

Za kraj nam je Lovro objasnio da ‘Nemamo prvi sat’ nije puka aplikacija koja bi se skinula na mobitel, već cijeli sustav koji bi samo škola postavila na svoj web server. – Što se tiče primjene aplikacije, još smo u pregovorima s nekim školama, rekao nam je srednjoškolac Lovro Sindičić.