Pretraga

Odabran tim genijalaca koji putuje na Prirodoslovnu olimpijadu: Većina ih je iz jedne škole

A- A+

Još jedan izazov za nadarene hrvatske učenike bit će Prirodoslovna olimpijada Europske unije (EUSO 2019). Natjecanje je to u znanju i rješavanju praktičnih zadataka iz prirodoslovlja namijenjeno učenicima do 16 godina, a ovih je dana odabran tim koji će na tom natjecanju predstavljati Hrvatsku.

EUSO 2016; screenshot: YouTube

Kako su priopćili iz zagrebačke XV. gimnazije (MIOC), čak pet od šest učenika koji u svibnju putuju na Prirodoslovnu olimpijadu Europske unije dolazi upravo iz te škole.

Predstavljat će nas splitski i zagrebački Miočani

Izdvojeni članak

Priča o Barbari, jedinoj djevojci koja će braniti hrvatske boje na najtežoj olimpijadi iz kemije

Na olimpijadi u znanju i rješavanju praktičnih zadataka iz prirodoslovlja nastupit će tako Miočani Mia Crnogaj, Olga Jerković Perić, Grgur Premec, Marko Preočanin i Jakov Vilić. Uz njih, na EUSO 2019 plasirao se još i učenik splitskog MIOC-a, Bartol Bućan iz III. gimnazije Split.

– Na izbor hrvatske olimpijske ekipe bili su pozvani učenici temeljem rezultata postignutih na prošlogodišnjim (2017./18.) državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Prvi krug izbora, na kojem su se rješavali teorijski zadatci, održan je u studenom 2018. godine. Pristupilo je tridesetak učenika, a temeljem postignutih rezultata u drugi krug pozvano je 12 učenika. Drugi krug testiranja održao se u petak, 22. veljače 2019. godine i rješavali su se eksperimentalni zadaci iz fizike, kemije i biologije, pojasnili su iz XV. gimnazije Zagreb.

Lani smo osvojili srebro

Izdvojeni članak

Zapamtite ova imena: Odabrana fantastična petorka koja će nas predstavljati na olimpijadi iz kemije

Prirodoslovna olimpijada Europske unije ove će se godine održavati u portugalskom gradu Almada, od 4. do 11. svibnja i bit će to 17. EUSO zaredom. Ovo natjecanje predstavlja izazov nadarenim učenicima, potiče razvoj njihova talenta za prirodoslovna područja i usmjerava ih prema budućoj znanstvenoj karijeri.

Učenike će na natjecanje voditi tri mentora sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, koje uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i organizira odlazak na EUSO 2019.

Podsjetimo za kraj, prošle je godine na ovom natjecanju naš tim ušao u 30% najboljih ekipa i osvojio srebrnu medalju, o čemu više možete čitati na ovoj poveznici.