Pretraga

Odgovor strukovnjaka: Država nas gazi da im gimnazijalci ne bi postali socijalni slučajevi

A- A+

Nakon što smo jučer objavili tekst anonimne gimnazijalke s naslovom Moja četvorka vrijedi više od one iz strukovne, na redakcijski e-mail su pristigli brojni tekstovi u kojima strukovnjaci nude kontraargumente. S obzirom na to, izabrali smo jednoga koji se učinio najkvalitetnijim i objavili ga u izvornom obliku.

Učenica sam srednje strukovne škole u Zagrebu. Strukovnu (upravnu) školu sam upisala isključivo svojim izborom, kako bi nakon završenog srednjojškolskog obrazovanja imala svoje znjanje, struku i bila konkurentna na tržištu rada.

Nikako razlog nije bio, kao što su sad neki počeli optuživat, manjak rada i ocjena,jer sam imala maksimalan broj bodova na upisima. Gimnaziju nisam željela upisat zato što razmišljam unaprijed, nikad se ne zna što može biti za 4 godine i da li ću biti u mogućnosti studirati, iako mi je to od početka školovanja bio cilj.

Al ono što najviše nisam željela jest da me drugi (država) guraju na fakultet svim mogućim sredstvima gazeći pri tome strukovnjake. Po čemu je sada moja četvorka iz hrvatskog slabija od četvorke gimnazijalca, zar nisam i ja 4 godine učila.

Gimnazijalci su opterećeni fizikom, kemijom…bla bla…Jesu li učili imovinsko pravo, radno pravo, obiteljsko pravo…Nisu, ali ja jesam. Njihov broj predmeta nije veći od naših, niti su programi teži.

Razlika je jedino u tome što imamo različite predmete i to što strukovnjaci učenjem svojih predmeta mogu raditi nakon završene škole,a gimnazijalci ne mogu. I naravno u tome što se njima pružaju bolji uvjeti i bolje ih se priprema za maturu jer moraju upisati neki faks inače će se država punit socijalnim slučajevima…jer budimo realni posao neće pronaći bez obzira na svoje četvorke ih hrvatskog. Stoga je moja velika želja, koja bi rješila mnoge probleme, ukidanje gimnazija i otvaranje novih strukovnih škola kako bi svima bili pruženi jednaki uvijeti.

Ostale komentare srednjoškolaca pročitajte na sljedećim linkovima: Donekle pozitivan pogled na maturu, Maturantica gimnazijalka: Moja četvorka vrijedi više od one iz strukovne