Pretraga

Je li teško upisati studij u inozemstvu? Imamo vodič za učenike i njihove roditelje

A- A+

Studij u inozemstvu je velik korak za učenike i njihove roditelje, a kako bi sve prošlo što lakše, potrebno je na vrijeme krenuti s istraživanjem. Želite li studirati u inozemstvu, s pripremama ćete morati započeti prije početka četvrtog razreda srednje škole. Donosimo najvažnije informacije koje morate znati o procesu odlaska na studij vani, a više informacija možete dobiti u subotu, 21. svibnja kada agencija za obrazovanje u inozemstvu IntegralEdu održava dan otvorenih vrata.

studij u inozemstvu

Kako se pripremiti za studij u inozemstvu? Donosimo vodič za učenike 2. i 3. razreda i njihove roditelje | Foto: Pexels; Vlada Karpovich

Odlazak na studij u inozemstvo je važna odluka za učenike i njihove roditelje. Možda zvuči jako komplicirano, ali uz kvalitetnu i pravovremenu pripremu to ne mora biti slučaj. Budući da se većina prijava na studij u inozemstvu otvara već početkom četvrtog razreda, stručnjaci savjetuju započinjanje procesa pripreme već krajem drugog razreda, posebice za kompetitivne studije poput onih u području biomedicinskih znanosti, dizajna, arhitekture, IT-a te prijave na visokorangirana sveučilišta u Velikoj Britaniji, kao što su Oxford i Cambridge.


IntegralEdu dan otvorenih dana za učenike i roditelje!

U subotu, 21. 5., agencija za obrazovanje u inozemstvu IntegralEdu organizira dan otvorenih vrata za učenike i roditelje u njihovom uredu na adresi Pierottijeva 5 u Zagrebu. Događaj je zamišljen kao neformalno druženje za sve one koji žele saznati više o obrazovanju u inozemstvu, kao i prilika da se studenti istih interesa, i njihovi roditelji, upoznaju te potencijalno zajedno započnu svoj obrazovni put u inozemstvu! Svoj dolazak potrebno je najaviti prijavom putem linka.


integraledu dan otvorenih vrata

Foto: IntegralEdu

Najbolje je započeti s programom profesionalne orijentacije

Profesionalno usmjeravanje je ključan korak u odabiru odgovarajućeg studija i upoznavanje s karijerama kako bi učenici lakše stvorili viziju svoje budućnosti. Preporuka je programu pristupiti tijekom trećeg razreda, kako bi učenici imali dovoljno vremena istražiti studije sukladno rezultatima ispita profesionalne orijentacije. Profesionalna orijentacija u agenciji IntegralEdu obuhvaća cijeli proces mentorstva i vođenja učenika od preliminarnog razgovora do odabira studija, a sastoji se od 5 koraka:

  1. preliminaran razgovor s učenikom o viziji buduće karijere,
  2. rješavanje ispita profesionalne orijentacije putem online platforme,
  3. analiza i tumačenje rezultata s obrazovnim savjetnicima,
  4. vlastito dodatno istraživanje prema unaprijed objašnjenim uputama ,
  5. izrada strategije o budućem obrazovanju s obrazovnim savjetnicima – odabir karijere i/ili studija.

Profesionalna orijentacija odličan je alat za samoanalizu i provjeru izbora karijere i za učenike koji već okvirno znaju što bi željeli studirati kako bi bili sigurni u svoj odabir!

Izdvojeni članak
integraledu

Školski praznici za pamćenje: Šest razloga zašto biste ljeto trebali provesti u inozemstvu

Važno je definirati daljnje korake i uskladiti ih s akademskim kalendarom, rokovima i potrebnim pripremama za prijemne ispite i selekcijski postupak

Nakon što studenti odaberu karijeru, odnosno studij u inozemstvu koji im je zanimljiv, bitno je da tijekom konzultacija sa svojim obrazovnim savjetnicima definiraju plan koji će ih voditi tijekom procesa prijave na odabrane studije u inozemstvu. Primjer takvoga plana uključuje nekoliko važnih stavki.

