Pretraga

Odvikavanje od interneta ima slične simptome kao skidanje s ecstasyja

A- A+

Ako provodite sate i sate na internetu, ‘skidanje’ s njega može prouzročiti simptome slične onima koje proživljavaju ovisnici o supstancama poput ecstasyja.

Ovisnika o internetu u ova vremena ima zaista mnogo, a zadnje istraživanje pokazuje kako takvi ljudi vrlo lako mogu patiti od depresije, lošeg raspoloženja, pa i osobina autizma, kada se jednom skinu s interneta.


Izdvojeni članak

Sat vremena na internetu poboljšava inteligenciju

Gotovo polovica ovisna o internetu

Istraživači na Sveučilištu Swansea napravili su eksperiment na 60 osoba, koji je uključivao psihološko testiranje na ovisnost o internetu, depresiju, raspoloženje i nivo anksioznosti. Nakon toga ispitanici su proveli neko vrijeme na internetu, pa ponovno ispunili testove. 

Gotovo polovica osoba u starosti od 25 godina, pokazalo se, provode toliko vremena na internetu da to uzrokuje negativne posljedice na njihov cjelokupni život. Nakon što odu ‘offline’, njihovo raspoloženje padne, kao što to bude i s korisnicima droge, a javljaju se znaci depresije ili anksioznog poremećaja.

Negativan utjecaj na cjelokupni život ‘ovisnika’

– Negativni utjecaj provođenja mnogo vremena na internetu širi se po mnogim aspektima ljudskog života. Ovisnost o internetu lako se povezuje s dugotrajnom depresijom, nekonformizom, a osoba pokazuje i osobine autizma. Korištenje interneta imalo je prevelik pozitivan utjecaj na one koji su ovisni o njemu, u odnosu na one koji na njemu provode manje vremena, objasnio je psiholog sa Sveučilišta, profesor Phil Reed.