Pretraga

Skoro tri godine od potresa otvorena jedna od teže stradalih škola: ‘I u Austriji rijetko viđaju ovakve’

A- A+

Zgrada Osnovne škole Ivan Goran Kovačić u mjestu Gora kraj Petrinje svečano je otvorena nakon dvije godine godine obnove. Školi je bila potrebna potpuna obnova nakon što je 2020. godine nastradala u potresu. Sada je, zahvaljujući brojnim donacijama, opremljena najmodernijom opremom.

Nakon što je, u prosincu 2020. godine, Osnovna škola Ivan Goran Kovačić u mjestu Gora kraj Petrinje, nastradala u potresu, uslijedile su dvije godine obnove u kojima je škola morala biti gotovo u potpunosti izgrađena.

Bilo je potrebno razgraditi staru i sagraditi novu školu

No, obnova je završila nedavno i brojni učenici se sada mogu vratiti u svoju školu koja je i svečano otvorena pred brojnim uzvanicima.

– Zaista smo vrlo sretni i vrlo zadovoljni, jer, nažalost, školska zgrada u Gori je jako stradala u potresu i bilo je potrebno razgraditi staru zgradu i sagraditi novu. To je učinjeno u zaista kratkom roku i danas ovdje u Gori imamo modernu školsku zgradu koja udovoljava svim potrebama, kako djelatnika škole, tako i učenika, rekao je Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije.

Župan je rekao i kako je vrijednost radova iznosila 3,3 milijuna eura od kojih je najviše sredstava došlo iz Fonda solidarnosti Europske unije, donacije Splitsko-dalmatinske županije te pomoći Rotary Cluba Fürstenfeld u opremanju učionica i blagovaonice škole.

Izdvojeni članak

Obnova srednjih škola nakon potresa u Zagrebu ponovno produljena: U nekima radovi i do 2025.

Školu pohađa 71 učenik

Otvorenju škole prisustvovala je i Magdalena Komes, gradonačelnica Grada Petrinje koja je rekla kako je ovo sada jedna od najmodernijih škola u Hrvatskoj, ali i šire.

– Jedna od važnijih institucija, škola u Gori koju pohađa velik broj učenika, zaista je suvremeno i moderno zdanje. Usuđujem se reći da je jedna od modernijih škola u Hrvatskoj pa i šire jer sam čula neke komentare naših dobrih donatora (koji su donirali pametnu ploču i popratnu tehnologiju) da se čak i u Austriji rijetko viđaju ovakve škole, izjavila je gradonačelnica.

Školu u Gori pohađa 71 učenik, a gradonačelnica je rekla kako je sigurna da će ovakvi projekti zadržati, ali i povećati broj djece na području Sisačko-moslavačke županije.

Također, osim župana i gradonačelnice, svoje veselje nije mogla sakriti niti ravnateljica ove škole, Klara Pereković.

– Sada, kada smo se vratili u našu školu, ovo sve izgleda kao san. Svoji smo na svome, škola je opremljena najnovijom opremom. I učenici i djelatnici su posebno sretni. Svima nama se ovo, zaista, čini kao jedan veliki san, poručila je ravnateljica.