Pretraga

Na promociju kadeta nije došla privremena rektorica Sveučilišta obrane koje još nije ni počelo s radom

Na promociji kadeta vojnih studija pojavila se i Ivana Čuković Bagić, profesorica stomatologije i privremena rektorica Sveučilišta obrane i sigurnosti dr. Franjo Tuđman. Sveučilište je to koje, podsjetimo, gotovo dvije godine nakon osnivanja nije počelo s radom, a najesen planira upisati prvu generaciju studenata.

promocija kadeti

Foto: Sveučilište u Zagrebu

Ovoga je ponedjeljka na Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman održana promocija mladih vojnika, polaznika prijediplomskih i diplomskih studija vojnog inženjerstva i vojnog vođenja i upravljanja. O tome je svojim stranicama izvijestilo Sveučilište u Zagrebu.

Promovirali su 115 kadeta

Promovirano je ukupno 115 polaznika, dva naraštaja diplomskih i dva naraštaja prijediplomskih studija. Svečanoj je promociji nazočio, naravno, i rektor zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić koji je prihvatio prisegu pristupnika, a onda ih proglasio sveučilišnim prvostupnicima i magistrima inženjerima.

Diplome su kadetima, uz rektora, uručili predsjednik Zoran Milanović, načelnik glavnog stožera naših oružanih snaga Robert Hranj i zamjenik zapovjednika ovog vojnog učilišta, brigadni general Blaž Beretin. Osim diploma, najbolji student prethodnog naraštaja predao je kadetsku sablju najboljem studentu aktualnog naraštaja na Hrvatskom vojnom učilištu.

Izdvojeni članak
vojska

Sveučilište obrane i sigurnosti još nema ni svoj statut, a nagodinu žele upisivati studente

Pojavila se i privremena rektorica

Zagrebački rektor Lakušić, napomenimo, proglašavao je prvostupnike i magistre jer se studijski programi Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman izvode upravo u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Predviđeno je da će te studije preuzeti Sveučilište obrane i sigurnosti, koje također nosi ime prvog hrvatskog predsjednika, kada jednom krene s radom.

To je sveučilište, naime, zakonski osnovano još u proljeće 2021., no danas, gotovo dvije godine nakon, još nije krenulo s radom. Koliko nam je poznato, još nije do kraja konsolidiran Statut, temeljni propis te institucije niti konstituiran Senat, glavno upravljačko tijelo. U srpnju 2021. Ivana Čuković Bagić, profesorica sa Stomatološkog fakulteta, postala je privremena rektorica Sveučilišta obrane i sigurnosti.

Imenovana je na rok od godine dana da ispuni neke zadatke; prvenstveno, pripremi Statut, ustroji Senat i, u suradnji s Ministarstvom obrane i njihovim tijelima, odradi pripremne radnje za početak rada novog sveučilišta. Dvaput smo je kontaktirali oko toga, nije nam ništa htjela reći, osim što nas je uputila na MORH. No, zato se početkom tjedna kao privremena rektorica sveučilišta koje još nije krenulo s radom, pojavila na promociji kadeta koji, još uvijek, iako su trebali, nisu postali njihovi studenti.

Izdvojeni članak
ivana čuković bagić

Borasova prorektorica sa Stomatologije postavljena na čelo Sveučilišta za, pazite, obranu i sigurnost

Nagodinu planiraju prvu generaciju studenata

Štoviše, ako išta pokušate doznati o toj fantomskoj instituciji, primjerice, ako proguglate Sveučilište obrane i sigurnosti, naići ćete na novinske članke i Zakon o osnivanju tog sveučilišta. Web stranice, funkcionalne, ili one tek u izradi, nema na vidiku.

Unatoč tome što, osim na papiru, Sveučilište obrane i sigurnosti dr. Franjo Tuđman, još ne postoji, iz MORH-a su kad smo zadnji put pisali o tome govorili kako već najesen, početkom akademske godine 2023./2024. planiraju upisati prvu generaciju studenata. Do prvih upisnih rokova ostalo je tek oko pola godine.

Nadopuna teksta 26.1.2023.

Privremena rektorica Ivana Čuković Bagić, putem odvjetničkog ureda, nam je dostavila mail upućen MORH-u u kojem navodi kako nije mogla prisustvovati promociji te je naslov teksta promijenjen sukladno tome. Dodatno je poslan upit Sveučilištu u Zagrebu o istome jer na njihovim stranicama, od kuda su i dobivene prve informacije, i dalje stoji kako je privremena rektorica prisustvovala ceremoniji.

promocija unizg

Informacija o sudjelovanju privremene rektorice i dalje je vidljiva na stranicama Sveučilišta 26.1.2023.

Nadopuna teksta 30.1.2023. u 17:05 sati

Sveučilište u Zagrebu je u izvornoj obavijesti na svojoj stranici, nakon našeg upita i informacija koje su dobili od Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman, dodalo ispravak informacije o nazočnosti privremene rektorice Ivane Čuković Bagić te joj uputilo ispriku nenamjerne greške. O tome smo izvijestili u posebnom članku, koji možete pročitati ovdje.

ispravak dodan u obavijest o promociji kadeta

Ispravak koji je Sveučilišta dodalo u svoju obavijest o promociji kadeta
Foto: Screenshot UNIZG