1. Upoznavanje sa sveučilištem, kampusom i mogućnostima financiranja studija u inozemstvu

IntegralEdu u suradnji s inozemnim sveučilištima organizira brojne virtualne i fizičke događaje na kojima učenici i njihovi roditelji mogu upoznati predstavnike sveučilišta i iz prve ruke dobiti vitalne informacije, uključujući one o financiranju, stipendijama za studiranje u inozemstvu i studentskom poslu – jedan od takvih događaja upravo je onaj 21. svibnja!

Najveći takav događaj sajam je obrazovanja pod nazivom World Education Fair, a sljedeće izdanje održat će se 8. listopada.

IntegralEdu savjetnici koje ćete moći upoznati na danu otvorenih vrata, 21. svibnja | Foto: IntegralEdu

2. Upoznavanje učenika s potrebnom dokumentacijom, rokovima i selekcijskom postupku za prijavu studija u inozemstvu

Učenik do ovog koraka ima jasno definiranu listu studija koje želi prijaviti na inozemnim sveučilištima, a u slučaju učenika trećih razreda taj se korak vremenski podudara s kasnim proljećem. Obrazovni savjetnici će učeniku poslati detaljnu listu svih potrebnih dokumenata za prijavu na studij u inozemstvu, objasniti gdje i kako prikupiti dokumente, utvrditi rokove koje zadaje sveučilište i uputiti studenta u sam tijek prijave. Na taj način učenik će imati vremena cijele ljetne praznike za prikupljanje dokumenata, ali i pisanje životopisa i motivacijskog pisma tako da izbjegne dodatno opterećenje i stres u četvrtom razredu.


Agencija IntegralEdu nagrađuje sve one koji na vrijeme krenu s pripremama za studij u inozemstvu besplatnom radionicom pisanja motivacijskog pisma. Navedeno vrijedi za sve one koji potpišu ugovor do kraja svibnja. Rezervirajte svoje besplatne konzultacije!


3. Polaganje ispita engleskog jezika

Tijekom prijave na studij u inozemstvu učenici moraju priložiti potvrdu o poznavanju stranog jezika na kojem se odvija nastava, a to su najčešće engleski i njemački jezik, ovisno o odabiru učenika. Najpristupačniji ispiti engleskog jezika su:

  • IELTS Academic,
  • TOEFL,
  • Cambridge English: Advanced (CAE).

Preporuka je da učenici polože ispit engleskog jezika krajem trećeg razreda kako ne bi imali ovu obavezu tijekom priprema za maturu u četvrtom razredu. IntegralEdu učenicima nudi mogućnost pripreme za sam ispit tako da tijekom IELTS pripremnog tečaja mogu upoznati strukturu ispita, provjeriti svoju razinu jezika, ponoviti gramatiku i vježbati usmenu i pismenu komunikaciju.

Izdvojeni članak
world education fair

Ovo su najplaćeniji poslovi u Hrvatskoj na kojima nedostaje radnika: Gdje se za njih obrazovati?

Medicina, arhitektura, dizajn, psihologija

Prijava studija u području medicine, arhitekture, dizajna, psihologije i prijava na studije Sveučilišta u Oxfordu i Cambridgeu često zahtijeva dodatnu pripremu već od drugog ili sredine trećeg razreda zbog karakteristične prijave. Naime, uz predaju standardne dokumentacije, prijave na ovakve studije zahtijevaju dodatne elemente, poput prijemnog ispita (Oxford i Cambridge, studij medicine), izradu portfelja (studiji dizajna i arhitekture) ili intervju, a ponekad prijava obuhvaća sva tri navedena elementa. Također, osim samog akademskog uspjeha, vrednuje se i dodatan angažman, poput volontiranja, natjecanja, izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, poznavanje novosti iz struke i industrije.

To je jedan od razloga zašto je važno ranije krenuti s istraživanjem – kako bi učenici imali dovoljno vremena za pripremu uz ovako opsežan kurikulum srednje škole.

I dalje nemate svog obrazovnog savjetnika? Kontaktirajte IntegralEdu obrazovne savjetnike i dopustite im da vas vode kroz cjelokupni proces prijave na željeno sveučilište – od ideje do realizacije!