Pretraga

Nova pravila upisa u srednje: Provjerite što je sporno te kada kreću upisi

A- A+

Negativne demografske prilike u Hrvatskoj, počele su se vidljivo iščitavati u broju planiranih upisnih mjesta za srednje škole. Tako u Nacrtu Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018., Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira da će u javnim školama biti mjesta za 46.231 učenika u 2.076 razreda. To je 1.891 upisno mjesto manje nego li u školskoj godini 2016./2017.

Ovaj plan MZO-a, koji je trenutno na javnom savjetovanju pa dakle još uvijek nije konačan, čudan je utoliko što se 1.891 učenik, namjerava ‘strpati’ u svega sedam razreda manje (2.076) nego li prošle godine. 

Izdvojeni članak

Prvi doznajemo datum održavanja i druge detalje manifestacije Dojdi osmaš

17 gimnazijskih i 33 strukovnjačka razreda manje

Ukupno gleadno za javne, privatne i vjerske škole u 2017./2018. predviđeno je 48.731 upisno mjesto, odnosno 1.931 upisno mjesto manje nego prošle godine.

Uzmemo li u obzir da novi Nacrt predviđa prosječno 22 učenika po razredu, možemo zaključiti da će ukupno na razini Hrvatske, u odnosu na lani biti gotovo 17 gimnazijskih razreda manje (369 učenik manje) te 33 razreda manje u strukovnim školama (722 upisna mjesta manje).   

Dakako razlog svemu ovome je manji broj učenika koji završavaju osnovnu školu.

Plan upisa u pojedine srednjoškolske programe / izvor: Nacrt Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018.

Izdvojeni članak

Provjerite kriterije i elemente upisa u srednje škole 2016./2017.

Kada startaju prijave u sustav?

Ovo će biti peta godina provođenja elektronskih upisa, a početak prijava je 25. svibnja, dok je objava konačnih ljestvica poretka 13. srpnja. (sve datume važne za ljetni upisni rok, pogledajte u slici ispod, koja je izvučena iz službenog Nacrta Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018.)

Početak prijava za drugi upisni rok je 21. kolovoza, a konačne ljestvice poretka objavit će se deset dana poslije, odnosno 31. kolovoza.   

Učenicima koji se tijekom oba roka ne uspiju upisati u srednju školu ostaje mogućnost upisa u naknadnom roku. Prijave za njega podnose od 4. do 8. rujna, stoji u spomenutom Nacrtu, za koji javna rasprava traje do 11. svibnja. 

izvor: Nacrt Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018.

Izdvojeni članak

Zagrebački MIOC ‘potukao’ konkurenciju na državnom iz Informatike

Jedinu primjedbu na Nacrt za sada je dao Grad Zagreb

Kako je dakle u tijeku javna rasprava o Nacrtu Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018., tako onda zainteresirane privatne i pravne osobe mogu davati komentare i primjedbe na Nacrt. 

Jedini koji je za ovu temu to do sada učinio je Grad Zagreb. Prva od dvije primjedba je zbilja vrlo logična: 

‘U točki XII. pod nazivom „Prijava kandidata s teškoćama u razvoju – Jesenski upisni rok“ predlažemo da se u alineji 1. pomakne rok za prijavu kandidata s teškoćama u razvoju za jedan dan, odnosno na 16. i 17. 08. 2017. Smatramo da nije logično niti učinkovito da rok od dva dana za prijavu učenika bude razdvojen jednim neradnim danom i to državnim praznikom koji pada u vrijeme kada većina hrvatskih građana koristi svoj godišnji odmor. Za pretpostaviti je da će većina roditelja spojiti navedeni državni praznik s godišnjim odmorom i boravkom izvan Zagreba pa bi se moglo dogoditi da se svi kandidati s teškoćama u razvoju, koji nisu ostvarili pravo upisa u ljetnom upisnom roku, pojave tek drugi dan planiranog jesenskog roka, odnosno 16.08.2017. Budući da se termini prijave kandidata s teškoćama u razvoju u potpunosti preklapaju s terminima, u kojima je upisno povjerenstvo u obvezi unijeti prijave u sustav, postoji mogućnost da bi ovako postavljeni jesenski upisni rok mogao rad upisnog povjerenstva nepotrebno dovesti u vremenski tjesnac.’

