Pretraga

Ostvarite svoje snove: Pet čestih zabluda o studiju i životu u inozemstvu

A- A+

Obrazovanje u inozemstvu vaša je karta za put oko svijeta. Mnogi se na taj korak ipak ne odvaže, jer oko studiranja i života vani postoje brojni mitovi. U ovom tekstu smo razbili te mitove te saželi odgovore na glavna pitanja o studiranju u inozemstvu – kako financirati studij, pronaći smještaj i studentski posao, ispravno odabrati obrazovni put?

Obrazovanje u inozemstvu tvoja je karta za put oko svijeta | Foto: Unsplash

San o studiranju u inozemstvu često uključuje brojne dvojbe i nesigurnosti, kao i nepotpune informacije na temelju kojih mnogi misle da je upis studija u inozemstvu nešto neostvarivo ili nedostižno.

Saznajte neke od zabluda o studiranju u inozemstvu, kao i o događajima agencije za obrazovanje IntegralEdu na kojima možete dobiti odgovore na glavna pitanja koja zanimaju buduće studente i njihove roditelje!

ZABLUDA #1: Ocjene iz srednje škole presudne su za upis studija u inozemstvu.

ISTINA #1: Sveučilišta u inozemstvu prilikom odabira kandidata u obzir uzimaju brojne elemente, tako da ocjene često nisu prioritet, ali su važan dio prijave, jednako kao i životopis i motivacijsko pismo koji će igrati važnu ulogu u selekcijskom procesu.

ZABLUDA #2: O studiju u inozemstvu mogu krenuti razmišljati te se za njega pripremati isto kad i za studije u Hrvatskoj.

ISTINA #2: Nikada nije prerano za informiranje o sveučilištima u inozemstvu, a preporuka obrazovnih savjetnika, ako za to postoji ambicija, je 2. ili najkasnije 3. razred srednje škole. Razlog? Prijave se otvaraju na početku 4. razreda i pametno je do tada imati spremnu svu prijavnu dokumentaciju. Oni koji prvi pošalju prijave, prvi dobivaju odgovore sveučilišta te mogu početi tražiti smještaj i planirati odlazak u inozemstvo na vrijeme!

putovanje_italija

Želite li studirati u inozemstvu, najvažnije se na vrijeme informirati | Foto: Unsplash

ZABLUDA #3: Sveučilišta u inozemstvu mogu upisati samo gimnazijalci.

ISTINA #3: Ne! Mnoga vrhunska i moderna sveučilišta, posebice u Nizozemskoj i Austriji, usmjerena su na upis upravo učenika strukovnih škola koji u svom obrazovanju žele što više prakse i radnog iskustva. Ponovno, motivacija je važnija od uspjeh u srednjoj školi!

Neke od ovakvih sveučilišta možeš upoznati na EDUmarathonu koji se održava od 20. do 23.9. ili na World Education Fairu 8.10. – pročitaj više u nastavku!

ZABLUDA #4: Sveučilišta u inozemstvu su preskupa i isplativije je studirati u drugom gradu ili privatnim sveučilištima u Hrvatskoj.

ISTINA #4: Postoje brojne pristupačne obrazovne opcije u inozemstvu. Primjerice, korisno je znati da se na nizozemskim sveučilištima naknada za prvu godinu studija za sve preddiplomske programe upola smanjuje i iznosi tek oko 1100 eura. Štoviše, u Nizozemskoj postoji vrlo pogodan sustav financiranja studenata putem bespovratnih sredstava i subvencija, kako za pokrivanje sveučilišnih, tako i životnih troškova, kojima država olakšava proces studiranja inozemnim studentima. Obrazovanje u Danskoj i Švedskoj je besplatno, u Austriji iznosi manje od 350€ po semestru, a u Belgiji iznosi oko 900 eura godišnje. Uz to, ne zaboravite na brojne prilike za studentske poslove!

ZABLUDA #5: Nemoguće je pronaći smještaj u Nizozemskoj.

ISTINA #5: Trenutno najveći mit o studiranju u Nizozemskoj. Moguće je, kao što je već navedeno, uz prijavni proces koji je odrađen na vrijeme! Uz spremnu i poslanu dokumentaciju u listopadu, na početku četvrtoga razreda, moguće je dobiti i smještaj na samom kampusu.

Možete ostvariti svoj san o životu u Nizozemskoj, ali ključno se početi pripremati na vrijeme | Foto: Unsplash

Najčešće postavljena pitanja

Kako dobiti potpune i pravovremene informacije o studiranju u inozemstvu? Kako se informirati o cijenama školarina i troškovima života te načinima kako financirati studiranje u inozemstvu, uključujući kredite, zajmove, potpore i stipendije?

Događaji obrazovne agencije IntegralEdu u rujnu i listopadu način su da dobijete odgovore na sva pitanja na jednom mjestu, potpuno besplatno! Stručni obrazovni savjetnici i predstavnici međunarodnih sveučilišta kroz prezentacije i besplatne konzultacije predstavit će sveučilišta i studijske programe u inozemstvu te sve informacije koje studenti moraju znati prije novog života u inozemstvu.

