Pretraga

Niste doma za drugi krug izbora? Promjena biračkog mjesta moguća je samo do srijede

A- A+

Drugi krug predsjedničkih izbora održava se 5. siječnja, a građani biraju između Kolinde Grabar-KItarović i Zorana Milanovića. U slučaju da na dan izbora nećete moći glasati na svom biračkom mjestu, zahtjev za promjenu možete poslati još samo danas, sutra i prekosutra (do 25. prosinca).

Foto: pixabay.com

Svi oni koji se na dan izbora neće naći u svojem mjestu prebivališta, putem sustava e-građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis za glasovanje izvan mjesta prebivališta za drugi krug izbora. Prijavu je potrebno podnijeti najkasnije do 25. prosinca. Studenti se u sustav mogu jednostavno ulogirati preko svojeg AAI identiteta.

[Obrazovni karton] Evo što su studirali i završili predsjednički kandidati

Samo nekoliko klikova mišem dovoljno je za podnošenje spomenutog zahtjeva. Usluga koja je potrebna u ovom slučaju unutar sustava e-Građani jest “Registar birača – e-Privremeni upis” koji se može pronaći u tražilici koja se pojavi otvaranjem dostupnih e-usluga ili na ovom linku.

Sve što je potrebno upisati jest država, županija grad i adresa na kojoj ćete se nalaziti na dan izbora. Nakon podnošenja zahtjeva vrlo brzo trebao bi vam doći mail u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-građani u kojem vas Ministarstvo uprave obavještava o uspješno riješenom zahtjevu, a detaljne informacije o biračkom mjestu moći ćete pronaći na ovom linku, ali tek nakon što se ona odrede.

Ovdje možete provjeriti registar birača u kojem piše gdje ste trenutno upisani za glasanje.

Registracija u sustav e-građani

Ako do sada niste koristili sustav e-građani, registracija je jednostavna. Klikom na ‘Kreiraj Osobni korisnički pretinac’ i prihvaćanjem uvjeta korištenja kreira se vaš Osobni korisnički pretinac.

Nakon kreiranja Osobnog korisničkog pretinca, svaki sljedeći put prijavljujete se klikom na  ‘Prijavite se‘, pri čemu vas sustav preusmjerava na NIAS gdje vam se nudi lista vjerodajnica kojom je moguće izvršiti prijavu u ‘Osobni korisnički pretinac’. Studenti se mogu prijaviti sa svojim AAI identitetom.

Osobni korisnički pretinac dostupan je i kao aplikacija za mobilne uređaje na platformama AndroidiOS (za iPhone i iPad) te Windows Phone.

Niste doma za drugi krug izbora? Promjena biračkog mjesta moguća je samo do srijede
Share via
Copy link
Powered by Social Snap