Pretraga

Od ove godine u jednoj europskoj zemlji uvedena je besplatna kontracepcija za mlade žene

A- A+

S prvim danom ove godine u Francuskoj je kontracepcija za žene do 25 godina postala besplatna. Inicijativa se pojavila kako mlade žene, koje su inače imale pravo na besplatnu kontracepciju do 18. godine, ne bi više uzimale kontracepciju jer si ju najčešće ne bi mogle priuštiti.

Foto: Unsplash

Novogodišnji poklon za mlade žene u Francuskoj je besplatna kontracepcija do njihove 25. godine. Osim besplatnih kontraceptiva, mladim ženama neće se naplaćivati niti medicinski pregledi, testovi ili drugi medicinski postupci povezani s kontracepcijom.

– Između 18 i 25 godina, žene su vrlo ranjive jer gube mnoga prava u odnosu na vrijeme kada su bile maloljetne i ekonomski su vrlo nesigurne. Treba napomenuti da ova mjera ni na koji način ne rješava neravnotežu u kontracepcijskom opterećenju između žena i muškaraca, rekla je glasnogovornica Louise Delavier za AFP.

Izdvojeni članak

Jedna od većih europskih zemalja uvodi besplatnu kontracepciju za žene do 25 godina

Ovu mjeru moći će koristiti tri milijuna žena te pokriva pilule, spirale, kontracepcijske flastere te druge metode koje sadrže steroidne hormone. Mjera će francuski zdravstveni sustav koštati oko 21 milijun eura godišnje, prenosi The Guardian.

Kontracepcija je od 2013. u Francuskoj besplatna za djevojke od 15. do 18. godine, a za mlađe od 15 godina od kolovoza 2020. godine. To je donijelo do smanjenja broja abortusa, piše The Guardian.