Živiš u Splitu, Zadru, Rijeci, Puli ili okolici? Posjeti EDUmarathon!

Obrazovni maraton agencije IntegralEdu započinje 20. rujna u Splitu, 21. rujna prolazi kroz Zadar, nastavlja se u Rijeci 22. rujna te završava nakon posjeta Puli, 23. rujna.

EDUmarathon uključuje informativne prezentacije o studiranju u inozemstvu te besplatne konzultacije s obrazovnim savjetnicima, kao i predstavnicima popularnih sveučilišta u inozemstvu.

Tako ćete moći poslušati prezentacije te razgovarati s predstavnicima popularnih nizozemskih sveučilišta Fontys University of Applied Sciences i NHL Stenden University of Applied Science te austrijskog sveučilišta Carinthia University of Applied Science.

 

EDUmarathon

EDUmarathon održat će se u četiri grada | Foto: IntegralEdu

Raspored prezentacija:

20.9. Split – Hotel Park u 17 sati

21.9. Zadar – Gradska knjižnica Zadar u 17 sati

22.9. Rijeka – Hotel Bonavia u 17 sati

23.9. Pula – IDA-Istarska razvojna agencija u 16 sati

Zanima vas više? Pročitajte i prijavite se za događaj ovdje.

WORLD EDUCATION FAIR, Zagreb

Vrhunac mjeseca posvećenog informiranju o obrazovnim programima u inozemstvu bit će u Zagrebu 8. listopada gdje će se u Hotelu Dubrovnik održati najveći sajam posvećenom obrazovanju u inozemstvu – World Education Fair.

Sajam okuplja predstavnike nekih od najboljih sveučilišta i obrazovnih destinacija u svijetu, a neke od obrazovnih destinacija koje sudjeluju su Nizozemska, Italija, Austrija, Danska, Švicarska, Francuska, Španjolska, Slovačka.

Neke od impresivnih intitucija koje možete upoznati su Tilburg University, Radboud University, TU Eindhoven, University of Southern Denmark, ESSEC Business School.

Zanimaju vas sveučilišta, srednje škole, jezični tečajevi u inozemstvu? Srednjoškolske razmjene u SAD-u? Work and Travel ili Internship USA program? OVAJ SAJAM POKRIV SVE!

world education fair 2022

World Education Fair u rujnu održava online, a u listopadu uživo u Zagrebu | Foto: IntegralEdu

Neke od informativnih prezentacija koje možete poslušati:

  • OBRAZOVANJE U INOZEMSTVU NIJE NEDOSTIŽNO – KAKO GA FINANCIRATI?

Školarine, zajmovi, stipendije, prilike za rad.

  • OVO SU SVEUČILIŠTA S NAJVEĆOM STOPOM ZAPOŠLJIVOSTI!

Saznaj sve o modernim sveučilištima usmjerenima na praktičnu primjenu znanja i radno iskustvo.

  • MEDICINE, BIOMEDICINE, BIOMEDICAL ENGINEERING? FIND YOUR PERFECT FIT!

Saznaj kako upisati navedene studije na nekim od najboljih sveučilišta u inozemstvu.

  • SREDNJA ŠKOLA VRIJEME JE ZA PUTOVANJE! KOJU LOKACIJU BIRAŠ – AMERIKU, ENGLESKU ILI NEŠTO TREĆE?

Tečajevi jezika, srednjoškolske razmjene, srednje škole u inozemstvu.

Zanima vas više? Pročitajte i prijavite se za događaj ovdje.

Na Sajmu svjetskog obrazovanja doznajte sve o studiju, smještaju i financijama u inozemstvu | Unsplash

WORLD EDUCATION FAIR, online

Ako niste u mogućnosti posjetiti fizička izdanja obrazovnih događaja, organizirali smo virtualni sajam obrazovanja kojem se možete priključiti 29. rujna u bilo kojem trenutku između 14 i 17 sati, sa svih uređaja.

Na online WEF-u ćete također moći poslušati prezentacije i imati individualne konzultacije s našim obrazovnim savjetnicima ili predstavnicima sveučilišta iz Nizozemske, Belgije, Španjolske pa čak i Kine!

Zanima vas više? Pročitajte i prijavite se za događaj ovdje.

Prema podacima UNESCO-ovog instituta za statistiku, trenutno u inozemstvu studira više od 10 tisuća Hrvata, a lokacije su brojne – Velika Britanija, Amerika, Nizozemska, Austrija, Njemačka, Danska, Italija samo su neke od njih. Mladi u Hrvatskoj nedovoljno su informirani o pristupačnom vrhunskom obrazovanju, a događaji agencije IntegralEdu za cilj imaju približiti prilike za razvoj mladima; obratite im sve i rado će vam odgovoriti na sva pitanja!

Informirajte se potpuno besplatno i napravite prvi korak prema najboljim svjetskim sveučilištima. Studiranje u inozemstvu – tvoja karta za put oko svijeta!