Pretraga

Ovo su najplaćeniji poslovi u Hrvatskoj na kojima nedostaje radnika: Gdje se za njih obrazovati?

A- A+

Istražili smo u kojim sektorima problem nisu plaće, već nedostatak kvalificiranih radnika. Doznali smo i gdje se za njih obrazovati, a tim povodom smo se obratili za komentar Filipu Cirkvenčiću iz agencije IntegralEdu o mogućnostima studiranja u inozemstvu. Puno više informacija o tome možete dobiti 2. travnja na najvećem sajmu posvećenom obrazovanju vani – World Education Fairu.

world education fair

World Education Fair koji se održava 2. travnja posjetiteljima će otkriti kako do unosnih poslova doći obrazovanjem u inozemstvu | Foto: Unsplash; Saulo Mohana

Prema godišnjim financijskim izvještajima, u usporedbi 1.000 najvećih tvrtki koje djeluju u Hrvatskoj, najviša prosječna neto plaća prošle je godine isplaćivana u Microsoftu Hrvatska, a iznosila je 36.330 kuna mjesečno. Ova je IT tvrtka tako prestigla hrvatske ogranke triju farmaceutskih multinacionalnih kompanija – Rochea, Boehringer Ingelheima i Novo Nordiska – usprkos činjenici da je prošla, pandemijska godina za svjetske predvodnike u farmaceutskoj industriji bila iznadprosječno uspješna.

IT industrija sektor je koji u posljednjih nekoliko godina bilježi isključivo rast, a 2020. softverskoj je industriji donijela rezultate na temelju kojih će uskoro nadmašiti i telekomunikacijsku. Prosječna plaća direktora IT poslova procjenjuje se na 20960 kuna, čime na popisu najvećih prosječnih plaća u Hrvatskoj prestiže pilote i kontrolore leta. IT menadžeri i dizajneri softvera plaćeni su između 15 i 16 tisuća kuna.

Financijski sektor standardno je područje koje ulazi u kategoriju najbolje plaćenih poslova, a razvijena vještina poslovne komunikacije na međunarodnoj razini jedna je od presudnih prilikom konkuriranja za menadžerske, voditeljske i direktorske pozicije.

Iako najunosniji, ovi su sektori u stalnom deficitu zaposlenika adekvatno educiranih za radne pozicije koje nude. Ovaj trend svakako stvara mladima prilike za profesionalni razvoj i kontinuirani napredak usmjeren prema karijerama budućnosti, ali pitanje je – gdje steći kvalitetno obrazovanje i tako povećati broj mladih na navedenim radnim mjestima?

Vrhunsko obrazovanje u inozemstvu financijski isplativije od studija u Zagrebu

Prema podacima UNESCO-ovog instituta za statistiku, trenutno u inozemstvu studira više od 10 tisuća Hrvata, a lokacije su brojne – Velika Britanija, Amerika, Nizozemska, Austrija, Njemačka, Danska, Italija samo su neke od njih.

Nizozemska, po kvaliteti obrazovanja, sigurno i brzo slijedi dva najbolja obrazovna sustava na svijetu, američki i britanski. Jedno je od najbrže rastućih odredišta upravo zbog najboljeg omjera cijene i kvalitete obrazovanje – povoljne školarine, državne subvencije, duga tradicija obrazovanja na engleskom jeziku i impresivan izbor studijskih programa samo su neki od razloga zbog kojih je samo u 2020. više od 700 Hrvata upisalo nizozemska sveučilišta.

Korisno je znati da se na nizozemskim sveučilištima naknada za prvu godinu studija za sve preddiplomske programe upola smanjuje i iznosi tek oko 1.000 eura. Štoviše, u Nizozemskoj postoji vrlo pogodan sustav financiranja studenata putem bespovratnih sredstava i subvencija, kako za pokrivanje sveučilišnih, tako i životnih troškova, kojima država olakšava proces studiranja inozemnim studentima.

