Pretraga

Opasan novi trend kod studenata i tinejdžera

A- A+

Tinejdžerima i studentima će zaista svašta pasti na pamet, pa su se stoga u zadnje vrijeme upustili u još jedno zaista opasno postupanje s vlastitim zdravljem. Oni naime riskiraju veliku štetu na plućima i mozgu zato jer ‘puše alkohol’, odnosno udišu alkoholne pare. 

Mladi su izmišljali brojne načine za opijanje, a posljednji trend predstavlja ‘pušenje alkohola’.  Tinejdžeri i studenti opasno riskiraju svoje zdravlje tako što u sebe unose ogromnu koncentraciju alkohola udisanjem njegove pare.

Izdvojeni članak

Studentica (22) postala internetska heroina zbog 3.4 promila alkohola u krvi

Vrlo opasne posljedice

Oni svoje sobe i podrume pretvaraju u laboratorije, a sve kako bi dobili brzi osjećaj opijenosti, no metode koje . koriste zaista su nevjerojatne, piše Mail Online. Alkoholne pare dobivaju koristeći zračne pumpe nakon čega se piće prolije preko suhog leda. Za to vrijeme pokušavaju udahnuti što više pare. Posljedice udisanja alkoholnih para mogu biti vrlo opasne.

-Alkohol automatski odlazi u krvožilni sustav, a iz njega brzo dođe do mozga, rekao je dr. Timothy Dougherty iz Philadelphije. U tome je i cijeli problem, jer ‘pušenje alkoholnih pića’ alkohol šalje ravno u pluća i mozak, tako preskačući inače normalnu fazu prerade alkohola u organizmu. Ova metoda unošenja alkohola u tijelo jest jednaka cjelovečernjem opijanju, ali u instant verziji. Ne treba previše naglašavati mogući rizik od predoziranja, ali i trovanja, te još uvijek nedovoljno poznati potencijal moždanog oštećenja.

Dugotrajni efekti stručnjacima još nepoznati 

Mladi koji se opijaju na ovaj način najčešće preliju alkohola preko suhog leda u termos boci, te ga onda direktno udišu, koristeći slamku ili cjevčicu. Na internetu se nalazi mnoštvo video uradaka na kojima se može naučiti ovako ‘piti’, što jako zabrinjava liječnike i stručnjake koji upozoravaju na moguće vrlo štetne posljedice za konzumente. Još je više zabrinjavajuće to što još ne postoje studije koje bi objasnile što se sve može dogoditi organizmu ukoliko ga se na ovakav način izlaže alkoholu, stoga stručnjaci i dalje ne znaju dugotrajne efekte udisanja alkoholnih para.

Izdvojeni članak

Zastrašujuće: Aplikacija pokazuje kako će vaša koža izgledati nakon nekoliko godina alkoholiziranja

Vrlo brzo trovanje

Ono što jest poznato je do da takvo unošenje alkohola u organizam dovodi do vrlo brze intoksikacije, a budući da alkohol nije prošao kroz jetru, ima jači učinak kada prolazi kroz krvožilni sustav do mozga. Pri ‘normalnoj’ konzumaciji alkohola, predoziranje alkoholom se može riješiti povraćanjem, no budući da u ovom slučaju alkohol preskače želudac i jetru, nema efektivnog načina na koji bi se on izbacio iz organizma. Jednom kada mozak apsorbira etanol, ne postoji način da ga se istjera iz organizma.

Tijelo ne daje znakove upozorenja

Također, nema metode koja bi pokazala koliko je alkohola zapravo osoba konzumirala. Mnogi mladi misle da će na ovaj način moći piti, a neće se morati bojati da će ih policija procesuirati zbog vožnje u pijanom stanju. Međutim, stručnjaci tvrde da to ipak ne ide tako. Na uređaju za ispitivanje alkoholiziranosti osobe svejedno će se pokazati promili. Najgore od svega kod ove metode opijanja jest to što tijelo ne može dati nikakve znakove upozorenja da je netko previše popio, što može dovesti do kobnih posljedica.