Pretraga

Otkazano natjecanje Crvenog križa, učenici ljuti: Svake nedjelje vježbali smo u školi, ovo nas je pogodilo

A- A+

Ove godine trebalo se održati 24. po redu natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa. Prva je na rasporedu trebala biti školska razina natjecanja 19. ožujka. Učenici koji su planirali izaći na njega pripremaju se, i to vrlo intenzivno, od početka godine – nedjeljom dolaze u školu, a u studenom su bili i na obuci u Novom Vinodloskom. Iako je broj zaraženih i tada bio visok, pod strogim epidemiološkim mjerama obuka se ipak održala. No, samo natjecanje sada je – otkazano. Iz Crvenog križa to opravdavaju širenjem COVID-a i niskom procijepljenošću, no učenici to ne ocjenjuju dovoljno dobrim argumentom.

Prizor s jednog od prošlih natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa| foto: Hrvatski Crveni križ

Nika je učenica V. gimnazije u Zagrebu i ove je godine planirala sudjelovati na natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa, no ono je otkazano. Kako stoji u odluci o otkazivanju, razlog je buktanje epidemije koronavirusa u siječnju te niska procijepljenost općeg puka, zbog čega je ‘ostao ogroman ‘bazen’ necjepljenih ljudi među kojima će se koronavirus vrlo brzo i intenzivno širiti’, piše u odluci Crvenog križa.

‘Svaku nedjelju dolazili smo na vježbe’

Gimnazijalka Nika, kojoj je ova odluka Crvenog križa vrlo teško pala, prepričava nam kako se ona i njene prijateljice za natjecanje pripremaju od početka godine.

– Svaku nedjelju dolazimo u školu zajedno s našim godinu dana starijim mentorima kako bismo u dvorani vježbale spašavanje života. Prva pomoć nam je svima prirasla srcu i smatramo ju važnom, ako ne i najvažnijom djelatnošću koju čovjek može naučiti. Vježbamo za natjecanje s mentorima svaku nedjelju i četvrtak te ponekad izlazimo s nekih satova uz dopuštenje profesora kako bismo mogle vježbati praksu prve pomoći; imobilizaciju nogu, zbrinjavanje velikog vanjskog krvarenja, motanje različitih rana, opeklina i tako dalje. Toliko smo puta iznova i iznova pročitale Priručnik za pružanje prve pomoći za vozače i autoškole da ne moramo plaćati predavanja prve pomoći za polaganje vozačkog ispita. Sve u svemu, pripremamo se za natjecanje kao svaki motivirani natjecatelj. Stalo nam je do dobrog plasmana i rezultata, ali prva pomoć nam kao sama djelatnost predstavlja neizrecivo više od toga, kaže nam Nika.

Izdvojeni članak

Stigla aplikacija za prijavu učenika na smotre i natjecanja: ‘Do sada se to pratilo pomoću tablica’

U studenom je održana obuka na kojoj su se učenici pridržavali mjera

Odluka ju je posebno šokirala  jer su učenici u studenom, kada su brojke novozaraženih također bile visoke, išli na trodnevnu obuku. Tada su se školarci testirali prije ulaska u autobus i pokazivali negativan nalaz. Neki su se čak i testirali po dolasku na odredište. Učenici su nosili zaštitne maske, imali predavanja u odvojenim sobama i škole se nisu međusobno miješale, prepričava nam Nika. Veli, sumnje u otkazivaje natjecanje koje su imale ona i njene prijateljice pale su u zaborav kada se putovanje u Novi Vinodolski održalo.

– Osobno mi nije jasno stajalište koje se zastupa: zašto se onda ne otkažu sva natjecanja, pogotovo sportska u kojima je fizički kontakt neophodan onoliko koliko i kontakt pri pružanju prve pomoći? Zašto bi za život najvažnije natjecanje palo u zaborav jer stanovništvo nije procijepljeno? Prije svega, ne natječu se svi stanovnici u Hrvatskoj u pružanju prve pomoći. U Zagrebu je riječ o četrdesetak škola koje predstavlja šest učenika-natjecatelja u ekipi. Svi bismo se mogli pridržavati epidemioloških mjera kao što smo u Novom Vinodolskom; na provjeri praktičnog dijela ionako se oduvijek nose zaštitne gumene rukavice. Koriste se sterilni materijali za pružanje prve pomoći i ekipe se vode glavnim ciljevima i pravilima pri pristupanju modelima (osobama koje glume ozlijeđene, s našminkanim ozljedama koje su realistično prikazane), naglašava naša sugovornica.

