Pretraga

Nina je borbu protiv nasilja započela već u osnovnoj školi, a vršnjake potiče da se vode njenim primjerom

Nina Dražin, učenica Osnovne škole Jordanovac, jedna je od dobitnica nagrade Grada Zagreba ‘Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost’ za 2023. godinu, a tu je nagradu dobila za svoj projekt imena Sportom protiv nasilja. No, ovo nije jedini njen projekt kojemu je cilj napraviti pozitivne promjene u društvu. Naime, Nina je sama pokrenula i jednu humanitarnu akciju, a dobitnica je još dvije nagrade. O tome kako je poticala svoje vršnjake da se povedu njenim primjerom, je li nailazila na neke prepreke, ali i kakvi su joj planovi za budućnost, porazgovarali smo upravo s Ninom.

Nina Dražin

Nina Dražin | foto: privatna arhiva

Učenica Osnovne škole Jordanovac, Nina Dražin, jedna je od ovogodišnjih dobitnica nagrade ‘Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost’ i to za projekt naziva ‘Sportom protiv nasilja’. Nina nam je ispričala da se baš za takav projekt odlučila jer je i sama zaljubljenica u sport i već sedam godina trenira atletiku u AK Dinamo – Zrinjevac pa je taj sport odlučila uvesti i u svoju školu.

– Moji treneri Zvonimir Ivašković i Tomislav Kašnar su zajedno sa mnom održavali ogledne sate atletike kako bi potaknuli djecu na sport u kojem zasigurno ne vlada nasilje već sportski duh i složnost, govori nam Nina.

Organizirala je i humanitarnu akciju za učenike u bolnici

Dodala je i da je na satovima Tjelesne kulture zajedno sa svojim profesorom Martinom Huzekom provodila tehnike disanja kako bi se smanjila napetost koja uzrokuje stres. Također, uz ovaj projekt, organizirala je i humanitarnu akciju imena ‘Znaš li za što je vrijeme? Za dobra djela’ u kojoj je, sa svojim vršnjacima, prikupljala knjige i slikovnice za učenike koji se nalaze u KBC-u Rebro kako bi im dani provedeni u bolnici bili lakši i ljepši. Nina nam je rekla da je svoje vršnjake na činjenje dobrih djela potaknula upravo sportom, igrom i smijehom te da je i njih uključila u humanitarnu akciju.

– Zajedno smo izrađivali kutiju u koju su se stavljale knjige i slikovnice pa su na taj način i ostali učenici napravili dobro djelo. Vodili su se pozitivnim mislima iz kojih ne proizlazi nasilje, govori nam Nina.

Izdvojeni članak
Dodjela nagrade 'Luka Ritz'

One bi trebale biti primjer i uzor mnogima: Dvije učenice dobile važnu nagradu Grada Zagreba

Cilj joj je potaknuti djecu na nenasilje i sport

Također, ispričala nam je i da se nasilju jednom odlučila usprotiviti i tako što je pozvala pedagoginju kada je njen prijatelj bio napadnut na školskom dvorištu te smatra da bi svatko u tom trenutku trebao jednako reagirati. Dodala je i da, tijekom provođenja svog projekta nije nailazila na prepreke, osobito kod svojih vršnjaka jer je većina njih uvidjela koliko je pozitivno to što radi.

Osim nagrade ‘Luka Ritz’, Nina je dobitnica nagrade za fotografski natječaj ‘Metar do bolje klime’ te za natječaj ‘Upoznaj Hrvatsku – Ponos domovine’. S obzirom na ovako velika postignuća već u osnovnoj školi, zanimalo nas je kakvi su joj planovi za budućnost.

– Cilj projekta je bio izbjegavanje i prestanak nasilja, socijalne iskjučenosti i netolerancije, a budući da sam svjesna kako nasilje postoji, uključiti ću se u neke nove projekte ili barem pokušati ovim postojećim projektom potaknuti što veći broj djece na nenasilje i sport, zaključila je Nina.