Pretraga

Od 11 predsjedničkih kandidata na naša pitanja o mladima odgovorilo samo njih troje

A- A+

Predsjednički kandidati tijekom kampanje najviše su slali poruke putem svojih društvenih mreža, kanala koji su za njih savršeni jer se izbjegava posredna komunikacija u kojoj novinari i urednici imaju mogućnost preoblikovati poruku koja onda dolazi do krajnjeg korisnika – birača. Možda zato nije najčudnija stvar na svijetu da su na naših 7 pitanja vezanih za mlade i obrazovanje (kojima se naš portal bavi) odgovorila samo tri predsjednička kandidata – Katarina Peović, Ivan Pernar i Dalija Orešković. Ostali su naša pitanja izignorirali.

montaža: srednja.hr

Da bismo informirali upravo mlade, čitatelje našeg portala, svim predsjedničkim kandidatima na početku službene kampanje poslali smo 7 pitanja o mladima i obrazovanju. Na izbore najmanje izlaze upravo mladi. Predsjednički kandidati to bi mogli iskoristiti obraćajući se upravo njima ili bi jednostavnije mogli prihvatiti tu činjenicu i mlade ignorirati.

Na naša pitanja koja možete pronaći u nastavku teksta, odgovorili su samo Dalija OreškovićIvan PernarKatarina Peović. Ostalih 9 ljudi koji žele ostati ili postati predsjednici nisu ništa odgovorili na naš upit.

Ovo su pitanja koja smo bili poslali svim kandidatima (uključujući predsjednicu):

1.       Mladi u Hrvatskoj već nekoliko godina odlaze iz zemlje u velikom broju. Što biste napravili da spriječite iseljavanje mladih koji svoju budućnost ne vide u Hrvatskoj?

2.       Jeste li u svojem programu spomenuli mlade i na koji način? Molim Vas da konkretno kažete što se u Vašem programu odnosi na mlade i koje biste konkretne korake kao predsjednik poduzeli da se to ispuni.

3.       Što vidite kao glavni problem obrazovnog sustava u Hrvatskoj?

4. Štrajk u školama trajao je više od mjesec i pol dana, a zaposlenici su tražili povećanje plaće putem koefijenata za sve. Smatrate li da bi se svim učiteljima i nastavnicima trebala povećati plaća ili bi se plaća trebala povećavati s obzirom na ostvarene rezultate u radu?

5.       Mislite li da je državna matura kao standardizirani ispit dobar način za provjeravanje znanja i sposobnosti maturanata za ulazak u visoko obrazovanje?

6.       Sveučilište u Zagrebu predložilo je dodjelu počasnog doktorata gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću. Što mislite zaslužuje li gradonačelnik Bandić taj počasni doktorat?

7.       Zašto bi mladi trebali glasati baš za Vas i kako ih planirate motivirati da izađu na birališta s obzirom da je poznatu da ovu skupinu politika baš i ne zanima i da manje od ostalih izlaze na izbore?