Pretraga

Fuchs odgovarao kada će se ukinuti testiranja, hoće li poskupjeti menze i što je s plaćanjem probne mature nastavnicima

A- A+

Od idućeg tjedna počinje samotestiranje učenika na COVID-19 testovima koji se plaćaju iz državnog proračuna i koji će učenici dobiti u školama. Prvi dio testova je nabavljen i distribucija po školama krenula je, a tom prigodom ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’. Otkrio je kada će se testiranje moći ukinuti, kao i samoizolacije. Otkrio je i hoće li zbog poskupljenja energenata doći do poskupljenja studentske prehrane, kao i što je s plaćanjem nastavnika koji bi trebali ispravljati probnu maturu.

Foto i obrada: Screenshot HRT | srednja.hr

Kako je i najavljeno, ovog tjedna počela je distribucija brzih testova na COVID-19 školama, nakon čega će se započeti s testiranjem učenika. Iz Ministarstva gospodarstva još je prošli tjedan priopćeno da će prvi dio, milijun testova, biti isporučen do ove srijede, a drugi do 14. veljače. Kako je doznao portal Telegram.hr, u nabavi teškoj preko 26 milijuna kuna, sudjeluje tvrtka Medical and pharm trading d.o.o. iz Pule. Riječ o tvrtki osnovanoj 2019. godine, kada je imala svega 15 tisuća kuna prihoda, a u pandemiji je u nekoliko navrata bila dobavljač za državu.

Ministar Radovan Fuchs jutros je gostovao u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’ te je rekao da je jučer otišao prvi dio testova, oko 300.000, prema Dalmaciji, najprije prema otocima gdje je teža distribucija.

– Ostatak do milijun stiže danas ili je možda već danas čak u skladištima Civilne zaštite, i tog trenutka kad se ti testovi zaprime u Civilnoj zaštiti, isti čas idu dalje prema školama. Mislim da će do kraja tjedna ili početkom sljedećeg tjedna sve škole raspolagati testovima, rekao je Fuchs za Hrvatski radio.

Fuchs se nada da roditelji neće varati oko testiranja

Podsjetimo, još je ranije rečeno iz Ministarstva kako bi se učenici trebali testirati nedjeljom uvečer ili ponedjeljkom ujutro prije nastave. Fuchs je ponovno naglasio da je testiranje dobrovoljno te da će roditelji potpisivati izjavu hoće li ili ne testirati svoje dijete.

– Svi oni koji to odbiju, njima se de facto, niti djeci, naravno, neće dogoditi ništa, jedino što onoga trenutka kad se pojavi neki pozitivni učenik u razredu, ili eventualno netko iz okruženja tog djeteta bude bolestan, to dijete će onda morati ići u izolaciju, rekao je Fuchs za Hrvatski radio dodavši kako je riječ o testovima koji ne ulaze duboko u nos s testnom vaticom ili štapićem, već se bris uzima iz prednjeg dijela nosne šupljine.

Ministar ističe i da roditeljima koji neće testirati djecu, a reći će da su bila negativna, neće moći ući u trag jer ne kane primjenjivati nikakve represivne mjere. Izrazio je i nadu da su roditelji dovoljno odgovorni i da neće varati. Tvrdi da se ovo čini samo zato da bi obrazovni sustav praktički ukinuo samoizolaciju. Ako broj pozitivnih bude značajno padao, kaže Fuchs, već u veljači bi se prešlo na varijantu testiranja samo u onim razredima kada se to naloži, što bi bilo kad bi se pojavio neki pozitivni slučaj.

– I nakon toga bismo išli na kompletno ukidanje i testiranja i samoizolacije ako to podaci s terena opravdaju, rekao je Fuchs.

Izdvojeni članak
radovan fuchs, u pozadini učionica

Gotov sastanak Fuchsa i ravnatelja, konačno poznato kada počinje testiranje učenika

Hoće li poskupjeti menze?

Poznato je da je brojnim poslovnim subjektima i javnim institucijama već došao veći račun za energente, pa je i to bila jedna od tema Fuchsovog gostovanja na Hrvatskom radiju. Fuchs kaže da su računi za plin visokoškolskih i istraživačkih institucija porasli, neki drastično, neki manje drastično. Ministar tvrdi da neće institucije ostaviti na cjedilu. Osvrnuo se i na mogućnost poskupljenja menzi.

– I to je nešto što moramo sagledati i vidjeti koliko je opravdano eventualno nekakvo poskupljenje ili nije opravdano, ali to razgovaramo, Ministarstvo i uprave studentskih centara, rekao je Fuchs za Hrvatski radio.

Podsjetimo, srednja.hr već je otvorila ovu temu u listopadu kada su značajno poskupjele namirnice. Tada su u Ministarstvu nedvosmisleno odgovorili da do poskupljenja neće doći, ali sada u Ministarstvu očito nisu tako čvrstog stava po pitanju poskupljenja menzi. Već par godina u Ministarstvu najavljuju novi Pravilnik o studentskoj prehrani, a iz Ministarstva su nam rekli da je ideja da prijedlog pravilnika bude gotov ove godine.

Izdvojeni članak

Stiže novi Pravilnik o studentskoj prehrani, iz Ministarstva odgovorili hoće li poskupjeti menze

O plaćanju nastavnika koji ispravljaju probnu maturu

Već je mjesecima jedna od tema u obrazovnom sektoru i plaćanje nastavnika koji bi trebali ispravljati ispite probne mature. Prvo su na zahtjeve Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama iz Ministarstva govorili da to ulazi u redovna zaduženja nastavnika. No, nastavnici su većinom bili složni da će taj posao ispravljanja odbiti ako im se ne plati. Zbog toga se pojavila ideja da bi testove mogli ispravljati učenici, pa je Ministarstvo u konačnici popustilo pred zahtjevom sindikata. Fuchs kaže da su na dobrom putu da se postigne dogovor, no koliku bi naknadu trebali dobiti ispravljači probne mature, još je nepoznato.

– Dogovorit ćemo se sa sindikatima i mislim da neće biti problema. Bit će svi zadovoljni, odgovorio je Fuchs na pitanje o kojem bi se iznosu radilo.

Komentirao je i obnovu škola nakon potresa te priznao da je određen dio njih obnovljen, ali i da dio stoji. Ministar to pravda kompliciranim postupcima javne nabave koji su dugotrajni jer su velike vrijednosti.