Pretraga

Otvorene su prijave za Nagradu ‘Luka Ritz’: Evo koje kriterije učenici moraju ispunjavati

A- A+

Otvorene su prijave za dodjelu Nagrade ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za školsku godinu 2021./2022. za postignuća učenika u promicanju tolerancije, humanog i nenasilnog ponašanja te pozitivnog odnosa među učenicima i odraslim osobama. Prijave traju do 4. travnja iduće godine, a evo kako se i gdje prijaviti.

Nagrada Luka Ritz 2018.|foto: srednja.hr

Nagrada ‘Luka Ritz’ se dodjeljuje jednom učeniku ili jednoj učenici osnovne škole te jednom učeniku ili jednoj učenici srednje škole, a škola koju pohađa ili učenički dom u kojemu je smješten nagrađen učenik ili učenica, dobiva posebno priznanje.

Stoga se pozivaju sve osnovne i srednje škole te učenički domovi da dostave prijedloge za dodjelu Nagrade ‘Luka Ritz’, a prijave traju do 4. travnja iduće godine. Kod prijavljivanja učenika potrebno je navesti osobne podatke učenika i podatke o školi ili učeničkom domu, podatke o predlagatelju kao i obrazloženje prijedloga u kojemu se objašnjava na koji način učenik ili učenica ispunjava kriterije.

Kriteriji za prijavu učenika

– Kriteriji uključuju pomaganje nastavnicima u osvješćivanju drugih učenika/učenica kako treba težiti školi i društvu bez nasilja, pokazivanje osobnim primjerom i poticanje drugih na pozitivno, nenasilno i tolerantno ponašanje, poticanje i održavanje zdravih odnosa u razredu kao i pozitivnu komunikaciju, pomaganje drugim učenicima te sprječavanje konflikata, sudjelovanje u rješavanju sukoba, sudjelovanje u humanitarnim akcijama kao i u projektima prevencija nasilja, stoji na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U obrazloženju prijedloga potrebno je navesti na koji način i koliko je prijavljeni učenik angažiran te od čega se sastoji njegov ili njezin doprinos i slično. Uz prijedlog za dodjelu Nagrade potrebno je priložiti potvrdu o upisu u školu i/ili smještaju u učenički dom.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb učenicama dodjelio nagradu Luka Ritz: ‘Slavimo one koji se bore za druge’

Dodjela posebnog priznanja

Nagrade će podijeliti ministar Radovan Fuchs, koji također može dodijeliti i posebno priznanje jednom učeniku ili učenici iz osnovne škole i jednom učeniku ili učenici iz srednje škole.

Detaljnije upute nalaze se na stranici Ministarstva.