Izdvojeni članak

Ovo je deset najvećih hrvatskih škola po broju učenika

Drugi prijedlog koji Grad Zagreb daje, također je tehničkog karaktera, a tiče se produljenja roka Natječaja za upis učenika:

‘U točki XV. pod nazivom „Natječaj za upis učenika“ predlažemo da se rok za raspisivanje natječaja za upis učenika produlji do 20. lipnja 2017. kako bi se isti razdvojio od posljednjeg dana roka, u kojem upisna povjerenstva ureda državne uprave unose prijave kandidata s teškoćama u razvoju u sustav (petak, 16. 06. 2017.) 

Zbog prijema dokumentacije velikog broja kandidata s teškoćama u Gradu Zagrebu, za očekivati je da će članovi upisnog povjerenstva do posljednjeg dana propisanog roka biti zauzeti unosom prijava kandidata s TUR u sustav. Razgraničenjem ova dva roka, odnosno pomicanjem roka za objavu natječaja na 20. lipnja, upisno povjerenstvo imalo bi na raspolaganju još nekoliko dana za sustavan pregled i pripremu natječajne dokumentacije za objavu na mrežnoj stranici osnivača.’

Izdvojeni članak

20 strukovnih srednjih škola koje upisuju najbolji učenici u Hrvatskoj

MZO otvorio mogućnost odgode dostave potvrde o zdravstvenoj sposobnosti; liječnici protiv odluke

Kada je riječ o Pravilniku o elementima i kriterijima upisa u srednje škole, Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvelo je jednu novinu. Naime, u novome nacrtu izmjena Pravilnika o elementima i kriterijima upisa, o kojemu je završila javna rasprava, učenici su pri upisu u određene programe strukovnih škola dužni dostaviti potvrdu obiteljskog liječnika, a otvara im se nova mogućnost da liječničku svjedodžbu medicine rada dostave školi nakon upisa, najkasnije do kraja prvog polugodišta. 

Dosadašnja praksa bila je da učenici dostavljaju svjedodžbe medicine rada pri upisnoj proceduri, a ne nakon nje. Kako piše Jutarnji list, kao razlog promjene u Ministarstvu navode pokušaj olakšavanja učenicima, odnosno smanjenje administrativne barijere. 

No, sudeći prema reakcijama, liječnici ne pozdravljaju ovakav prijedlog. U Hrvatskom liječničkom zboru i Hrvatskoj liječničkoj komori novu mogućnost o dostavi svjedodžbe nakon upisa u školu smatraju neopravdanom i potencijalno opasnom za zdravlje i sigurnost djece. 

U javnoj raspravi postavili su pitanje – što ako upisani učenik ne uspije dobiti liječničku svjedodžbu jer se na pregledu ustanovilo da ima zdravstvenih problema i zato se ne može nastaviti školovati u odabranom programu.

Izdvojeni članak

10 škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje upisuju najbolji učenici

Kako dalje obrazlaže spomenuti izvor, u Hrvatskom društvu za školsku i sveučilišnu medicinu prijedlog smatraju neprihvatljivim jer liječničku svjedodžbu medicine rada treba donijeti na upis u školu upravo zbog pravodobne procjene zdravstvene sposobnosti učenika za određeno zanimanje pa u slučaju zdravstvene nesposobnosti učenik neće moći nastaviti školovanje. 

Ujedno podsjećaju da je pri upisu u srednju školu predviđena liječnička svjedodžba medicine rada za programe za koje je potrebna dijagnostička obrada kojom liječnici obiteljske medicine ne raspolažu.

Kako je već navedeno, protiv prijedloga naknadne dostave potvrde o zdravstvenoj sposobnosti učenika su i u Hrvatskoj liječničkoj komori. 

– Podržavamo postojeću praksu da se na prijavi za upis u programe za koje je potrebna svjedodžba medicine rada može prethodno dostaviti potvrda nadležnog školskog liječnika, no za sam upis nužna je svjedodžba medicine rada. Potvrda nadležnog školskog liječnika ne može zamijeniti svjedodžbu medicine rada kroz prvo polugodište, upozoravaju u HLK, a slično smatraju i u Hrvatskom društvu za medicinu rada, navodi Jutarnji list. 

Završne napomene o upisima: 

Sve važne vijesti o upisima u srednje, možete pronaći u našoj rubrici Upisi u srednje te na istoimenoj Facebook stranici.

Svoje bodove za upis u srednju možete izračunati na Kalkulatoru bodova za srednje škole. Na kraju vas podsjećamo da je tradicionalna manifestacija Dojdi osmaš u Zagrebu na rasporedu u petak 12. svibnja. Više o njoj možete pronaći na ovoj poveznici.