Pretraga

Ovako su zastupnici reagirali na HDZ koji je odbio mijenjati zakon u vezi seksualnog nasilja

A- A+

Hrvatski je sabor na jučerašnjoj sjednici sa 74 glasa protiv, 51 za i dva suzdržana odbio prijedlog oporbe o trenutnim izmjenama Kaznenog zakona prema kojima bi se kazneno djelo spolnog uznemiravanja gonilo po službenoj dužnosti, a ne tek nakon što žrtva prijavi, kako predviđaju važeće zakonske odredbe. Oporbene su zastupnice združenim snagama tražile od vladajućih da ne okreću leđa žrtvama i podrže zakonske izmjene. Kako se to ipak nije dogodilo, oporbeni su zastupnici doslovno okrenuli leđa predsjedniku Sabora.

hrvatski sabor

Oporbeni zastupnici okrenuli su leđa zastupnicima HDZ-a
Foto: Youtube screenshot; Internet TV Hrvatskoga sabora

Prije nego što je odluka donesena, u sabornici su se odvijali zadnji pokušaji rasprave i apela na vladajuće da ipak hitno donesu izmjene Kaznenog zakona kako bi spriječili zastaru kod trenutnih slučajeva seksualnog uznemiravanja.

Izdvojeni članak
policijski kombi

Prije više od mjesec dana krenuo je val prijava za seksualno nasilje na faksevima: Otkrivamo što se napravilo

‘Ne okrećite leđa žrtvama’

Sabina Glasovac iz redova SDP-a zatražila je stanku kako bi još jednom ukazala na važnost donošenja izmjena Kaznenog zakona.

– Klub zastupnika SDP-a ovim Zakonom predlaže da se spolno uznemiravanje progoni po službenoj dužnosti. Zašto? Zato što po postojećem Zakonu žrtva može isto prijaviti u roku od tri mjeseca. Ako to nije učinila u roku od tri mjeseca, može samo sjesti i plakati. Mnoge su žene u situaciji da nisu spremne prijaviti nasilje, studentice na fakultetima, zaposlenice u tvrtkama, možda ih veže i strah od egzistencije, od završetka fakulteta, od gubitka posla. Pokazalo se da ovakvo normiranje ne ide u prilog žrtvama i da to treba mijenjati sad i odmah. Ne okrećite leđa žrtvama, molim Vas, rekla je Glasovac.

Isto je učinila zastupnica i supredsjednica stranke Centar Marijana Puljak.

– Kroz raspravu smo vidjeli da se 151 zastupnik slaže s potrebom da se pomogne žrtvama seksualnog nasilja i zbog toga apeliramo, nije nam odgovoreno, koja je šteta da ovu izmjenu sada donesemo, a onda u drugom koraku donesemo sve potrebne izmjene ovog zakona kako bi dodatno pomoli i ojačali zaštitu žrtava. Nemojte okrenuti leđa žrtvama, rekla je.

‘Ništa vas ne priječi da sada usvojite izmjene’

Stanku je zatražila i Sandra Benčić u ime zastupnika zeleno-lijevog bloka kako bi još jednom svi razmislili za što će, odnosno za što neće dići ruku prilikom izglasavanja izmjena Kaznenog zakona.

– Kao jedan od razloga koji smo čuli od HDZ-a za neprihvaćanje izmjena je da već radi radna skupina i da će radna skupina donijeti sve potrebne izmjene. Taj argument ne stoji iz jednostavnog razloga što će ta procedura trajati vrlo vjerojatno ove godine, da je moguće da će pasti u zastaru svi ovi slučajevi seksualnog uznemiravanja o kojima smo slušali zadnjih mjeseci. Na kraju, ništa vas ne priječi da sada usvojite ovu izmjenu, da nakon toga usvojite druge izmjene. Apeliramo na vas, nemojte okretati leđa žrtvama, posebno ne onima koje su žrtve sad i kojima će biti onemogućeno da procesuiraju seksualno uznemiravanje, istaknula je Benčić.

‘Neću moralizirati, ovo je politička utrka’

Marija Selak Raspudić, oporbena zastupnica iz redova MOST-a kazala je kako se zaista radi o političkoj utrci u kojoj će netko skupiti bodove, no činjenica je da je za žrtve i društvo izmjene bolje donijeti prije nego poslije.

– Neću moralizirati. Ovo je politička utrka i prije svega politička bitka. I svi žele političke bodove, uoči lokalnih izbora, SDP želi za sebe. Ja kao predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova želim političke bodove za sebe, a vi na ovome želite politički profitirati putem širih izmjena Kaznenog zakona koje će dovesti do boljeg položaja žrtve. No, bez obzira, to ipak ne znači da ne postoji istina i laž, da ne postoji ispravno i neispravno. Toga ste svjesni. A istina je jednostavna: bolje je prije, nego poslije. Za žrtve je bolje da se donese prije, nego poslije. Za društvo je bolja i snažnija poruka u jeku svih ovih afera oko spolnog uznemiravanja da se donese prije, nego poslije. I mi i vi to znamo. Možda će SDP profitirati, nema veze. Sjetili su se prvi. Za žrtve je bolje prije, nego poslije, naglasila je.

Izdvojeni članak

Rektor Boras znao za jednu prijavu seksualnog zlostavljanja, prijavljenom nakon svega dao – nagradu

Potom se obratila zastupnicama i zastupnicima HDZ-a.

– Kolegice i kolege iz reda HDZ-a, znam da vam je neugodno. Neugodno vam je jer se slažete s ovim prijedlogom. Hannah Arendt davno je skovala jedan termin banalnosti zla govoreći o zločinima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Taj termin je zločinca prikazao ne kao pokvarenjaka, izvitoperenu ličnost nego kao onoga tko slijepo provodi naredbe, ne susrećući se sa sobom u unutarnjem dijalogu. Ne sudjelujte u banalnosti zla, rekla je Selak Raspudić.

Zastupnice ujedinjene

Iz reda Domovinskog pokreta nekoliko riječi rekla je Ružica Vukovac.

– Ruke vladajućih presudit će hoćemo li stati u obranu zlostavljača ili pomoći žrtvi. Ne okrečite leđa žrtvi, rekla je Vukovac.

Nakon istupa oporbenih zastupnica za komentar se javila HDZ-ova Marija Jelkovac koja je odmah po dobivanju riječi krenula braniti Vladinu strategiju. Istaknula je kako ovo ne treba gledati kao političko profitiranje, jer to nije.

– Kazneno djelo spolnog uznemiravanja u Kazneni je zakon uvedeno 2011. za vrijeme Vlade HDZ-a. Nismo protiv cilja koji se želi postići. Međutim, tražili ste brisanje stavka, i sam predlagatelj je rekao da je Kazneni zakon jedan od najvažnijih i nije ga dobro mijenjati često, a pogotovo ne u tri mjeseca dva puta. Iz tog razloga, budući da su izmjene već u tijeku, da će biti uključene izmjene koje tražite i sve druge kako bi se poboljšao normativni okvir vezan za zaštitu žena od spolnog zlostavljanja. Mislimo da nije opravdano ići dva puta u proceduru, niti je dobro zbog pravne sigurnosti, istaknula je HDZ-ova Jelkovac.

Nakon njene apologije vladajućima oporbene zastupnice SDP-a, Centra, MOST-a i Možemo zajedničkim su snagama, svaka po jednom, pozvale povredu poslovnika i još kratko iskomentirale istup HDZ-ovke.