Studiranje u Nizozemskoj privlači mnoge strane studente | Foto: Unsplash

Mladi u Hrvatskoj nedovoljno su informirani o pristupačnom vrhunskom obrazovanju

– Učenici su nedovoljno informirani o tome da vrhunsko obrazovanje u inozemstvu kojemu teže nije financijski i selekcijski nedostižno. Nizozemska je, primjerice, destinacija koja studentima nudi velik broj visokokvalitetnih studija na engleskom jeziku, posebice za tražene i dobro plaćene poslove poput onih u IT sektoru, inženjerstvu, financijskoj ekonomiji. Sve to uz pristupačne školarine i mogućnosti financiranja. Grupacija IntegralEdu svake godine organizira događaje koji osiguravaju besplatne savjete za više od 30 tisuća mladih, a preko 8 tisuća njih uspješno pronađe i prijavi se na svoje sveučilište u inozemstvu. Želja nam je što većem broju učenika ostvariti san obrazovanja u inozemstvu, objasnio je obrazovni savjetnik agencije IntegralEdu, Filip Cirkvenčić.

Nadodaje kako učenici sve više prepoznaju kvalitetu obrazovanja u inozemstvu te razmišljaju dugoročno i odlučuju se za karijere koje će u budućnosti biti nužne za funkcioniranje svakoga poslovanja.

International Business, Artificial Intelligence, IT, svi oblici inženjerstva studiji su koji se rado upisuju zbog izrazito kvalitetnih programa i opremljenih sveučilišta te iskustva koje u Hrvatskoj, nažalost, i dalje nije moguće, ističe Filip.

Najveći sajam posvećen obrazovanju u inozemstvu ove subote u Zagrebu

U subotu, 2. travnja, u organizaciji agencije IntegralEdu održat će se najveći sajam posvećen obrazovanju u inozemstvu – World Education Fair. U zagrebačkom Hotelu Dubrovnik okupit će se predstavnici nekih od najboljih sveučilišta i obrazovnih destinacija u svijetu koji će mlade kroz individualne konzultacije i prezentacije informirati o opcijama za nastavak njihovog obrazovanja!

Sajam je usmjeren na sve programe obrazovana za različite uzraste, a uključuje srednjoškolsko i visoko obrazovanje, tečajeve jezika, srednjoškolske razmjene te Work and Travel i Internship USA programe kulturne razmjene. Glavni cilj World Education Faira je motiviranje mladih, kao i pomoć u ostvarenju njihovih obrazovnih ambicija te je sudjelovanje besplatno, a svoje mjesto mogu osigurati prijavom na događaj.

world education fair

Posjetite World Education Fair i otkrijte manje poznate mogućnosti studiranja vani | Foto: IntegralEdu

Koncept obrazovnog savjetovanja sve popularniji

Odluku o obrazovanju u inozemstvu uvelike otežava nedovoljna informiranost o tome koliko je pristupačno, ali i velik broj informacija među kojima je teško pronaći onu potrebnu. Mladi zbog navedenoga često odustanu od ideje pronalaska željenog obrazovnog programa u inozemstvu, ne znajući da postoje stručnjaci čiji je posao upravo to – pronalazak najboljeg obrazovanja s obzirom na želje, ambicije i mogućnosti studenata!

Obrazovni savjetnici sve su češći izvor informacija i popularno rješenje za one zainteresirane za vrhunsko obrazovanje, a svi koji trebaju takvu vrstu pomoći mogu ju dobiti na World Education Fairu.

Iskustvo studiranja u inozemstvu vrijedno je jer, osim najboljeg mogućeg obrazovanja, mladi stječu vještine poput poslovne komunikacije, kulturne adaptacije, usavršavanja stranoga jezika, ali i dobivaju priliku za međunarodno umrežavanje, vrhunske prakse i radna iskustva te zapošljavanje u željenom području po završetku visokog obrazovanja.