Pretraga

5 razloga zašto sutra izaći na izbore

A- A+

Sutra je drugi i posljednji krug izbora za predsjednika ili predsjednicu države. Možda niste planirali izaći na izbore jer ne vidite koji je smisao toga, no mi vam donosimo 5 razloga zbog kojih se možda ipak odlučite sutra izaći na birališta.

Foto: pixabay.com

Sutra biramo tko će sljedećih 5 godina obnašati funkciju predsjednika države. Donosimo razloge zbog kojih bi svatko trebao prošetati do biračkog mjesta i zaokružiti nekog od kandidata na listiću.

1. Riječ je o festivalu

Kaže se da su izbori festival demokracije, najboljeg oblika vladavine kojeg smo do sada imali. S obzirom na to da živimo u predstavničkoj demokraciji, dan je to u kojem građani pokazuju što misle i odlučuju za koga žele da ih predstavlja. Posebno se to odnosi na predsjedničke izbore u kojima se glasovi građana ne preračunavaju u mandate različitim metodama. Tko dobije više glasova, pobjeđuje u igri.

2. Nije mit da je svaki glas važan

Naravno da je svaki glas važan. Posebno kada se radi o ovim izborima koji su, kako pokazuju ankete, vrlo neizvjesni. Nemojte misliti da će netko drugi odraditi posao umjesto vas i da neće biti važno ako baš vi ne odete do tog biračkog mjesta i zaokružite svojeg favorita. Ako poslije shvatite da je vašeg kandidata jako malo dijelilo od drugog kruga ili pobjede, bit će vam itekako žao.

3. Zanimljivije je kad imaš svog konja u utrci

Možda nam nećete vjerovati, ali izborna noć pravo je vrijeme za kauč i kokice. Triler, komedija, drama, romantika – sve u jednom. Ako ste za nekog glasali bit će još zanimljivije jer ćete imati svog konja, ups, kandidata, u utrci.

4. Ne dopustite da umjesto vas odlučuju drugi

Vrijeme u kojem “odrasli” odlučuju umjesto vas je gotovo. Pokažite da ste i vi odrasli i da znate misliti svojom glavom, informirati se i samostalno donositi odluke.

5. Tko ne glasa nema kasnije pravo ni prigovarati

Izađete li na izbore možete biti mirni sa sobom. Teoretski, učinili ste sve što ste mogli. Ako vaš kandidat ne pobijedi, barem ćete se moći žaliti kada onaj tko postane predsjednik u narednih pet godina bude radio krive stvari. Moći ćete se s pravom žaliti čak i ako vaš kandidat pobijedi, ali ne ispuni vaša očekivanja. Bilo bi pomalo licemjerno da prigovarate pet godina, a nikad niste pokušali promijeniti stvar. Ako izađete na izbore, pokazujete da ste odgovorni i da vas je briga za društvo u kojem živite.

5 razloga zašto sutra izaći na izbore
Share via
Copy link
Powered by Social Snap