Dodaje da su se i prije natjecanja, kao što je to bio slučaj s obukom, učenici mogli testirati i rizik od zaraze ne bi bio ništa veći nego u nekim drugim natjecanjima. Argument joj je i da je puno učenika preoboljelo COVID u međuvremenu te smatra da do ovoga nikada ne bi došlo da je u pitanju, primjerice, nekakvo sportsko natjecanje.

Crveni križ: ‘Ne možemo si dopustiti provođenje aktivnosti koje mogu rezultirati širenjem virusa’

Iz Hrvatskog Crvenog križa (HCK) uvjeravaju nas da odluka o otkazivanju natjecanja nije donesena ni olako niti ishitreno te da iza nje stoji puno promišljanja, razgovora i razmatranja potencijalnih rješenja.

– Natjecanje mladih podrazumijeva neposredan kontakt koji sudionici ostvaruju u izvršavanju na radnim pozicijama, a na kojima se provodi praktična provjera znanja i vještina u pružanju prve pomoći. Hrvatski Crveni križ poduzeo je niz radnji kako bi se pripreme za natjecanje provodile na siguran način i u uvjetima pandemije COVID-19. Izrađene su Preporuke za pripremu ekipa za natjecanje u uvjetima pandemije bolesti COVID-19, a uzimajući u obzir preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kreirani su i dodatni materijali za pripremu učenika na daljinu u obliku 13 video priloga koji svojim sadržajem prate brošuru za Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa, a koja je obvezna literatura za pripremu za natjecanje, odgovaraju na naš upit iz HCK-a.

Dodaju i da ovo natjecanje nije jedino što su morali otkazati – kažu da online provode i edukacije, kao i sjednice svojih tijela. Na Nikin argument i naše potpitanje zašto se onda mogla provoditi obuka u Novom Vinodolskom poručuju –  Hrvatski Crveni križ nije provodio tu  obuku, nego je ona bila u ingerenciji  Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, koje ima vlastitu pravnu osobnost.

– Hrvatski Crveni križ doista nema informaciju koliko je učenika preboljelo COVID-19, ali za ponašanje i provođenje aktivnosti pratimo informacije svih relevantnih i pouzdanih tijela koja na temelju stručne procjene, donose mjere i preporuke. Bez obzira na to što smo silno željeli održati natjecanje, kao organizacija koja je od prvoga trenutka uključena u borbu protiv koronavirusa, ne možemo si dopustiti provođenje aktivnosti koje mogu rezultirati širenjem virusa, kažu iz Hrvatskog Crvenog križa.

Izdvojeni članak

Objavljeni datumi svih natjecanja i smotri učenika u školskoj godini 2021./2022.

Ovogodišnje natjecanje neće se naknadno održati

Na pitanje planiraju li barem naknadno održati ovo natjecanje, odgovaraju vrlo rezolutno – ne! Stava su da vremenski ne bi stigli održati sve tri razine natjecanja do 25. svibnja, kada maturantima završava nastavna godina.

– Vjerujemo da nitko, pa tako ni Hrvatski Crveni križ, nije sretan što mora otkazivati ili odgađati aktivnosti ili projekte zbog pandemije koja nam je svima uvelike promijenila život. Međutim, u pandemiji živimo i to je nemoguće izbjeći. Već dvije godine dajemo sve od sebe kako bi koliko toliko osigurali provođenje različitih vrsta aktivnosti, pronalazimo alternativne načine i tako ćemo nastaviti i dalje sve dok se okolnosti ne promjene. Dotad, draže nam je pojašnjavati zašto nešto ne može biti organizirano nego živjeti sa spoznajmo da su naše radnje dovele do širenja virusa i obolijevanja ljudi, zaključuju iz Crvenog križa.

No, za našu sugovornicu, gimnazijalku Niku, ovo je trebalo biti više od samog natjecanja.

– Znanje prve pomoći nije nam važno samo zbog natjecanja, nego je najkorisnija djelatnost koju čovjek može naučiti. Zašto se zbog pandemije učenje spašavanja života miče iz programa natjecanja i smotri? Smatram da je odluka nepravedna i nejednaka s objektivnog stajališta, ali i sa subjektivnog, koje ne mogu dovoljno dobro ni opisati. Ne mogu opisati koliko je otkazivanje pogodilo moju ekipu i mene. Naši mentori prošle godine nisu mogli imati natjecanje zbog pandemije; takvu odluku razumijem jer su sve škole bile na online programu nastave, a i ostala su se natjecanja otkazala. U ovom slučaju to nije tako i ljuti me. Ljuti me i zato što ću iduće godine ja biti na mjestu volontera i mentora te pripremati mlađu generaciju za natjecanje, a kako ću ih im biti uzoran model ako nisam imala priliku ni natjecati se? Prva pomoć bi se trebala promovirati u svakom slučaju i boli me što je njezina važnost zanemarena ovom odlukom, zaključuje Nika.