Pretraga

Prije više od mjesec dana krenuo je val prijava za seksualno nasilje na faksevima: Otkrivamo što se napravilo

A- A+

Prije više od mjesec dana krenuo je val prijava za seksualno uznemiravanje na zagrebačkim fakultetima. Neki se rezultati već naziru. Kako su nam potvrdili iz Policijske uprave zagrebačke, samoinicijativno su pokrenuli neovisnu istragu, a pravobraniteljica za ravnopravnost spolova surađuje s fakultetima te ih upućuje na pravni okvir i dužnost njihovog djelovanja u vezi prijava za uznemiravanje.

Ivan Klindić www.ivanklindic.info

Već više od mjesec dana svjedoci smo rastućeg broja prijava za seksualno uznemiravanje na fakultetima zagrebačkog sveučilišta. Uza skandal prijavljenog profesora kojeg je, unatoč tome što je znao za prijavu, rektor Damir Boras nagradio počasnom titulom, na nekim je sastavnicama situacija bila posebno alarmantna. Jedna od njih je i Akademija dramske umjetnosti gdje se prijave sadašnjih i bivših studentica odnose i na profesore još uvijek zaposlene na Akademiji.

Preko trideset prijava na  Akademiji

Kako nam je potvrdila dekanica Franka Perković Gamulin, na Akademiju je do sad pristigla 31 prijava. Te se prijave odnose na 9 zaposlenih nastavnika i 6 umirovljenika, odnosno bivših vanjskih suradnika. Dvije su prijave općenite i odnose se na jednu katedru pri Akademiji i “seksističku atmosferu” koje studentice na njoj osjećaju.

– S Uredom pravobraniteljice gđe. Ljubičić, naše Povjerenstvo za provođenje unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije kvalitetno surađuje. Redovito se savjetuju oko klasifikacije prijavljenih slučajeva i drugih pravnih detalja i procedura, rekla nam je dekanica.

Osim toga, dodaje, u travnju će predstaviti kampanju edukacije koju u suradnji sa Ženskom sobom i Uredom pravobraniteljice vodi Jasna Žmak, docentica Akademije dramske umjetnosti, a za koji dan će biti aktivna i web stranica Akademije naziva – Nismo tražile. Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su nam da su “samoinicijativno započeli s provođenjem izvida u nekoliko obrazovnih institucija”. Uvažavajući tajnost policijskih izvida i imperativ zaštite žrtava, policija nam nije mogla iznijeti druge detalje u vezi istrage, no napominju da će istraživanje provesti u “suradnji s odgovornim osobama u institucijama te nadležnim državnim odvjetništvom”.

Izdvojeni članak
sveučilište rektorat

Policija stigla na zagrebačke fakultete, preko 60 prijava za seksualno nasilje na četiri sastavnice

‘Pravobraniteljica se ne bavi progonom počinitelja’

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić potvrdila nam je da u zadnje vrijeme intenzivno surađuje s fakultetima pri zagrebačkom sveučilištu. Održano je nekoliko sastanaka, a pravobraniteljica fakultete upućuje u pravni okvir i njihove dužnosti u postupanju vezano za prijave uznemiravanja. Fakulteti su, napominju nam iz ureda pravobraniteljice, dužni poštovati svoje akte i propise u etičkim i stegovnim postupcima glede prijava protiv svojih djelatnika.

– Ukoliko se radi o sumnji na kaznena djela protiv spolnih sloboda (spolno uznemiravanje nadređenih prema podređenima, bludne radnje, pokušaj silovanja i/ili silovanje), visoka učilišta dužna su podnijeti DORH-u kaznenu prijavu protiv osumnjičenika. Pored toga, kod kaznenog djela spolnog uznemiravanja žrtve su dužne dati DORH-u prijedlog za pokretanje postupka. Pritom treba napomenuti da prijave DORH-u nikako ne zaustavljaju disciplinske postupke visokih učilišta protiv prijavljenih djelatnika, a zbog povreda radnih obveza te zbog povreda časti i ugleda institucije, ističu iz ureda pravobraniteljice Ljubičić.

Sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova, dodaju, pravobraniteljica kroz blisku suradnju i pružanje stručne pomoći onima koji su joj se obratili za pomoć. Pravobraniteljica se, napominju, ne bavi progonom počinitelja i ne osigurava izravnu zaštitu žrtvama.

– Pravobraniteljica prati osiguravaju li tijela koja su nadležna za progon počinitelja i zaštitu žrtava učinkovitu zaštitu i progon. Pravobraniteljica pokreće ispitni postupak prema tim tijelima jedino u slučaju ako se pojavi sumnja na spolnu diskriminaciju žrtava (neučinkoviti progon i zaštita). Pored navedenoga, Pravobraniteljica je pokrenula inicijativu za izmjenom kaznenog zakonodavstva u smislu ukidanja roka od 3 mjeseca od počinjenja ili saznanja za počinitelja kad je u pitanju kazneno djelo spolnog uznemiravanja, kažu nam iz ureda.

Naime, članak 47. st.1. Zakona o kaznenom postupku propisuje sljedeće: „…mora se podnijeti u roku od tri mjeseca od dana kad je ovlaštena fizička ili pravna osoba saznala za kazneno djelo i počinitelja“. Pravobraniteljica se zalaže za ukidanje odredbe koja službeni progon za ovo djelo uvjetuje prijedlogom žrtve, čime bi se zastarni rokovi povećali na 10 godina. U skladu s dogovorom s resornim ministrom, ističu iz ureda pravobraniteljice Ljubičić, navedene izmjene trebale bi biti dijelom paketa sljedećih izmjena kaznenog zakonodavstva.

Prije više od mjesec dana krenuo je val prijava za seksualno nasilje na faksevima: Otkrivamo što se napravilo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap