Pretraga

Ove godine učenici će pisati nacionalne ispite: Traže se kandidati koji će ih sastavljati

A- A+

Ove godine dio učenika pisat će standardizirane testove koji će školama, nastavnicima i učenicima pružiti informaciju o postignuću učenika i ostvarivanju dogovorenih obrazovnih standarda. Za provedbu tih ispita zadužen je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji je ovih dana objavio javni poziv za kandidate koji će sudjelovati u izradi i razvoju nacionalnih ispita i popratnih materijala.

državna matura

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Osim državne mature, u dio škola stiže još jedna vrsta velikog standardiziranog ispitivanja – nacionalni ispiti. U ovoj godini pisat će ih osmaši, a iduće oni očekuju i učenike petih razreda osnovnih škola.

NCVVO je ovih dana objavio javni poziv za kandidate koji će sudjelovati u izradi i razvoju nacionalnih ispita i popratnih materijala iz sljedećih predmeta: Hrvatskoga jezika (razredna nastava), Hrvatskoga jezika (predmetna nastava), Matematike (razredna nastava), Matematike (predmetna nastava), Prirode i društva, Biologije, Kemije te Fizike.

Tri su glavna uvjeta

– Razvoj i izrada nacionalnih ispita podrazumijevaju izradu novih ispitnih materijala, pregled ispitnih inačica te unos izmjena nakon metodološke i sadržajne recenzije, lekture, prijeloma i korekture. Izrada novih ispitnih materijala za nacionalne ispite podrazumijeva izradu/doradu nacrta i specifikacija ispita prema kojima će se izraditi ispitne inačice, izradu ispitnih inačica, izradu opisivača za vrednovanje zadataka otvorenoga tipa, izradu proširenoga ključa za odgovore, pripremu materijala za edukaciju, održavanje edukacije za ocjenjivače i pregled popratnih upitnika. Ispiti se pripremaju i izrađuju prema unaprijed određenoj proceduri prema kojoj se određuje i naknada koja će se utvrditi posebnom odlukom. Stručne radne skupine koordiniraju stručnjaci iz Centra, stoji u javnom pozivu.

U pozivu piše i kako kandidati trebaju zadovoljavati sljedeće uvjete:

  • završen sveučilišni diplomski studij ili integrirani sveučilišni preddiplomski i diplomski studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili studij kojim se prema ranijim propisima stjecala visoka stručna sprema
  • najmanje pet (5) godina radnoga iskustva u neposrednom odgojno-obrazovnom radu u osnovnoškolskoj ustanovi u području predmeta za koje se kandidat prijavljuje (Hrvatski jezik, Matematika, Priroda i društvo, Biologija, Kemija, Fizika, razredna nastava)
  • napredno korištenje računala (MS Office).
Izdvojeni članak
matura

U 2022. uz redovnu se piše i probna matura: Razmatra se online provedba tih ispita

Kandidati čija djeca ili pastorčad izlaze na uspite ne mogu biti u radnim skupinama

Prednost će ostvariti kandidati koji imaju iskustvo u izradi ispitnih zadataka, oni koji su trenutačno zaposleni na radnome mjestu učitelja, zatim kandidati koji su sudjelovali u edukacijama nastavnika vezanim za izradu ishoda učenja te za izradu ispitnih zadataka. U prednosti su i prijavitelji koji imaju iskustvo u sudjelovanju u istraživanjima (projektima) i pisanju stručnih i /ili znanstvenih radova iz područja odgoja i obrazovanja.

Ravnatelj NCVVO-a na prijedlog Povjerenstva za odabir članova stručnih radnih skupina imenovat će članove stručnih radnih skupina koji će sudjelovati u izradi i razvoju nacionalnih ispita i popratnih ispitnih materijala. Ono što je bitno naglasiti jest da kandidati čija će djeca ili pastorčad pristupiti nacionalnim ispitima (8. razred u školskoj godini 2021./2022., 5. razred u školskoj godini 2022./2023.) ne mogu biti imenovani članovima stručnih radnih skupina.

Također, članovima radnih skupina nije dopušteno sudjelovati u izradi materijala koji služe kao priprema za nacionalne ispite bilo kojega naručitelja ni sudjelovati u pripremama pristupnika za polaganje nacionalnih ispita.

Rok za prijavu na javni poziv je do 15. listopada, a zainteresirani kandidati prijavljuju se na ovoj poveznici. Potrebne obrasce i izjave moguće je pronaći na linku, dok u javnom pozivu u nastavku možete detaljno proučiti koju je dokumentaciju potrebno poslati. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.41 MB]