Pretraga

Prošlo je 15 godina od smrti Luke Ritza: Nagrađeni su učenici koji se bore za škole bez nasilja

A- A+

Dodjela Godišnje nagrade ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja održala se danas u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Nagrade su dodijeljene ovogodišnjim dobitnicima, učeniku osnovne škole Filipu Emanuelu Babiću i učeniku srednje škole, Borni Papu. Posebna priznanja dobile su učenice Ivona Švajda i Ana Tomašek.

Foto: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Prošlo je točno 15 godina otkako je tragično preminuo Luka Ritz. Tada je bio 18-godišnji maturant Grafičke škole kojega su nasilnici nasmrt pretukli. Njegovo ime od tada je simbol za borbu protiv nasilja te se svake godine dodjeljuju Godišnje nagrade ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Dodjela ovogodišnjih nagrada održala se u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a učenicima ih je dodijelio osobno ministar Radovan Fuchs s predsjednicom Povjerenstva za dodjelu Nagrade ‘Luka Ritz’, Suzana Ritz.

– Ovogodišnji dobitnici svojom su inicijativom i djelovanjem izmijenili otežavajuće okolnosti oko sebe u snagu kojom pomažu drugima i čine svijet boljim mjestom. To su mladi i tolerantni, empatični i altruistični ljudi, i zaslužili su nagradu zbog svojeg truda i rada, uzornog ponašanja, promicanja prava djece i borbe protiv vršnjačkog nasilja u školi i izvan nje. Nagrađeni učenici pronašli su načine kako pomoći drugima, dati im potporu i razveseliti ih, olakšati prilagodbu na novu sredinu, nasmijati i kreirati prijateljsko ozračje, potaknuti druge na volonterski i humanitarni rad te pružanje pomoći unatoč okolnostima koje su im se našle na putu, objavio je MZO.

Filip je desna ruka učiteljima i učenicima

Dobitnik u kategoriji osnovnih škola je Filip Emanuel Babić, učenik 8. razreda Osnovne škole Nikole Tesle u Rijeci. Opisuju ga kao učenika i dječaka koji je uvijek spreman pomoći drugome bez obzira na cijenu i vrijeme.

– U svakodnevnoj komunikaciji je pristojan, iskren i zrelo razmišlja. Desna je ruka učiteljima i učenicima od dolaska prvog učenika iz Ukrajine do danas te se zahvaljujući njemu svaki učenik brzo uklopio u razred te se učenici osjećaju dobrodošlo i udomaćeno. Filip, strpljiv i empatičan, pravi je primjer altruistične osobe koja nesebično pomaže i učiteljima i učenicima, pritom ne očekujući baš ništa zauzvrat, navodi se na stranicama MZO-a.

Borna ima snažan osjećaj za pravdu i prihvaćanje različitosti

U kategoriji srednjih škola nagradu ‘Luka Ritz’ dobio je Borna Pap, učenik 2. razreda Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka koji je izrazito prihvaćen i omiljen među učenicima u razredu i školi te nastoji biti kreator prijateljskog ozračja u razredu i u školi te ima snažan osjećaj za pravdu i prihvaćanje različitosti te nenasilno rješavanje sukoba.

– Pomaže u nesporazumima među učenicima i nastavnicima te se trudi naći zajedničko rješenje, a pri tome osnažuje osjećaj istine i pravednosti kao jedan od njegovih vodećih moralnih životnih postulata. Borna svojim aktivnostima i volontiranjem nesebično pridonosi izgradnji otvorenijeg, tolerantnijeg i humanijeg društva, društva bez predrasuda, bez govora mržnje i bez nasilja. Samozatajno i nenametljivo, a opet vrlo snažno, poučava nas kakvi trebamo i možemo biti, pokazujući svu ljepotu i vrijednost davanja i pomaganja, ističu iz MZO-a.

Nagrada ‘Luka Ritz’ sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 132,72 eura mjesečno za jednu učenicu ili učenika osnovne škole i jednu učenicu ili učenika srednje škole.

Izdvojeni članak

Savjetovalište ‘Luka Ritz’ nudi besplatnu pomoć i svim studentima

Dodijeljena su i posebna priznanja dvjema učenicama

Nagrada ‘Luka Ritz’ se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 132,72 eura mjesečno za jednu učenicu ili učenika osnovne škole i jednu učenicu ili učenika srednje škole.

Osim glavnih nagrada, dodjeljivala su se i posebna priznanja. U kategoriji osnovnih škola posebno priznanje otišlo je u ruke Ivone Švajde, učenice 6. razreda Osnovne škole Stjepana Radića, Čaglin.

– Od prvog razreda je primjer drugima i potiče ostale učenike na nenasilno i tolerantno ponašanje. Uvijek je spremna na suradnju te stalno traži načine na koje može pomoći učenicima. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim i državnim natjecanjima te školskim i županijskim natjecanjima te iza sebe ima iznimno puno natjecanja iz obveznih predmeta, ali i iz sportskog i jezično-umjetničkog područja te je osvajala mnoge nagrade i priznanja. Ivona je primjer kako se i u maloj sredini, kad se hoće, puno toga i može, stoji na stranicama MZO-a.

‘Osjetljiva je na vršnjačko nasilje, uvijek potiče druge na nenasilno rješavanje sukoba’

U kategoriji srednjih škola posebno priznanje pripalo je Ani Tomašek, učenici 3. razreda Gimnazije Sesvete. Opisuju ju kao iznimnu djevojku koja je uvijek spremna pomoći svima, kako školskim prijateljima, tako i profesorima.

– Iznimno je aktivna te se uvijek prva odaziva svim humanitarnim akcijama u školi, a svojim primjerom potiče druge. Osjetljiva je na vršnjačko nasilje, uvijek potiče druge na nenasilno rješavanje sukoba. Ana je vesela, brižna, spremna pomoći, u razredu uvijek nasmijava i unosi dobru atmosferu, dobra je osoba koja želi pomoći, dobri duh razreda, prva nudi pomoć ili bilo što potrebno drugome i trudi se učiniti da se svi osjećaju dobro, brine se za osjećaje drugih, pomaže učenicima i profesorima, ističu iz MZO-a.